Nyhetsbrev mandag 26. februar: Hetsen mot Sumaya Jirde Ali + her er flere frimurere i politikken

Labour-leder Jeremy Corbyn får kritikk fra både høyre og venstre etter Brexit-talen i dag. Ellers:

TENN FAKLENE: «Hettemåke», «send trygdepuddingen hjem», «frastøtende», «akbar-kjerring», «feit sugge overforet på NAV-penger», «skrulle», «mindre pen», «tragisk skapning», «æsj for et menneske», «tragisk eksemplar av et menneske», «returner henne til Afrika», «det er slike vi ikke vil ha i Norge», «frekk sugge», «fælt kvinnemenneske», «dette ufyselige vesenet, send henne hjem til Somalia», «en svik og en skam å kalle denne tildekkede såta for dame», «Allahs ass – ligner iallfall», «send henne hjem der hun kom fra», «fødemaskiner fra Afrika», «ikke norsk denne nesten blåsvarte somalieren», «hater den jenta der», «hetsen hun får er fortjent!», «slå ring om henne, søl bensin og tenn faklene». Det var noen av hundrevis av kommentarfeltmeldinger rettet mot Sumaya Jirde Ali (20) hos Resett i løpet av fire dager der nettstedet har fokusert på den trusselutsatte samfunnsdebattanten i minst tre ulike oppslag. Den mest brutale av Resetts egne tekster kom fra en anonymisert skribent under pseudonymet «Mumler Gåsegg», som blant annet kaller Jirde Ali «spissen på det somaliske og særdeles aktivt fødende, tunge spydet som er kastet inn i Norge»20-åringen har nå klaget publiseringene, som Helge Lurås er ansvarlig for, inn til PFU. På Twitter har Jirde Ali lagt ut en meldingsutveksling der Lurås søndag skal ha svart henne at «Du har en saftig språkbruk selv. Da må man også tåle reaksjoner».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

PRESIDENT PÅ LIVSTID? Xi Jinping ligger an til å forbli statsleder på ubestemt tid etter at kommunistpartiet i Kina i går kunngjorde en grunnlovsendrings som gjør slutt på tidsbegrensede presidentperioder (2 x 5 år). New York Times forteller at både selve manøveren og timingen slo ned som en bombe blant de utenlandske Kina-ekspertene, som hadde forventet at Kinas sterke mann skulle vente til slutten av sin neste periode (2023) til å enten utvide den eller «gå av» formelt og styre landet fra kulissene. Jusprofessor og Xi Jinping-ekspert Carl Minzner sier til avisa at «dette er det neste steget i en kontinuerlig nedbrytning av politiske normer som var gjeldende i Kinas reform-æra». Andre går så langt som å kalle Xi en diktator in spe.

BOMBINGEN FORTSATTE: Våpenhvilen vedtatt av FNs sikkerhetsråd (etter dager med trenering fra Russland), er foreløpig ikke mye til hjelp for sivilbefolkningen i Øst-Ghouta. Minst 29 personer skal være drept etter avstemningen i sikkerhetsrådet, samtidig som det kommer meldinger om at det skal ha blitt brukt klorgass i et av luftangrepene. Våpenhvilen mangler en tidfestet, og Assad og Russland tolker foreløpig ikrafttredelse «uten opphold» slik de selv vil.

HØYST LYSENDE: Du har sikkert fått med deg dagens byggeskandale-snakkis – at Dagens næringsliv kobler frimurermedlemskapet til «Høyst Lysende Salomos Betroede Broder» Olemic Thommessen til at Stortinget innfridde Frimurerlosjens ønske om fordyrende tunnelløsning i milliardskandalen. Thommessen selv kaller det «konspirasjonstenkning» og sier til NRK at «Jeg synes det er spekulativt og et slag under beltestedet».
For to år siden intervjuet jeg en drøss andre politikere (hovedsaklig i Høyre og Frp) om hvorfor de er frimurere. Kenneth Svendsen (Frp), som den gang var Stortingets visepresident, svarte for eksempel slik på spørsmålet om det kan ha problematiske sider å kombinere politikken med å være frimurer av niende grad: – Overhodet ikke. Ingen whatsoever. (Les alle intervjuene her). Visste du forresten at det følger av Thommessens grad at han også er utnevnt til tempelridder, nærmere bestemt «Ridder av vår Herre Jesu Kristi hellige og fattige Tempelorden»?

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter