Nyhetsbrev mandag 25. februar: Giske vil ikke uttrykke tillit til Støre + Wara avkreves svar om Huawei

SABELRASLING OG BLODIGE GATESLAG: Opposisjonsleder Juan Guaidó i Venezuela, som USA regner som landets legitime president fram til et eventuelt nyvalg, møter i dag den amerikanske visepresidenten Mike Pence i Colombia mens konflikten med president Nicolás Maduro stadig tilspisses. Minst fire mennesker ble drept og omlag 300 skadd da det i helga brøt ut sammenstøt mellom venezuelanske politifolk og aktivister som prøvde å bryte myndighetenes blokade av grensa og ta hjelpesendinger over grensa tross Maduros nei til slike utenlandske forsyninger. Guaidó mener det internasjonale samfunnet  må «holde alle muligheter åpne» i kampen for å få Maduro avsatt.
Spania er blant de europeiske landene som har anerkjent Guaidó, men den spanske utenriksministeren understreket i dag at det ikke er aktuelt å støtte en militær intervensjon.

KRIG I VEGETASJONEN:  Internt i Ap blir det av flere oppfattet som en «krigserklæring» fra Trond Giskes side at han i et intervju med TV 2 fredag kveld sa følgende i stedet for å  å gi Jonas Gahr Støre en tillitserklæring: «Vi har den lederen vi har til vi har en ny»«Jeg tror signalene fra Trond Giske så langt viser ganske tydelig hva som nå venter: Silkehanskene er av og det duket for krig i både åpent lende og i vegetasjonen langs ytterkantene», skriver sjefredaktør John Arne Moen i Trønder-Avisa i sin leder i dag.
Kvinnen som Giske danset med og venninnen som filmet den korte viralvideoen fra forrige lørdag, mener forøvrig at Fagforbundet har misbrukt henne i Ap-maktkampen og «skapt hele situasjonen». – Det er sjokkerende å bli brukt på denne måten til fordel for forbundets politiske interesse (…) Jeg har ikke sendt noe varsel til Fagforbundet om Giske eller noe annet. Ei heller godkjent eller fått beskjed om bekymringsmeldingensier kvinnen til NRK. Fagforbundet sentraltbeklaget i ettermiddag at tillitsvalgte sendte varsel til Ap uten å nakke med kvinnene.

OM MINSTEKRAV: Justisminister Tor Mikkel Wara må avklare bindingene sine til Huawei og svare på om First House har hatt det kinesiske teknologiselskapet som kunde, mener Bergens Tidende. I dagens lederartikkel peker avisa på at Wara var medeier i PR-byrået fram til våren 2018 men at han nekter å svare på hvilke bindinger selskapet har hatt til Huawei.  «Det skadar tilliten til regjeringa når viktig informasjon om statsrådars bindingar vert skjult. Noreg burde i det minste klare å halde seg med justisministrar som er opne om bindingar til selskap knytt til kinesisk etterretning. I det minste»skriver BT.

STORE ORD, FÅ TILTAK: Pave Frans erklærte krig mot seksuelt misbruk av mindreårige og kalte det «en forbrytelse som skal slettes fra menneskeheten» da han i går gikk på talerstolen for å avrunde en konferanse om overgreps-ukulturen i den katolske kirken. Men mange var dypt skuffet over at samlingen av 200 geistlige fra hele verden ikke munnet ut i mer håndfaste tiltak, og at paven brukte mye tid på å understreke at misbruk av barn er et samfunnsproblem som ikke er unikt for kirken. «Jeg hørte ingen beklagelse, ingenting konkret, ikke noe rettferdig», sa ett av ofrene for presters seksuelle misbruk som i går protesterte på St. Petersplassen, ifølge Reuters.