Nyhetsbrev mandag 27. mai: Klimapartier store vinnere i EU-valget + Frp-politiker med fem leiligheter fikk stortingsbolig

EU-VALGET – NOEN BRUDDSTYKKER:

 • Valgdeltagelsen er foreløpig beregnet til opp mot 51 prosent – den høyeste på 20 år.
 • De tradisjonelt dominerende sentrum-venstre- og sentrum-høyre-blokkene SD og EPP («Ap» og «Høyre» om du vil) mister trolig over 80 representanter til sammen.
 • De Grønne gjorde et brakvalg i Tyskland med over 20 prosent og doblet oppslutningen sin fra 2014. Ser man på velgere under 30 år, har miljøpartiet en tredel av velgerne i ryggen. Hele 48 prosent utpekte klimasaken som den viktigste i valget – 23 prosentpoeng mer enn andelen av de tyske velgerne som sa det samme om innvandring. Også i flere andre land (som Belgia og Finland) går de grønne fram og sikrer nye representanter, men det er ikke noen entydig bølge i Europa – i Sverige gikk Miljøpartiet tilbake med flere prosentpoeng, for eksempel.
 • Matteo Salvini er valgvinner i Italia med enorme 34 prosent oppslutning (som snart kan ende med å gjøre ham til statsminister også i navnet), og den nasjonalistiske fløyen i Europaparlamentet kan ende med en dobling i antall representanter om alle regnes med. Den er likevel bare fjerde-femte størst og slått av den liberale alliansen ALDE, som stormet fram takket være Emmanuel Macrons parti En Marche (som er nykomling).
 • Macron ble imidlertid såvidt slått av Marine Le Pen (ca. 23,5 prosent) i Frankrike. Hun er nok likevel ikke fornøyd i lys av hvor sårbar statsministeren så ut til å være i forkant.
 • Nigel Farages nystartede Brexit-parti vant dagen i Storbritannia med nær en tredel av stemmene – men samlet sett kan det sies å være dødt løp mellom pro- og anti-EU-partier (Liberaldemokratene fikk et stort løft, mens både Labour og toryene gjorde det elendig)
 • Sverige: Sverigedemokratene fram med over 5 prosentpoeng fra 2014 til rundt 15 prosent, og er tredje størst, men dårligere enn meningsmålingene tilsa (og lavere andel enn i riksdagsvalget i fjor).
 • Danmark: Kollapsen til Dansk folkeparti (de står igjen med én representant) preger avisoverskriftene mens statsminister Løkke Rasmussens parti Venstre jubler etter resultat over all forventing.
 • Hellas har statsminister Alexis Tsipras i Syriza varslet nyvalg etter at venstresidepartiet gikk på snørra i EU-valget med bare 24 prosent oppslutning.
 • Den straffedømte islamfiendtlige bråkebøtta Stephen Christopher Yaxley-Lennon (bedre kjent som «Tommy Robinson»), som stilte som uavhengig kandidat i regionen North West England, tuslet ydmyket fra valgvaken i går kveld med 2,2 prosent av stemmene.
 • Geert Wilders’ anti-innvandring- og anti-EU-parti PVV i Nederland ryker ut av Europaparlamentet etter et elendig resultat på rundt 3,5 prosent (sammenlignet med en formtopp på 17 prosent i 2009).
 • Generelt er det grunn til å være skeptisk til enkle narrativer for EUsom helhet utover endeliktet til sentrumskoalisjonenens dominans. Eller som Jan Arild Snoen i Minerva skriver«Til dem som tror høyrepopulistene fosser frem overalt: Det bølger og skvulper og lekker og fosser».

BELEILIGHET: «Like etter at han visste at han skulle komme inn på Stortinget, kjøpte Himanshu Gulati (Frp) en leilighet på Jessheim som ga ham gratis bolig i Oslo, der han allerede eide fire leiligheter»avslørte Dagens Næringsliv på fredag. Kortversjonen er at det er representanter som bor mer enn 40 kilometer fra Stortinget som får pendlerleilighet i hovedstaden – noe den velstående Frp-politikeren oppnådde ved å kjøpe bolig 43,6 kilometer unna og folkeregistrere seg der. – Jeg likte leiligheten, stedet og prisen, hevder Gulati overfor DN om kjøpet på Jessheim (som han leide ut like etter), og avviser koblingen til stortingsleilighets-ordningen. Gulati var den eneste på Stortinget oppført med null i inntekt i 2017.  Ifølge ham selv skyldes det «en del store private fradrag for kostnader som hverken har noe med stortingsvervet eller registreringspliktige interesser å gjøre».

UTRYGT FOR JØDER I TYSKLAND: En svært ubehagelig nyhet som druknet litt i EU-valget: Tysklands ombud mot antisemittisme ber nå jøder i landet om å være forsiktige med å bruke hodeplagget kippa i offentligheten, fordi det i noen sammenhenger må anses som farlig– Mitt råd til jøder kan ikke være å bruke kippa overalt hele tiden i Tysklandsier Felix Klein til mediehuset Funke. En betydelig økning i registrerte tilfeller av trakassering og vold rettet mot jøder i Tyskland tilskrives både antisemittisme blant muslimske innvandrere og økende høyreekstremisme.

MAKE HUSMOR GREAT AGAIN: Den siste Kjell Ingolf Ropstadvideoen fra Barne- og familiedepartementet – som på Facebook ennå har «likestilling» i navnet – ligger an til å bli en snakkis. Over svart-hvitt-bilder fra det som ser ut som 1950-tallet i Oslo, av kvinner med favnen full av smurte brødskiver eller sju unger på slep, snakker Ropstad varmt om «valgfrihet» og «en ny familiepolitikk».