Nyhetsbrev mandag 5. februar: Aps søsterparti vil ikke ha asylsøkere i Danmark + fascist-terror i Italia

Siste: Det blir ingen politietterforskning av Kristian Tonning Riises seksuelle omgang med en 16-åring på en partisamling i 2014.  «I denne vurderingen inngår blant annet om det er sannsynleg at det foreligger et straffbart forhold, og forholdsmessighet – der sakens alvor, mulighet for en fullstendig opplysning av saken og hensynet til blant andre fornærmede – blir vurdert», skriver politiet i en pressemelding, ifølge Aftenposten.

Og: Som ventet anker Greenpeace / Natur og Ungdom dommen i det såkalte klimasøksmålet, til Høyesterett. (De mener å ha juridisk støtte for å hoppe over lagmannsretten).

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

«RETTFERDIG OG REALISTISK»: Det er liten tvil om at dagens store innvandringsutspill i Danmark vil skape bølger i debatten i også Norge og Sverige – samme dag som Jonas Gahr Støre møter begge sine søsterpartifeller i Stockholm. For nå vil sosialdemokratene i Danmark nekte å gi opphold til asylsøkere mens søknaden behandles. I stedet skal de sendes til et «dansk-drevet mottakssenter i et tredjeland i for eksempel Nord-Afrika», ifølge DRs gjengivelse av forslagspakken kalt «rettferdig og realistisk», som nettopp ble presentert på en pressekonferanse. Det nye asylsystemet vil Socialdemokratiet kombinere med et tallfestet tak på ikke-vestlig innvandring, som årlig skal vedtas av Folketinget. Tallet skal ifølge forslaget omfatte både flyktninger, personer med humanitært opphold og familiegjenforente. – Jeg vil gjerne tvinge oss dansker til å tenke oss om i vår utlendingspolitikk, og gjøre det år for år. I dag er det jo ingen som tar ansvar for hvor mange mennesker som kommer hit, sier partileder Mette Fredriksen til DR. Hun hevder også Danmark skal kunne gjennomføre endringene unilateralt om nødvendig: «Målet er å få med flere land, men jeg er klar til å gå fremst fra dansk side».

De første reaksjonene:

  • Regjeringspartiet Venstre kaller forslaget om stans av hjemlige asylbehandlinger et helt urealistisk valgkamputspill. – Disse fiktive leirene i Afrika er en meget tynn kopp tesier Marcus Knuth (V).
  • Dansk Folkeparti kaller på sin side reformutkastet «gode takter», men sparker tilbake at sosialdemokratene har stemt mot lignende forslag fra DF tidligere.
  • Kommentator Uffe Tang påpeker at en så kraftig høyredreining fra sosialdemokratene i innvandringsspørsmål ville vært utenkelig for bare tre år siden, og at denne manøveren kan endre dansk politikk i flere tiår framover. «Det vitner om en ikke ubetydelig selvtillit hos partiledelsen at man nå tør å gå lengre enn å bare henge med på de borgerliges utlendingspolitikk», skriver han.

Vi kommer trolig med en artikkel på filternyheter.no som oppsummerer selve de konkrete forslagene og innvendingene fra forskere litt senere i dag.

KASTER HIJABEN: Har du fått med deg bildene i sosiale medier av iranske kvinner som stiller seg opp med flagrende hår og hijaben i stedet knyttet rundt en pinne de veiver med? Her får du forklaringen bak. Bare i timene etter at vi la ut artikkelen har det forøvrig kommet nye aksjoner. Vil det bre om seg eller vil konsekvente arrestasjoner av feministene stagge hijab-opprøret igjen?

ANGRER IKKE RASISTISK TERROR: Høyreekstremisten som lørdag skjøt og skadet seks tilfeldige afrikanere med pistol i et to timer langt angrep i den italienske byen Macerata, opptrådte målbevisst og viser ingen anger for sine handlinger, sier italiensk politi, ifølge The Guardian.  Luca Traini (28)var tatovert i panna med et symbol ofte brukt av nazister, skal ha vist en fascisthilsen da han ble tatt, var drapert i det italienske flagget og ropte nasjonalistslagord. Hjemme hos ham fant politiet blant annet en utgave av Mein Kampf, historiebøker om Mussolini og et flagg med et keltisk kors (hvit makt-symbol). Traini stilte i fjor som kandidat for det høyrepopulistiske partiet Lega Nord i lokalvalg (uten å bli valgt), men skal tidligere også ha hatt tilknytning til langt mer ytterliggående nyfascistpartier som Forza Nuova og CasaPound.
Politiet mener påskuddet for det rasistiske massedrapsforsøket var at en nigeriansk statsborger nylig ble pågrepet for det bestialske drapet på en 18 år gammel hvit jente i Macerata, men «hevnen» var altså rettet mot vilkårlige mørkhudede som ikke hadde noe med forbrytelsen å gjøre.
 Alle ofrene for skytingen lørdag overlevde og skal nå  være skrevet ut av sykehus.

HVORDAN LÆRE Å ELSKE BOMBEN: Kritikerne frykter at terskelen blir lavere for å ta i bruk atomvåpen som følge av Trump-administrasjonens nye strategi, som ble lagt fram like før helga: Pentagon får presidentens velsignelse til å utvikle flere små men kraftige taktiske atomvåpen, med stridshoder som for eksempel kan plasseres på mindre bomber, raketter og granater. På lederplass lørdag påpekte Washington Post at det amerikanske forsvaret allerede før Trump ble president påbegynte en oppgradering av de strategiske atomvåpnene. Dette er «essensielt for amerikansk sikkerhet og vil være det i overskuelig framtid», skriver avisa. «Men oppfordringen om å utvikle flere taktiske atomvåpen er flawed overkill», heter det videre.  USA blir beskyldt for kaldkrigsmentalitet av Kina, og manøveren er regnet som  konfronterende av Russland selv om våpenutviklingen ikke formelt bryter med nedrustningsavtalene stormaktene imellom

«SPIONMYSTERIET I ARKTIS»: Washington Posts Moskva-korrespondent Anton Troianovski har besøkt kilder både i Kirkenes og på russisk side for å skrive en lengre artikkel om den spionsiktede nordmannen Frode Berg. Avisa bemerker at norske myndigheter tydeligvis ikke ser på medieomtale som særlig nyttig i denne fasen: «The case has received scant international attention, in part because the Norwegian government has resisted the entreaties of Berg’s friends to bring more public pressure to bear on the Kremlin». Artikkelen er forøvrig delt på Twitter av kjente journalister i flere andre amerikanske medier, så det kan være mer graving fra utenlandske reportere (med etterretningskilder?) er på trappene.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter