UHOLDBAR: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kaller situasjonen i deler av Groruddalen uholdbar og varsler økt politiinnsats. Stovner og Vestli har i det siste har vært åsted for steinkasting, brannstiftelser, bråk med maskerte personer og i helga også en skyteepisode. Det dreier seg om en økende og ny form for ungdomskriminalitet, mener justisministeren.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

FORBEREDER SEG PÅ NY KATASTROFE: De rundt 700.000 rohingyaene som flyktet fra Myanmar til Bangladesh da nedslaktningen av den muslimske minoritetsbefolkningen startet i hjemlandet på sensommeren i fjor må nå forberede seg på en ny dødsbølge: Regntiden. Enkle teltleirer etablert i fjellsidene har ikke en sjanse når regnet kommer. Mange vil forvandles til pinneved i jordskred. Dårlig utbygde latriner vil oversvømmes å føre til dødelige sykdomsutbrudd. Over 100.000 flyktninger er i særlig fare, og må flyttes, ifølge bangladeshiske medier. FNs sikkerhetsråd møtte Bangladesh´ statsminister Sheikh Hasina om situasjonen i dag. Hasina mener FN må legge press på Myanmar om å ta tilbake flyktningene.

UPDATE NORD-KOREA 1: Trump har lagt hodet på blokka, og må levere i møtet mellom ham og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i mai/juni. Analytikere peker nå på at forsoningsmøtet mellom de to koreanske topplederne sist fredag gjør at Trump har færre pressmiddel med seg i kofferten, ettersom det blir vanskeligere å true med krig og sanksjoner mot en som vil slutte fred. Les analyse-oppsummering i The New York Times.

2: Trump tok selv all æren for fredagens spektakulære møte, men sørkoreanerne fremhever også lederen for Sør-Koreas etterretningstjeneste, Suh Hoon, som en nøkkelspiller for å få i stand forhandlingene. Hans nettverk og bekjentskap med Nord-Koreas tidligere militære etterretningssjef Kim Yong Chol og CIA-sjef og nå utenriksminister Mike Pompeo trekkes fram som årsak av sørkoreanske eksperter Reuters har intervjuet.

3: Sør-Koreas ledelse uttaler at Nord-Korea vil stenge ned testanleggene for atomprøvesprengning allerede i mai, kanskje under påsyn av internasjonale observatører, hvis USA signerer fredsavtale og formelt lover å ikke invadere landet. Skeptikere mener dette kan være velkjente, tomme løfter fra Nord-Korea, slik de har vist seg å være i etterkant av tidligere avtaler.

SKAL GI DEG ACER: Bransjeforeningene innen transportsektoren lover i dagens Klassekampen å lage et rabalder «som får ACER-opprøret til å blekne» om ikke regjeringen forplikter seg til å reservere Norge mot nye transportregler som forhandles i EU nå. Reglene vil gjøre det enklere for utenlandske selskap å utføre transportoppdrag i Norge. I mangel på offisielle tall har Lastebileierforbundet utført en egen telling som viser at en tredel av oppdragene på norske veier i dag er utenlandske, og sier sosial dumping, med press på lønn og HMS-regler allerede er en utfordring i dag.

HUSKESTUE I ENGLAND: Storbritannias innenriksminister Amber Rudd må forlate posten etter å ha «utilsiktet villedet» parlamentet om mål for utvisning og deportering av ulovlige innvandrere. Hun er den fjerde ministeren som må forlate Theresa Mays regjering på kort tid. Oppspillet til avgangen er avsløringer om deportering av flere innvandrere som har bodd i landet i opptil femti år, og var med på å bygge opp England etter krigen. Rudd uttalte i forrige uke at hun ikke har kjennskap til at utlendingsmyndighetene har tallfestede mål for antall årlige utvisninger, men søndag publiserte The Guardian et notat hvor Rudd har skrevet at hun har som ambisjon å øke antall utvisninger med 10 prosent.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Fortsatt god dag!

Redaksjonen i Filter Nyheter