Nyhetsbrev mandag 27. mai: Klimapartier store vinnere i EU-valget + Frp-politiker med fem leiligheter fikk stortingsbolig

EU-VALGET – NOEN BRUDDSTYKKER:

  • Valgdeltagelsen er foreløpig beregnet til opp mot 51 prosent – den høyeste på 20 år.
  • De tradisjonelt dominerende sentrum-venstre- og sentrum-høyre-blokkene SD og EPP («Ap» og «Høyre» om du vil) mister trolig over 80 representanter til sammen.
  • De Grønne gjorde et brakvalg i Tyskland med over 20 prosent og doblet oppslutningen sin fra 2014. Ser man på velgere under 30 år, har miljøpartiet en tredel av velgerne i ryggen. Hele 48 prosent utpekte klimasaken som den viktigste i valget – 23 prosentpoeng mer enn andelen av de tyske velgerne som sa det samme om innvandring. Også i flere andre land (som Belgia og Finland) går de grønne fram og sikrer nye representanter, men det er ikke noen entydig bølge i Europa – i Sverige gikk Miljøpartiet tilbake med flere prosentpoeng, for eksempel.
  • Matteo Salvini er valgvinner i Italia med enorme 34 prosent oppslutning (som snart kan ende med å gjøre ham til statsminister også i navnet), og den nasjonalistiske fløyen i Europaparlamentet kan ende med en dobling i antall representanter om alle regnes med. Den er likevel bare fjerde-femte størst og slått av den liberale alliansen ALDE, som stormet fram takket være Emmanuel Macrons parti En Marche (som er nykomling).
  • Macron ble imidlertid såvidt slått av Marine Le Pen (ca. 23,5 prosent) i Frankrike. Hun er nok likevel ikke fornøyd i lys av hvor sårbar statsministeren så ut til å være i forkant.
  • Nigel Farages nystartede Brexit-parti vant dagen i Storbritannia med nær en tredel av stemmene – men samlet sett kan det sies å være dødt løp mellom pro- og anti-EU-partier (Liberaldemokratene fikk et stort løft, mens 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.