NAV-SKANDALE – 36 SENDT I FENGSEL PÅ FEIL GRUNNLAG: Feil praktisering av trygderegler gjennom mange år har ført til at hele 36 – trettiseks –personer har fått ubetinget fengsel i opptil åtte måneder. I tillegg har omlag 2400 personer trolig fått krav om tilbakebetaling som er feil. Det var det smått utrolige budskapet da både Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), Nav-direktør Sigrun Vågeng og riksadvokat Tor-Aksel Busch i ettermiddag holdt pressekonferanse om fadesen – som berører sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger fra Norge til et annet EØS-land mens personene har vært bosatt i Norge. Nav har brukt gamle regler helt siden EUs trygdeforordning kom i 2012, før Trygderetten i 2017 slo  fast at Nav skulle ha endret praksisen. Gjennomgangen av avgjørelsen har pågått til nå.
– Dette er veldig leit, og jeg beklager naturligvis på det sterkeste (…), sier Nav-direktør Vågeng.  Hun satt ikke stolen da forordningen kom, men har vært sjef siden september 2015, altså i flere av årene der skandalen forble uoppdaget. Nå starter departementet en ekstern granskning. Gjenopptakelseskommisjonen er varslet om selve straffesakene, og Riksadvokaten uttaler at påtalemyndigheten nå må gjennomgå i hvilken grad offentlige etater skal anses som eksperter i slike saker.
UTSATT IGJEN: EU går med på nok en utsettelse – denne gang til 31. januar 2020 – før Storbritannia må forlate unionen. Det varslet president for EU-rådet Donald Tusk på Twitter i dag. Storbritannia vil også få muligheten til å forlate unionen før dette, gitt at den fremforhandlede avtalen i mellomtiden blir ratifisert i både det britiske parlamentet og EU-parlamentet. Særlig Frankrike har vært skeptisk til å innvilge en lang utsettelse. Men utsiktene til et snarlig nyvalg i Storbritannia, skal ha gjort at Macron snudde i helga.        
Men blir det nyvalg? I dag kommer Boris Johnson til å foreslå at dette skal finne sted 12. desember. Men han er avhengig av 2/3 flertall i parlamentet. Både Liberaldemokratene og Det skotske nasjonalistpartiet har uttalt at de vil støtte initiativet dersom en «no deal»-brexit den 31. oktober ikke lenger er et sannsynlig scenario. Men Labour insisterer nå på at det trengs garantier for at Storbritannia ikke «krasjer» ut av EU uten avtale den 31. januar. Trusselen om en «no deal»-løsning «må bli totalt fjernet før vi kan støtte et valg», sa Jeremy Corbyn søndag.
   Kritikerne mener at regjeringens strategi er tydelig: De vil skaffe Det konservative parti, som leder på målingene, et flertall som på en effektiv måte kan fjerne alle oppmykninger dagens parlament har klart å tvinge gjennom i brexit-prosessen, inkludert utsettelser og det som inntil videre har vært et vellykket arbeid for å hindre «no deal». Spørsmålet kan videre bli hvordan velgerne reagerer på at Johnsons har brutt sitt sentrale løfte: Å få landet ut av EU innen torsdag denne uka, klokka 23.

SPRENGTE SEG SELV: Det kan bli slitsomt å høre Donald Trump ta på seg æren for IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis død ved tenkelige og utenkelige anledninger de neste månedene. (Allerede i går sammenlignet han det selvsagt med drapet på Osama bin Laden under president Obama, og mente bragden i helga var langt større). New York Times påpeker at spesialstyrkenes vellykkede tilslag mot IS-toppens hittil ukjente skjulested i Idlib i Syria skjedde mer på tross av enn på grunn av Trumps sikkerhetspolitikk. (NY Times har forøvrig også en spektakulær gjennomgang av al-Baghdadidis liv og terrorvelde).

YTRE HØYRE NEST STØRST: Den tyske delstaten Thüringen kan kanskje ikke skryte på seg verken å være stor eller spesielt kjent, men er i særklasse landets mest polariserte, etter at både ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) og sosialistpartiet Die Linke gjorde brakvalg søndag.
AfD (som til alt overmål er ekstra ytterliggående i Thüringen, med en lokal partileder, Björn Höcke, som flere ganger har vekket avsky med uttalelser som grenser til antisemittiske) gikk fram hele 12,8 prosentpoeng til 23,5 prosent oppslutning og får den nest største partigruppa i delstatsparlamentet. Die Linke går fram 2,8 prosentpoeng og blir aller størst med 31 prosent oppslutning. Bare kristendemokratiske CDU beholder tosifret oppslutning av de tradisjonelle styringspartiene i delstaten, som i likhet med andre områder øst for det gamle jernteppet sliter med en forholdsvis svak økonomisk vekst og noe høyere arbeidsledighet enn landsgjennomsnittet.