Nyhetsbrev mandag 29. januar: Listhaugs overgrepspopulisme + Giske kastet ut av sentralstyret

God formiddag!

I morgen holder Donald Trump sin første «ekte» rikets tilstand-tale for kongressen – der han selv må ta æren/skylda for det som har skjedd siden sist. Politico har kikket tilbake på fjorårets tale (en måned etter tiltredelsen) og konstaterer at den framstår «absurd grandios sett i ettertid». Trump lovet den gang blant annet at «Dying industries will come back to life … Our military will be given the resources its brave warriors so richly deserve. Crumbling infrastructure will be replaced with new roads, bridges, tunnels, airports and railways gleaming across our very, very beautiful land. Our terrible drug epidemic will slow down and, ultimately, stop … Above all else, we will keep our promises to the American people». Trumps kritikere spår forøvrig at kommentatorkorpset også denne gang vil la seg imponere over at han klarer å lese opp manuset, med påfølgende positiv mediedekning i timene fram til første rabiate twitterutspill.

Vil du heller ha disse nyhetsoppdateringene rett i innboksen? Meld deg på her:


 

MÅ SE/LESE:

  • Uavhengig av hva man måtte mene om Putin-kritiker Aleksej Navalnyj (les vår dyptgående profil fra 4. januar), er det ubehagelig å se videoklippene fra i går av politifolk med hevede batonger som pågriper ham og kaster ham inn i en buss for å hindre den fredelige demonstrasjonen i Moskva i går. (Navalnyj er nå løslatt men får trolig nok en rettssak mot seg for å arrangert demoen uten tillatelse).
  • The Guardian har gått i dybden med førstehåndskilder om «ondskapens byråkrati» – hvordan IS faktisk drev Mosul som by mens de hadde kontroll.

Varsku: Jonas Gahr Støre åpner møtet i Aps landsstyre på Gardermoen klokka 13.30, etter at sentralstyret i morges vedtok at Trond Giske ryker ut av sentralstyret. Dagen i forveien ble det kjent at sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen går av som følge av konflikten med blant andre partisekretær Kjersti Stenseng. Sjansen for at Ap-ledelsen lykkes med å legge saken død i ettermiddag: Null.
I mediekretser er forøvrig dagens snakkis at tre av Giske-varslerne skriver (anonymt) i Aftenposten om hvordan de har opplevd medietrykket og journalistene.

FORVIRRINGSØKONOMIEN: Er det egentlig sant at den såkalte delingsøkonomien er i vekst? Vi har også sjekket påstanden om at «plattformøkonomien» fører til flere usikre jobber, og forsøkt å rydde i begrepsbruken rundt AirBnB, Foodora, Uber og masse andre selskaper som kanskje er mer relevante men mindre kjente. Les artikkelen her!

STØ KURS: Olje- og energiminister Terje Søviknes terger Venstre på forsida av Aftenposten i dag, ved å påpeke at rammebetingelsene ligger fast i oljepolitikken:

- Jeløy-erklæringen er til forveksling lik det som lå i samarbeidsavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre fra 2013.

- Så Venstre fikk egentlig ingen ting på dette området?

- Du må spørre Venstre om det.

OVERGREPSPOPULISMEN: «Kan du ikke heller fortelle oss som faktisk jobber med dette hver eneste dag hvorfor det er så utrolig viktig for Justisdepartementet å bruke betegnelsen? Og hvorfor dere gjør det når slike beskrivelser faktisk gjør det vanskeligere å avdekke overgrep?», skrev politiadvokat Hans Vang på Twitter etter den famøse «monster»-debatten med Sylvi Listhaug på Dagsnytt 18 fredag.  Jeg antar at de fleste fikk med seg at landets justisminister der beskyldte en av landets mest respekterte jurister for å «forsvare» personer som begår overgrep mot barn, fordi Anine Kierulf mener det er dårlig kriminalitetsbekjempelse og på tvers av norske verdier at statsråden kaller gjerningspersonene «monstre».

Arne O. Holm, som blant annet er kjent for journalistiske avsløringer av norske pedofilinettverk mens Listhaug ennå var i FpU, er – på sett og vis – fornøyd med justisministerens opptreden fredag. «Jeg takker Listhaugfordi hun drar politikken så langt inn i det ekstreme, at flere vil våkne og si nei til en offisiell og regjeringsvelsignet justispolitikk som er bygget på kommentarfeltets innerste mørke»skriver han.

Fikk du med deg… at inflasjonen i Venezuela passerte sju tusen – 7000 – prosent? Vi har laget en kjapp oppdatering på den fremdeles voksende krisen.

DET ENESTE Å UTSETTE: Jeg vedgår at jeg leste en del Ingvar Kamprad-nekrologer i går utelukkende for å se hvordan de formulerte seg om nazi-fortida hans. Her er en variant fra Karl-Gösta Bergström i Expressen«Det enda sorgliga som jag känner till om Kamprad är hans politiska sympatier. Till och med efter andra världskrigets slut sympatiserade han med Nysvenska rörelsen och dess ledare Per Engdahl, som tidigare i sitt liv också hyllat Hitler. Jag ställde förstås frågor om det under intervjun. Han ville inte kännas vid några nazistiska sympatier. Han lockades av Per Engdahls korporativistiska värderingar, sa han». SVT påpeker at heller ikke skandalen fra 2011 om Kamprads «avanserte skatteplanlegging» med hundre milliarder kroner skjult i Liechtenstein klarte å rokke ved imaget hans som «folkhems-helt».
Nytt forsøk: Lenken til min artikkel om Venstre i overvåknings-skvis i regjeringen falt ut av nyhetsbrevet fredag, men NÅ kan du lese den!

Får du ikke våre daglige nyhetsoppdateringer? Meld deg på her!

Ha en fortsatt fin dag!
Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter