Nyhetsbrev mandag 28. januar: Taliban nærmer seg enighet med USA + Ropstad tar avstand fra «seksuell reorientering»

  • Vil du få dette nyhetsbrevet rett i innboksen din på hverdager? Meld deg på her!

GJENNOMBRUDD: USA og Taliban er i ferd med å bli enige om rammeverket for en fredsavtale i Afghanistan. Kjernen i avtalen er at islamistbevegelsen garanterer å hindre at afghansk territorium blir brukt av terrorister, noe som i sin tur kan lede til innrømmelser som samlet rettferddiggjør en full tilbaketrekning fra amerikanernes side, skriver New York Times. Dette må blant annet innebære at Taliban går med på en våpenhvile og direkte samtaler med afghanske myndigheter, noe som så langt ikke har vært mulig å få til.

KRISEN VOKSER: Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Boltonadvarer i dag Venezuelas bestridte president Nicolas Maduro mot vold eller truende oppførsel mot amerikanske diplomater i landet. «Enhver vold eller intimidering av av USAs diplomatiske personell, Venezuelas demokratiske leder Juan Guaidó eller nasjonalforsamlingen vil i seg selv utgjøre et grovt angrep på rettsstaten og vil bli møtt med en betydelig respons», tvitret Bolton. I helga bøyde Maduro av fra 72-timersfristen han hadde satt som frist for at USAs diplomater skulle forlate landet, men
Den politiske krisen er uoversiktlig etter at USA og flere enn 20 andre land har anerkjent Guaidós selverklærte status som overgangspresident, mens land som Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Spania har gitt Maduro et ultimatum der de gjør det samme om han ikke har utstedt nyvalg innen åtte dager. Maduro framstiller situasjonen som et kuppforsøk. Guaidó har bedt Maduros motstadandere delta i en to timers politisk streik onsdag denne uka, før en storstilt massemønstring i gatene på lørdag. Per i dag har Maduro støtte hos de militære styrkene.

DEN SISTE JURYEN BLE OVERKJØRT: I tilfelle denne e-posten er din eneste kontakt med internett: Den tidligere politioverbetjenten Eirik Jensen ble av juryen i Borgarting lagmannsrett kjent skyldig i grov korrupsjon, men frikjent for medvirkning til grov narkotikainnførsel. Men de tre fagdommerne satte kjennelsen til sidefordi de mener det er utvilsomt at Jensen er skyldig også i hasj-delen av tiltalen. Det betyr at det blir en helt ny rettssak – da som utvidet meddomsrett (tre fagdommere og fire lekdommere) og altså uten jury. Kjennelsen som ble tilsidesatt var den siste avsagt av en jury i Norge.

NEI TIL KRISTEN HOMO-OMVENDELSE: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) tok lørdag avstand fra «arbeid med seksuell reorientering» etter at Klassekampen skrev om at Misjonskirken Norge er del av et forum som vil «hjelpe» personer med «uønsket seksuell orientering». Både Ropstad, hans statssekretær Julian Farner-Calvert og politisk rådgiver Elisabeth Løland er medlemmer i Oslo Misjonskirke Betlehem, en av menighetene i Misjonskirken Norge (tidl. Det Norske Misjonsforbund). «Før saken i Klassekampen tar av, og nye merkelapper deles ut: Jeg tar avstand fra arbeid med seksuell reorientering. Jeg er barne- og familieminister for alle barn, uansett legning og for alle familieformer. Folk må selv bestemme hvilke liv de ønsker å leve og med hvem», skrev Ropstad på Facebook.

DU ER INGEN PAMP, JONAS: Rødt ser ut til å fjerne den omstridte formuleringen om at «deler av pampeveldet i fagbevegelsen og andre masseorganisasjoner tilhører borgerskapet» og at Ap- og SV-ledelsen bruker sitt parti «som redskap for å holde arbeiderklassen i ro». Før jul resulterte dette i at Ap-leder Jonas Gahr Støre stilte følgende (legendariske) spørsmål til Rødt-leder Bjørnar Moxnes live på Politisk kvarter: «Synes du jeg er en pamp, Bjørnar?».
Allerede da vi intervjuet Moxnes i fjor høst, var han tydelig på at prinsipprogrammet kunne bli endret ved landsmøtet til våren (han omtalte deler av det som «enøyd» og «respektløst»). Nå har komiteen for prinsipprogrammet levert en enstemmig innstilling, ifølge Fri fagbevegelse, der formuleringen om «pampeveldet» er fjernet og kritikken av toppene i arbeiderbevegelsen tonet ned. Det heter riktignok fortsatt at bevegelsen har et «sjikt av profesjonelle ledere som synes å lytte mer til parti, stat og til og med EU, enn den organiserte arbeiderklassen».

  • Vil du få dette nyhetsbrevet rett i innboksen din på hverdager? Meld deg på her!