Nyhetsbrev mandag 6. august: «Trump kommer til å få blod på hendene» + Sandbergs Iran-affære oppsummert

Har du falt av Per Sandberg-saken, sier du? Filter Nyheter gjør deg klar for uke tre av sagaen til slutt her. Først utenriks:

PROPAGANDAKRIG OM DRONEANGREP: Ble Venezuelas president Nicolas Maduro utsatt for et internasjonalt komplott om å drepe ham på talerstolen med små droner utstyrt med sprengladninger? Det er ennå uklart, mildt sagt, men nå har myndighetene startet pågripelsene av personer som skal ha vært involvert. Sosialistregimet kom svært raskt til konklusjonen om at opposisjonelle med støtte fra Florida og Colombia sto bak, men har så langt ikke lagt fram noen beviser. Nå frykter opposisjonen at Maduro, uavhengig av hvem som sto bak eksplosjonene, vil bruke hendelsen til å undertrykke kritikere ytterligere.

BLAME CANADA: Saudi-Arabia bryter diplomatiske forbindelser med Canada etter at den kanadiske regjeringen kom med en uttalelse om at den er «alvorlig bekymret» over arrestasjonen av Samar Badawi og andre kvinnerettighetsforkjempere i forrige uke. Canada, der familien til Samars fengslede dissident-bror Raif Badawi har statsborgerskap, oppfordret myndighetene til å løslate både de sist pågrepne og «alle andre fredelige menneskerettighetsaktivister» umiddelbart. Canadas ambassadør, nå persona non gratafikk i går 24 timer på seg til å forlate landet, mens Saudi-Arabias ambassadør i Ottawa allerede er kalt hjem. I tillegg fryses handelsforbindelsene fra saudisk side.  Vi jobber med en artikkel om utviklingen – følg med på filternyheter.no

BLOD PÅ HENDENE: I en kunngjøring fra USAs president i går betegnet han uavhengige medier som «veldig syke og farlige» «folkefiender» som med vilje sår splid og forårsaker krig. Amerikanske journalister lurer nå på hvor lang tid det tar før noen av Donald Trumps tilhengere tar ham på ordet og det første attentatet mot mediefolk kommer. «Trump kommer til å ha blod på hendene»skriver New York Times-spaltist Bret Stephens.
Hvorfor Trump er i det ekstra despotiske og ustabile hjørnet om dagen? Mueller-etterforskningen snører seg rundt møtet sønnen Donald Trump Jr. hadde med en russisk advokat i Trump Tower under presidentvalgkampen for å få hjelp til å sverte Hillary Clinton – et møte presidenten selv dikterte en løgnaktig versjon av etterpå. Det pågår også tautrekking om hvorvidt Trump vil la seg avhøre om hans ulike forsøk på å motarbeide etterforskningen. Samtidig sitter som kjent Trumps valgkampsjef Paul Manafort nå på tiltalebenken og risikerer fengsel på livstid om han blir kjent skyldig etter tiltalen, der russiske oligarker, Ukraina og hvitvasking av enorme beløp er tema.

MÅ SE: Hvor var du da Per Sandberg troppet opp i Dagsnytt 18 sammen med sin nye kjæreste for å prøve å legge ballen død i Iran-affæren? (Som Filter Nyheter var først til å omtale, forøvrig). Hvis du klarte å gå glipp av det, er det bare benke seg for de 24 mest… eh, interessante minuttene på norsk tv i 2018.
Den konkrete kritikken mot Sandberg går nå i flere spor:

  • Informasjonssikkerhet: Like etter at ministeren hadde gjort narr av journalister som spurte ham om sikkerhetstiltakene på Iran-reisen, ble det avslørt at han hadde med seg statsrådmobilen dit – helt på tvers av rådene fra PST og Nasjonal sikkerhetsmyndihget. Så fant DN ut at han hadde eksponert seg for spionasje på samme måte på offisiell reise i Kina. Mobiltelefonen er trolig ennå hos PST for undersøkelser. (Eventuell statlig hacking er vanskelig å avdekke i etterkant.). Flere etterretningseksperter spør seg også hvilke forholdsregler Sandberg har tatt med tanke på et rent spion-framstøt fra iransk hold i Norge.  Tåler han nye drypp om sikkerhetsmessig skjødesløshet?
  • Beredskap: Sandberg søkte om visum til Iran nesten to uker i forveien, men holdt likevel reiseplanene skjult for både sitt eget departement (som trodde han var i Tyrkia!) og for statsministeren helt til reisen var godt i gang. Ikke bare brøt han den interne beredskapsregelen han er pålagt fra SMK for at Erna Solberg skal ha raskt kontroll på alle statsrådene ved en krise – han skapte også full forvirring i regjeringsapparatet da det kom eksterne meldinger om Iran-reisen.
  • Diplomatisk trøbbel: Det norske diplomatiet ble satt i forlegenhet da det iranske utenriksdepartementet spurte den norske ambassaden om Sandbergs Iran-planer mange dager før norsk UD og den norske ambassaden fikk høre noe om turen.
  • Iran-politikk: Den voldsomme kritikken fra eksil-iranere, menneskerettighetsforkjempere og partifellene Christian Tybring-Gjedde («Jeg trodde Sandbergs jobb var å telle fisk») og Mazyar Keshvari mot Sandbergs skryt av Iran og private ambassade-deltagelse ble neppe lagt på is etter Dagsnytt 18 fredag, der mange tolket Bahareh Letnes som at hun bagatelliserte pisking, lynsjinger og sharia-lover i Iran – samtidig som Sandberg understreket hvor nøye de hadde vært med å følge reglene for omgang mellom ugifte menn og kvinner mens de var der. Det gjenstår også uklarheter rundt Sandbergs deltagelse på arrangementer i regi av den iranske ambassaden. (Har han for eksempel oversikt over hvem han har blitt tatt bilder av sammen med eller som figurerer på samme gjesteliste?)
  • Statsministerens tillit: Opposisjonen vil åpenbart holde saken varm. Anniken Huitfeldt (Ap) mener Erna Solberg «bør vurdere tilliten til» Sandberg, og at han «åpenbart har behov for en strengere sjef». Lederen i utenriks- og forsvarskomiteen hevder fiskeriministeren ville mistet sikkerhetsklarering om han for eksempel var ansatt høyt opp i Forsvaret  eller UD og ikke var politiker. (Statsråder og stortingspolitikere er ikke sikkerhetsklarert).

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Enkel påmelding her!

  •  Har du nyhetstips? Ta kontakt på 412 15 090 via Telegram eller Signal.
  • PS: Har du savnet nyhetsbrevet i ferien? Vi skal fortsatt prøve å sende det ut daglig og uten reklame gjennom høsten. Har du lyst til å bidra til det, kan du sende Filter Nyheter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps.  Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). Takk til alle som heier på oss!