RIKSRETT-NYTT:

  • Etterretningskomiteen i Representantenes hus er i ferd med å få i stand en utspørring av den ennå anonyme varsleren (en erfaren CIA-ansatt) i Ukraina-skandalen. Trump anklager lederen for den nevnte kongresskomiteen for forræderi, og krever å få møte varsleren personlig.
  • Varslerens advokater frykter for mannens sikkerhet, etter uttalelser fra Trump de ser på som trusler
  • Fox News (!) avslører at Donald Trump i sommer var alene om beslutningen om å fryse pengestøtten til militæret i Ukraina, det antatte pressmiddelet mot landets president i landet da Trump ba om en etterforskning ment å ramme Joe Biden. Både Pentagon, Utenriksdepartementet og Det nasjonale sikkerhetsrådet hadde vært enige om å effektuere støtten.
  • Det er ventet at kongresskomiteene som nå utfører riksrett-forberedelsene snart vil sende stevninger til Trumps advokat Rudy Guiliani for å tvinge fram dokumenter. Det samme har allerede skjedd med utenriksminister Mike Pompeo. I neste uke er forøvrig flere av Pompeos underordnede stevnet som vitner under ed. Det kan også skje med en sentral Ukraina-diplomat allerede på torsdag.
  • Trump får kjeft av republikansk kongressrepresentant etter å ha tvitret om borgerkrig.

GRØNNE VS. HØYRERADIKALE: I valget i Østerrike i går ble det brakseier for Sebastian Kurz og hans konservative parti ÖVP. Den mest oppsiktsvekkende utviklingen er imidlertid at det høyreradikale Frihetspartiet (Kurz’ tidligere koalisjonspartner) går kraftig tilbake, med omlag ti prosentpoeng, til 16 prosent – samtidig som De grønne stormet fram med like mye, til 14 prosent.  (Noe av tilbakegangen for Frihetspartiet skyldtes trolig korrupsjonsskandalen tidligere i år).

KAOS BLANT UTENLANDSKE IS-KVINNER: Det har i dag vært skyting og opptøyer i den mye omtalte al-Hol-leiren i Syria. En internert kvinne er død, mens minst tre andre kvinner er skadet, ifølge VG, som har reporter i landet og kontakt med flere personer i leiren. En av de norske IS-kvinnene i leiren, moren til en fireåring tidligere omtalt i mediene, har sendt avisa dramatiske meldinger. «Det var stille en stund men de startet skyting igjen begge barna er redde og gråter. Og de har til og med tanks inne. Og soldatene driver å skyter på folk», skrev hun i formiddag.
BUMERANG: Per Willy Amundsen (Frp) får liten støtte i eget parti etter at det søndag ble kjent at han i et «hemmelig» notat til stortingsgruppa går inn for å fjerne Abid Raja som visepresident på Stortinget på grunn av Venstre-profilens karakteristikker av Frp. VG har spurt alle Frps 26 stortingsrepresentanter. Ingen av dem varsler eksplisitt at de vil støtte forslaget, 13 av representantene gjør det klart at de ikke vil gjøre det, og Amundsen risikerer at den interne misnøyen med hans mange soloutspill blir et større tema på kveldens gruppemøte.

GODE TIDER FOR HRS –  «FRP VANT»: I forkant av statsbudsjettet har vi ettergått økonomien i Human Rights Service, som viser seg å være svært romslig. Midt i bataljen om statsstøtten i fjor høst (der Abid Raja var den fremste kritikeren), ble 2018 det beste året noensinne, rent økonomisk, for det islamfiendtlige nettstedet – med 925 000 kroner i overskudd. (I tillegg til 1,8 millioner over statsbudsjettet fikk organisasjonen over 1,6 millioner i private gaver). I 2019 har HRS (Rita Karlsen og Hege Storhaug) kunnet bruke like mye penger som før fra staten, i tillegg til overføring fra tidligere år, samt nye donasjoner.
Det er lite som tyder på at Trine Skei Grande (V)Kjell Ingolf Ropstad (KrF) eller Erna Solberg (H) har noen planer om å stanse pengestrømmen til den Frp-støttede stiftelsen, som ikke kan vise til annen aktivitet enn publiseringene på rights.no. Slik vi forstår det, er sannsynligheten stor for at HRS vil få millionstøtte også i 2020-statsbudsjettet. Flere av politikerne vi har snakket med i regjeringspartiene beskriver det som en «kamp som ble tatt i fjor», der det er ventet at kritikerne i Høyre og Venstre nå innfinner seg med at «Frp vant». Les hele artikkelen her.

  • Filters publikasjoner skal være åpne og gratis for alle. Har du lyst til å støtte vårt arbeid med kritisk og faktabasert journalistikk, kan du sende Filter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps. Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). All støtte går til Filters redaksjonelle arbeid.