BEKREFTER SPIONOPPDRAG: Dagbladet sprakk i går kveld nyheten om at Frode Berg selv sier at det var den norske Etterretningstjenesten han var på oppdrag for da han ble tatt for spionasje i Russland. Etter at det ble fullstendig taust fra norske myndigheter om sakens faktum, har mange antatt at det lå noe i russernes anklager – men når den fengslede nordmannen selv peker på E-tjenesten for å legge press på Norge, hever det saken til et helt annet nivå i offentligheten. – Når E-tjenesten har bedt Berg utføre oppdrag, har de samtidig sørget for at han har visst minst mulig. Berg har vært ganske uvitende om innholdet i forsendelsene som han har bidratt til under sine besøk. Og han har ikke hatt kunnskap om verken alvorligheten eller det større bildet. Vi mener det er i hans interesse å belyse dette nå, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til Dagbladet– Det var samme modus hver gang. Han fikk med seg penger og instruksjoner som han la i en postkasse. Den siste gangen rakk han ikke å postlegge konvoluttene før han ble pågrepet, sier Risnes til VG. (Berg hadde 3000 euro i kontanter da han ble tatt av FSB). Den pensjonerte grenseinspektøren har ikke vært ansatt i E-tjenesten, men skal ha vært kurér samtidig som han møtte russiske venner og var turist. Berg erkjenner fortsatt ikke skyld i straffesaken, der han risikerer 20 års fengsel. Verken UD eller E-tjenesten kommenterer de nye opplysningene.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

PRESSET UT: Den armenske statsministeren Serzj Sargsian går av etter 11 dager med gatedemonstrasjoner og påfølgende pågripelser av flere hundre demonstranter og tre opposisjonspolitikere. Sargsian har sittet som president i Armenia siden 2008, men ti år og to perioder er så lenge loven tillater i landet. Da han forrige tirsdag ble utpekt til statsminister, samtidig som han varslet innføringen av et nytt politisk system med mindre autoritet til presidenten og mer til statsministeren, tok folk til gatene. Opposisjonspolitikeren Nikol Pashinjan, som ble arrestert søndag, skal mandag ha blitt løslatt. I pressemeldingen fra Sargsyan heter det at «Nikol Pashinjan hadde rett. Jeg tok feil. Det finnes flere løsninger, men jeg vil ikke forfølge noen av dem. Jeg fratrer som landets statsminister», ifølge BBC.

SPÅDOMMER: Det er verdt å lese The Economists ferske analyse av trumpismens overtagelse av det republikanske partiet i USA. Det er tre måter dette kan utvikle seg på, mener magasinet: 
1) Partiet velger enda en leder som verken har tenkt å forholde seg til maktfordelingen, rettssystemets uavhengiget eller en fri presse – men som i motsetning til Trump klarer å undergravde institusjonene effektivt
2) Partiet mister makt og reduseres til den folkevalgte delen av en anti-stat-bevegelse
3) De lykkes med et nasjonalt, New Deal-lignende prosjekt høyresida kan samles om – i motsetning til dagens nær anarkistiske fiendtlighet til myndighetsstyring. (Men faren er overhengende for at det baseres på «hvitt sinne» som «skaper flere problemer enn det løser»)

SEXMELDINGSGATE: Kom igjen, da: hvem sendte den famøse meldingen til Liv Signe Navarsete? (Jeg orker ikke gjengi ordlyden flere ganger) Etter at ingen av de ti hytteturdeltagerne har tatt steget fram (og alle andre snart har fått tømt seg for Agatha Christie-referanser), stilte Trygve Slagsvold Vedum  i helga et ultimatum for å røyke ut synderen: Dersom han ikke melder seg før onsdag denne uka, blir saken anmeldt til politiet (!) Skandalen er også tema under partiets sentralstyremøte i dag. Åtte av de ti som deltok på hytteturen til Storlien har tillitsverv i Senterpartiet. Tidligere Sp-leder Åslaug Haga mener at samtlige – inkludert nestleder Ola Borten Moe – må suspenderes inntil noen faktisk står fram.
Fredag ble det kjent at Borten Moes Facebook-angrep på Trine Skei Grande 10. april, for håndteringen av sex-saken fra 2008 der hans yngre slektning er part, kom bare to timer etter at avisa Nationen hadde kontaktet ham om hyttetur-saken. I Senterpartiet blir det nå spekulert i om dette Facebook-angrepet var en avledningsmanøver. Det avviser Borten Moe, som i likhet med de andre på hytteturen også avviser at han sendte meldingen til Navarsete (den kom fra tidligere statssekretær Morten Søbergs telefon, men han vet med seg selv at han «ikkje har sendt den illgjetne Messenger-meldinga»).
Flere av dem som var med på hytteturen mener Vedums trussel om anmeldelse er et greit grep (men Stjørdals-ordfører Ivar Vigdenes vil ikke kommentere saken mer overfor NRK). Fylkesvaraordfører Thomas Iver Hallem, som også var på hytta, sier at «Liv Signe Navarsete har blitt trakassert på det groveste av den som sendte meldingen. Den som står bak, har satt alle i en håpløs situasjon».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

  • Vi vil at dette nyhetsbrevet fortsatt skal være reklamefritt og daglig, men det koster litt. Har du lyst til å bidra, kan du nå sende redaksjonen penger via Vipps – nummeret er 514053 (eller søk opp Filter Media). Takk til alle sjenerøse lesere så langt!