Nyhetsbrev mandag 23. april: Spion-utvikling, Trumps partikupp, statsminister-avgang og hyttetur-gate

BEKREFTER SPIONOPPDRAG: Dagbladet sprakk i går kveld nyheten om at Frode Berg selv sier at det var den norske Etterretningstjenesten han var på oppdrag for da han ble tatt for spionasje i Russland. Etter at det ble fullstendig taust fra norske myndigheter om sakens faktum, har mange antatt at det lå noe i russernes anklager - men når den fengslede nordmannen selv peker på E-tjenesten for å legge press på Norge, hever det saken til et helt annet nivå i offentligheten. - Når E-tjenesten har bedt Berg utføre oppdrag, har de samtidig sørget for at han har visst minst mulig. Berg har vært ganske uvitende om innholdet i forsendelsene som han har bidratt til under sine besøk. Og han har ikke hatt kunnskap om verken alvorligheten eller det større bildet. Vi mener det er i hans interesse å belyse dette nå, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til Dagbladet– Det var samme modus hver gang. Han fikk med seg penger og instruksjoner som han la i en postkasse. Den siste gangen rakk han ikke å postlegge konvoluttene før han ble pågrepet, sier Risnes til VG. (Berg hadde 3000 euro i kontanter da han ble tatt av FSB). Den pensjonerte grenseinspektøren har ikke vært ansatt i E-tjenesten, men skal ha vært kurér samtidig som han møtte russiske venner og var turist. Berg erkjenner fortsatt ikke skyld i straffesaken, der han risikerer 20 års fengsel. Verken UD eller E-tjenesten kommenterer de nye opplysningene. Vil du heller få vår nyhetsoppdateri...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.