Nyhetsbrev mandag 26. mars: Frp utrygt for 17-åringer + Kriserapport fra FN om biologisk mangfold

«FRP ER IKKE TRYGT FOR EN 17-ÅRIG JENTE», sier partiets bystyrepolitiker Mats Ramo på forsida av Adresseavisen i dag. Frp-eren mener behandlingen av varslere og saker om seksuell trakassering i Fremskrittspartiet er «en skandale» og krever at Helge Andre Njåstad  må gå av som leder for organisasjonsutvalget i partiet.
Avisinnlegget kritiserer også Siv Jensen direkte. Det ble utløst av at en mann som i dag har posisjoner i Frp og FpU bare får en skriftlig advarsel fra partiet etter flere #metoo-varsler, til tross for at utvalget konstaterte brudd på partiets etiske regelverk og regner saken som alvorlig. Varslerne fikk ikke vite hva reaksjonen besto i. En del av saken handlet om at mannen som 18-åring, mens han hadde lederverv, gjentatte ganger sendte en 14 år gammel jente meldinger der han spurte om sex, ifølge NRK. – Forholdene ligger tilbake i tid, og det har vært en atferdsendring, sa Njåstad da han ble grillet om saken på Politisk kvarter i morges.
– Hvis en far ringer meg og spør meg om det er trygt å sende sin 17-år gamle datter til et partiarrangement, må jeg si det som er sant: Nei, det er det ikke lenger. Alle andre parti har tatt et oppgjør med seksuell trakassering. Men ikke Frp, sier Ramo til Adresseavisen.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

KATASTROFAL SVIKT I BIOLOGISK MANGFOLD: Både matvaresikkerhet og vannforsyning undergraves i dag så raskt av menneskers naturødeleggelser at vi må snakke om konsekvensene på lik linje som for klimaendringeneadvarer ekspertene bak gigantrapporten for FNs naturpanel som ble publisert fredag.  550 forskere har samlet de siste fire årenes rapporter om massedøden av levende arter på jorda og langs kysten. Du har kanskje hørt uttrykket «den sjette utryddelsen» om den raske nedgangen i biologisk mangfold. Det skyldes overforbruk, forurensing, innføring av fremmede arter, klimaendringer og rovdrift på naturressursene. Et av de mest skremmende funnene er at folk i Sørøst-Asia trolig har tømt kysten for fisk om 20 år om rovfisket fortsetter som nå. — Dette handler om vår egen overlevelse. Vi må agere for å stanse og reversere utnyttelsen av naturen som ikke er bærekraftig eller risikere både framtiden vi ønsker og livene vi lever i dag, sier sjefsforsker Robert Watson. Rapporten lister også opp ting som tross alt går bra: Afrika lykkes for eksempel med å øke artsmangfold i naturreservater.

SEX OG LØGN: Det blir spennende hvor lenge USAs president klarer å holde seg unna Twitter når han nå har sovet på at pornostjernen Stephanie «Stormy Daniels» Clifford fortalte hele verden om hvordan hun skal ha blitt forsøkt betalt, presset og truet til å holde kjeft om at hun hadde sex med Trump i 2006.

OPPTØYER: Flere personer ble i går kveld skadd i sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter i Barcelona etter at den avsette regionpresidenten i Catalonia, Carles Puigdemontble arrestert i Tyskland. Separatistlederen kjørte bil fra Finland på vei tilbake til Belgia – der han har levd i eksil etter å ha erklært katalansk selvstendighet i kjølvannet av fjorårets avstemning – da han ble pågrepet på begjæring fra Spania. Puigdemont er siktet for oppvigleri og risikerer på papiret opp til 25 års fengsel.

«NORWAY HERE WE COME»: Det skriver Simon Jenkins The Guardian etter det han kaller «de gode nyhetene på Brexit-fronten», om at det i praksis går mot enighet mellom de britiske partiene om en «Norge pluss/minus»-løsning på Brexit-misæren. (Les en lengre analyse av hva det vil innebære hos The Economist). Kommentatoren mener at den norske deltagelse i det indre markedet, med innlemming i tollunionen i tillegg, nå er det eneste naturlige utfallet. «Forrige gang Norge ble prominent omtalt i Underhuset var i 1940. Britiske feilgrep mot nazistene kostet Chamberlain jobben, men hendelsene dannet grunnlaget for seier og rekonstruksjon», skriver Jenkins.

MÅ SE: Hvis du gikk glipp av den i  helga – sett av seks minutter og tjue sekunder til å se hele  talen til Emma Gonzalez (18) fra lørdagens enorme våpenreform-demonstrasjon i Washington.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter