• Vil du få dette nyhetsbrevet rett i innboksen din på hverdager? Meld deg på her!

GJENNOMBRUDD: USA og Taliban er i ferd med å bli enige om rammeverket for en fredsavtale i Afghanistan. Kjernen i avtalen er at islamistbevegelsen garanterer å hindre at afghansk territorium blir brukt av terrorister, noe som i sin tur kan lede til innrømmelser som samlet rettferddiggjør en full tilbaketrekning fra amerikanernes side, skriver New York Times. Dette må blant annet innebære at Taliban går med på en våpenhvile og direkte samtaler med afghanske myndigheter, noe som så langt ikke har vært mulig å få til.

KRISEN VOKSER: Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Boltonadvarer i dag Venezuelas bestridte president Nicolas Maduro mot vold eller truende oppførsel mot amerikanske diplomater i landet. «Enhver vold eller intimidering av av USAs diplomatiske personell, Venezuelas demokratiske leder Juan Guaidó eller nasjonalforsamlingen vil i seg selv utgjøre et grovt angrep på rettsstaten og vil bli møtt med en betydelig respons», tvitret Bolton. I helga bøyde Maduro av fra 72-timersfristen han hadde satt som frist for at USAs diplomater skulle forlate landet, men
Den politiske krisen er uoversiktlig etter at USA og flere enn 20 andre land har anerkjent Guaidós selverklærte status som overgangspresident, mens land som Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Spania har gitt Maduro et ultimatum der de gjør det samme om han ikke har utstedt nyvalg innen åtte dager. Maduro framstiller situasjonen som et kuppforsøk. Guaidó har bedt Maduros motstadandere delta i en to timers politisk streik onsdag denne uka, før en storstilt massemønstring i gatene på lørdag. Per i dag har Maduro støtte hos de militære styrkene.

DEN SISTE JURYEN BLE OVERKJØRT: I tilfelle denne e-posten er din eneste kontakt med internett: Den tidligere politioverbetjenten Eirik Jensen ble av juryen i Borgarting lagmannsrett kjent skyldig i grov korrupsjon, men frikjent for medvirkning til grov narkotikainnførsel. Men de tre fagdommerne satte kjennelsen til sidefordi de mener det er utvilsomt at Jensen er skyldig også i hasj-delen av tiltalen. Det betyr at det blir en helt ny rettssak - da som utvidet meddomsrett (tre fagdommere og fire lekdommere) og altså uten jury. Kjennelsen som ble tilsidesatt var den siste avsagt av en jury i Norge.