Nyhetsbrev mandag 22. oktober: KrF i krisemøte om spillereglene + AUF vil avvikle oljeindustrien før 2035

KRF – 11 DAGER IGJEN – KRISE FOR HAREIDE: KrF-ledelsen, i hvert fall Knut Arild Hareide, mistet brått kontrollen over prosessen inn mot landsmøtet 2. november, og den venstredreide regjeringsplanen henger i en tynn tråd. Situasjonen i partiet utvikler seg nå time for time, så jeg håper dette er noenlunde riktig:

  • Nå straks starter det ekstraordinære landsstyremøtet (på telefon) som Hareide hasteinnkalte til i går kveld, som følge av det store nederlaget i Rogaland KrF. Temaet er hvordan delegater til landsmøtet skal velges i fylkesmøtene som ennå gjenstår. Buskerud KrF, som skal ha møte senere i kveld, kalte Hareides manøver «utidig innblanding», og i 13-tida uttalte partilederen at han «ikke vil legge frem noe forslag om retningslinjer for valg av delegater». En ringerunde NRK har gjort i dag viser imidlertid at det bare er i nettopp Buskerud at fylkeslederen i utgangspunktet ønsker vinneren-tar-alt-prinsippet som ga det spektakulære resultatet i Rogaland.
  • Høyresiden gjorde altså i praksis rent bord på det svært  viktige møtet iRogaland KrF lørdag, der 15 av 16 landsmøtedelegater nå er «blå», mens fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal er den eneste «røde». – Rogaland sender med sin avstemning et signal til resten av partiet som jeg håper ikke lyttes til. Vi trenger et resultat 2. november som har legitimitet i hele partiet, uttalte Hareide etterpå, om prosedyren han mente ikke ga en representativ fordeling.
  • Klassekampen beskrev lørdag hvordan nestleder Kjell Ingolf Ropstadsabort-utspill i forrige uke ble oppfattet av sentrale KrF-kilder som at han «dolket sin egen partileder i ryggen» og at Ropstad nå er klar til å felle Hareide for å ta over.
  • VGs oversikt over delegater som har valgt side per nå, viser 66-40 i Hareides disfavør.
  • «Hvis Hareide var så opptatt av at alle KrF-medlemmer skal høres, hvorfor foreslo han ikke uravstemning?», spør Kjetil B. Alstadheim i DN.

KALDKRIGSPRAT: Jeg vil kalle det en røff mandag selv til 2018 å være når Mikhail Gorbatsjov er på banen for å be Donald Trump om å ikke kødde til atomnedrustning avtalt med Ronald Reagan i 1987. «Forstår de virkelig ikke i Washington hva dette kan lede til?», spør Gorbatsjov i dag. USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton har nå ankommet Moskva for samtaler i Kreml etter at president Trump i går uttalte at USA vil trekke seg ut av nedrustningsavtalen INF fordi Russland bryter med avtalevilkårene(uten å spesifisere hva bruddene består i)Britene har utad stilt seg uforbeholdent bak amerikanerne, mens Tysklands utenriksminister beklager USAs valg om å gå ut av en avtale som har vært «en av de viktigste pillareene i europisk sikkerhetsarkiktektur».

«WHY THE LIES BORIS?» Flere hundre tusen briter – kanskje opp mot 700 000 – tok lørdag til gatene i London for å markere motstand mot Brexit og kreve en ny folkeavstemningThe Guardian har et finfint bildegalleri med noen av plakatene folk hadde med seg. I sin tale senere i dag er det ventet at Theresa May vil si at Brexit-forhandlingene er «95 prosent fullført», etter en helg med rykter om hvor ille tillitskrisen internt i statsministerens eget parti er i ferd med å bli.

BORT MED OLJEINDUSTRIEN PÅ 16 ÅR: AUF-landsmøtet vedtok søndagat man skal ha en styrt avvikling av petroleumsindustrien innen 2035.  Vi i Norge som har tjent oss styrtrike på olje, og som har de beste forutsetninger for å omstille oss, skal ikke pumpe opp den siste tredelen. Hvordan skal vi kunne komme i klimaforhandlinger med verdens fattigste land og kreve at de skal kutte når vi ikke gjør det selv?, sa AUFs nye leder, Ina Linbak.

DAGENS SITAT: Apropos ungdomspartier: – Dei som har bytta kjønn bør bytte tilbake, sier Kjartan Moi Andreassen, som fikk et flertall i Bergen FpU med seg på å vedta en resolusjon om å forby juridisk kjønnsskifte. FpU i Bergen sier også nei til et tredje juridisk kjønn. Allerede søndag ble forslaget skutt ned av Hordaland FpU, med henvisning til at det strider mot ungdomspartiets nasjonale politikk. (Lederen i Bergen FpU, Markus Endresen Thorstensen, understreket at han stiller seg bak fylkesledelsens syn).