ANGREP MOT SYNAGOGE: En kvinne ble drept og tre personer skadet da en 19 år gammel mann - identifisert av amerikansk politi som John T. Earnest - åpnet ild med en halvautomatisk rifle ved Chabad of Poway-synagogen nord i den amerikanske byen San Diego like etter klokken 11.20 lokal tid lørdag. Gjerningsmannen overga seg til politiet, som mistenker at han også står bak en brann i en moské i forrige måned.

Før angrepet skal 19-åringen ha postet et rasistisk og antisemittisk brev i nettforumet 8chan, der han hevdet å være inspirert av Christchurch-drapene i mars og angrepet mot Tree of life-synagogen i Pittsburgh, der 11 ble drept i oktober i fjor. Robert Bowers, som sto bak ugjerningene i Pittsburgh, blir nevnt flere ganger i brevet. 8chan er for øvrig samme nettforum som Brenton Tarrant, terroristen på New Zealand, benyttet til å diskutere sine egne angrep.

Donald Trump tok i helgen tydelig avstand fra angrepet i San Diego, men flere kritikere holder ham likevel ansvarlig for at USA virker å ha blitt et mer utrygt sted for jøder og andre religiøse minoriteter, blant annet fordi presidenten har brukt antisemittisk og alt-right-inspirert «kodespråk», forsøkt å snakke ned trusselen fra «hvite nasjonalister» og insistert på at «det er fine folk på begge sider»-kommentaren etter nazimarsjen i Charlottesville var en smart ting å si.

HØYREPOPULISTENES TILBAKEKOMST: Sosialdemokratiske PSOE, som har hatt regjeringsmakten i Spania siden i fjor sommer, vant gårsdagens valg i Spania og går trolig i forhandlinger med venstrepopulistene i Podemos om å danne en ny koalisjonsregjering – slik at Pedro Sánchez kan fortsette som statsminister. Det største opposisjonspartiet, konservative Partido Popular, ble halvert i forhold til valget i 2016. Valget vil ellers omtales i historiebøkene som høyrepopulistenes parlamentariske gjeninntreden i landet som har hevdet seg immunt mot ytre høyre-forførere siden Francos militærdiktatur falt på 70-tallet. Partiet Vox fikk rundt ti prosent oppslutning og sikret seg 24 mandater, blant annet på løfter om å knuse separatistbevegelsen i Catalonia. Vi skriver historien om partiet i en artikkel som publiseres på Filter Nyheter i løpet av dagen.