Nyhetsbrev mandag 22. januar: Varsler mot 12 personer i Høyre + Sånn er budsjettkrise-mandagen i USA

God morgen!

VENDETTA: Det skaper sjokkbølger i det internasjonale samfunnet at Tayyip Erdoğan har sendt tyrkiske bakkestyrker inn i Syria i det som nå er et massivt angrep på byen Afrin. Den er kontrollert av den kurdiske YPG-militsen som har vært USAs partnere i krigen mot IS. Tyrkias manøver skjer på tvers av advarsler fra både amerikanerne, Russland og en rasende Bashar al-Assad. Her er en kjapp analyse av hvor høyt spill et fullt angrep mot kurderne er i den uoversiktlige situasjonen nord i Syria.

SKJØR LØSNING: Sosialdemokratene i SPD stemte i går til slutt ja, med snau margin, til å starte koalisjonsforhandlinger med Angela Merkels CDU i den ekstremt langvarige regjeringskrisen i Tyskland. Men Deutsche Welle skriver om hvor hardt presset SPD-leder Martin Schulz er fra sine egne for å få til en betydelig bedre avtale enn den som er skissert.

SHUTDOWN, DAG 3: De forsøkte på overtid søndag, men det amerikanske senatet klarte å ikke å løse budsjettkrisa før arbeidsukas start. Statlige føderale etater mangler altså fortsatt finansiering i det klokka slår seks, og hundretusener av ansatte – inkludert over halvparten av staben i Det hvite hus – vil bli hjemme fra jobb i dag. Krisen kan tidligst løses klokka 18 i kveld, da Senatet samles for en ny avstemning.  Så dramatisk det enn kan høres ut, vil det ta litt tid før nedstengningen påvirker hverdagslivet til den jevne amerikaner. Samfunnskritiske tjenester, fra postombæring til flyplasser og militæret, holder det gående – om enn på sparebluss og til dels på dugnad. Også nasjonalparker, minnesmerker og monumenter, vanligvis det mest synlige tegnet på en «shutdown», vil holdes åpne denne gang. Men stansen i de byråkratiske prosessene vil blant annet ramme nødhjelp til orkanrammede Puerto Rico (der Trump fra før har fått massiv kritikk) og behandlingen av syke barn som er avhengig av offentlige helseforsikring. Mens senatorene krangler, i hovedsak om innvandring og skjebnen til unge papirløse, lar ikke USAs internasjonale rivaler  sjansen gå fra seg til å påpeke hvor trøblete dette med demokrati kan være. Trump mener det er Demokratene som har tatt staten «gissel» i de innvandringspolitiske forhandlingene, mens demokratenes leder i Senatet sier han til og med tilbød seg å stemme ja til presidentens villeste forslag, Mexico-muren.
PARTIET FØRST: «Det går eit mønster gjennom Siv Jensens handtering av desse sakene: Vit minst muleg, gjer minst muleg, og lyg om du må. Det går ikkje lenger. Partiet for folk flest må faktisk visa større interesse for å stansa overgrep og trakassering av eigne folk, enn av å redda partiets rykte», skriver Stavanger Aftenblad i sin lederartikkel. Avisa er blant mange som nå sammenligner Siv Jensens usannsynlige hukommelsestap i Ulf Leirstein-saken med hvordan hun bidro til å holde skjult, og så snakke usant om, både Terje Søviknes-saken i 2001 og Trond Birkedal-saken ti år senere.

NRK avslørte fredag kveld at også daværende generalsekretær Espen Teigen i FpU i 2013 ble varslet, av daværende nestleder i Sarpsborg FpU, Erik Nilssen, om at Ulf Leirstein så ut til å ha hatt  «et meget nært intimt forhold» med en 15 år gammel partifelle. Vedlagt e-posten var skjermdump av flere av Leirsteins tekstmeldinger, men ikke meldingen der Leirstein overfor en kvinne i 30-årene eksplisitt skriver at han ønsker å ta med en 15 år gammel partifelle på trekantsex, skriver NRK. Det er ikke kjent hvem Teigen varslet videre til i partiet, siden også han er rammet av epidemien av erindringssvikt i Frp.
EN VARSLET KRISE: Under Høyres uventede pressekonferanse i går kveld, kom selv journalistene som har gravd i saken ut av tellingen da generalsekretær John-Ragnar Aarset ramset opp alle personene i partiet som har visst om varsler eller bekymringer om Kristian Tonning Riise. Såvidt jeg kan se har NRK rett i at det er snakk om elleve – 11 – ganger at folk i partiet har fått informasjon om oppførselen hans, forut for at det i november i fjor begynte å bli aktuelt å ta et oppgjør. 

– Det var et fåtall av personer som visste om eller hadde hørt et varsel i 2013–2014, sa Erna Solberg på Politisk kvarter i morges. Hun blir ikke kvitt de mange spørsmålene om hva slags organisasjon hun har bygget rundt seg som har gjort at ingen har fortalt henne noe.

I går kom det også fram at det bare i løpet av de 11 dagene som har gått siden Tonning Riises avgang, har kommet inn varsler om seksuell trakassering mot 11 andre personer i Høyre. Varslene omhandler hendelser de siste seks årene. (Partiet vil ikke si hvor mange som er tillitsvalgte eller i hvilken grad noen eventuelt er i ferd med å fratre verv/stillinger).

SATSER PÅ TERROR-ANLEGG: Statoil investerer 1,85 milliarder kroner og forlenger sitt engasjement ved oljeutvinningsanlegget In Anemas i Algerie, der fem ansatte ble drept i en terroraksjon for fem år siden.

FAKE SCIENCE: Alle snakker om falske nyheter, men falsk vitenskap er kanskje verre, skriver Dagbladets Inger Merete Hobbelstad: Useriøse tidsskrifter tilbyr forskere publisering mot betaling (og dropper den avgjørende fagfellevurderingen), sammen med at «sterke stemmer prøver å redusere alle rapporter til partsinnlegg» bidrar det til «viske ut skillet mellom påstander og forskning.»

– MENNESKERETTIGHETER VIKTIG I SEG SELV: Vi får litt kjeft i Facebook-kommentarfeltet for å ha sammenlignet utviklingsminister Nikolai Astrups formue med den tilsvarende årlige bistanden til Somalia. Jeg ser den, men les artikkelen for en god gjennomgang av henholdsvis hvilken bistandspolitikk vi kan vente oss – og hvordan Astrups aksjeportefølje ser ut. (Nå må han ut av alle styreverv).

Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter