Nyhetsbrev mandag 29. april: Nytt hatdrap og «manifest» + Høyre frir til aksjonsliste + Ytre høyre fram i Spania

ANGREP MOT SYNAGOGE: En kvinne ble drept og tre personer skadet da en 19 år gammel mann – identifisert av amerikansk politi som John T. Earnest – åpnet ild med en halvautomatisk rifle ved Chabad of Poway-synagogen nord i den amerikanske byen San Diego like etter klokken 11.20 lokal tid lørdag. Gjerningsmannen overga seg til politiet, som mistenker at han også står bak en brann i en moské i forrige måned.

Før angrepet skal 19-åringen ha postet et rasistisk og antisemittisk brev i nettforumet 8chan, der han hevdet å være inspirert av Christchurch-drapene i mars og angrepet mot Tree of life-synagogen i Pittsburgh, der 11 ble drept i oktober i fjor. Robert Bowers, som sto bak ugjerningene i Pittsburgh, blir nevnt flere ganger i brevet. 8chan er for øvrig samme nettforum som Brenton Tarrant, terroristen på New Zealand, benyttet til å diskutere sine egne angrep.

Donald Trump tok i helgen tydelig avstand fra angrepet i San Diego, men flere kritikere holder ham likevel ansvarlig for at USA virker å ha blitt et mer utrygt sted for jøder og andre religiøse minoriteter, blant annet fordi presidenten har brukt antisemittisk og alt-right-inspirert «kodespråk», forsøkt å snakke ned trusselen fra «hvite nasjonalister» og insistert på at «det er fine folk på begge sider»-kommentaren etter nazimarsjen i Charlottesville var en smart ting å si.

HØYREPOPULISTENES TILBAKEKOMST: Sosialdemokratiske PSOE, som har hatt regjeringsmakten i Spania siden i fjor sommer, vant gårsdagens valg i Spania og går trolig i forhandlinger med venstrepopulistene i Podemos om å danne en ny koalisjonsregjering – slik at Pedro Sánchez kan fortsette som statsminister. Det største opposisjonspartiet, konservative Partido Popular, ble halvert i forhold til valget i 2016. Valget vil ellers omtales i historiebøkene som høyrepopulistenes parlamentariske gjeninntreden i landet som har hevdet seg immunt mot ytre høyre-forførere siden Francos militærdiktatur falt på 70-tallet. Partiet Vox fikk rundt ti prosent oppslutning og sikret seg 24 mandater, blant annet på løfter om å knuse separatistbevegelsen i Catalonia. Vi skriver historien om partiet i en artikkel som publiseres på Filter Nyheter i løpet av dagen.

KUTT FOR PAPPA: KrFs landsmøte forløp relativt smertefritt (om du velger å se bort ifra at nestleder Olaug Bollestad brakk to ribbein under et sekkeløp og at et medlem av tellekorpset brølte og bannet for åpen sal da noen forsøkte å stemme dobbelt) på Sola utenfor Stavanger i helga.

Partiet vedtok ny politikk på flere konkrete områder: Alle barn av IS-krigere skal hentes hjem, selv dem som ikke er foreldreløse. Fedrekvoten i foreldrepermisjon skal reduseres til ti uker (far får selvstendig opptjeningsrett uten aktivitetsplikt for mor – prislappen er 2,6 milliarder, ifølge Dagbladet). Og havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skal få varig vern (VG har en grei oppsummering her).

«HATET MOT PRIVATE»: – Innbyggerne i Oslo bør ikke finnes seg i at byen er i ferd med å bli et laboratorium for venstresidas ideologiske eksperimenter, sier byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H) i et intervju med Dagbladet, der han reagerer på SV-leder Audun Lysbakkens uttalelse om at «er det én ting du kan stole på, så er det at høyresida alltid vil komme ut til forsvar for profitten til rikfolk». Lae Solberg mener man heller kan stole på at «venstresida vil sette hatet mot private foran hensynet til barn og eldre».

Ok, litt forklaring: Dagbladet har tidligere avslørt at det private velferdsselskapet Unicare har forsøkt å omgå Oslo kommunes politiske målsetting om at 25 prosent av byens sykehjem skal drives av ideelle aktører innen 2025. Dette var årsaken til at Unicare ikke fikk fortsette driften av Ammerudlunden sykehjem. Men i en e-post til den ideelle aktøren Godthaab, foreslår direktøren i Unicare at det private selskapet utarbeider et anbud på vegne av Godthaab – og driver sykehjemmet videre gjennom en driftsavtale dersom anbudet blir vunnet. Lysbakken og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) var blant dem som reagerte kraftig på avsløringen.

FRIR TIL AKSJONSLISTE: Høyre i Bergen åpner for å samarbeide med Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), som for få uker siden skapte sjokkbølger med en oppslutning på 16,9 prosent i en meningsmåling før lokalvalget til høsten. Høyres byrådslederkandidat Harald Victor Hove har tidligere vært skeptisk til «å samarbeide med aksjonsgrupper», men uttalte under partiets valgkamp-kickoff i helga at «det skal ikke stå på oss. Vi inviterer FNB til å være med å ta ansvar».

Det trengs 34 mandater for å få flertall i Bergen. Dersom meningsmålingen med 16,9 prosent hadde vært valgresultatet, ville FNB vært inne med 11 representanter. Bompengene i Bergen er med på å finansiere utbygging av bybane og sykkelveier. Aps byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer, er overrasket over at Høyre åpner for forhandlinger med FNB, som har markert seg med tre «absolutte krav»: Fjerne 15 nylig oppsatte bomstasjoner, redusere prisnivået i alle bomstasjoner og hindre at bybanetraséen til Åsane blir lagt over Bryggen (Høyre sier de allerede er enig med FNB i de to sistnevnte kravene, men må forhandle med staten om det første punktet på lista).

TAR UT TILTALE: Ni personer blir tiltalt for hatytringer og trusler mot overlevende etter terroren på Utøya, melder Aftenposten, som omtalte ytringene i en egen magasinsak i fjor sommer. Politiførstebetjent Monica Lillebakken sier at politiet tok kontakt med AUF etter avisas sak, men at bevismateriale siden er innhentet fra den enkelte fornærmede.