God morgen!

VENDETTA: Det skaper sjokkbølger i det internasjonale samfunnet at Tayyip Erdoğan har sendt tyrkiske bakkestyrker inn i Syria i det som nå er et massivt angrep på byen Afrin. Den er kontrollert av den kurdiske YPG-militsen som har vært USAs partnere i krigen mot IS. Tyrkias manøver skjer på tvers av advarsler fra både amerikanerne, Russland og en rasende Bashar al-Assad. Her er en kjapp analyse av hvor høyt spill et fullt angrep mot kurderne er i den uoversiktlige situasjonen nord i Syria.

SKJØR LØSNING: Sosialdemokratene i SPD stemte i går til slutt ja, med snau margin, til å starte koalisjonsforhandlinger med Angela Merkels CDU i den ekstremt langvarige regjeringskrisen i Tyskland. Men Deutsche Welle skriver om hvor hardt presset SPD-leder Martin Schulz er fra sine egne for å få til en betydelig bedre avtale enn den som er skissert.

SHUTDOWN, DAG 3: De forsøkte på overtid søndag, men det amerikanske senatet klarte å ikke å løse budsjettkrisa før arbeidsukas start. Statlige føderale etater mangler altså fortsatt finansiering i det klokka slår seks, og hundretusener av ansatte - inkludert over halvparten av staben i Det hvite hus - vil bli hjemme fra jobb i dag. Krisen kan tidligst løses klokka 18 i kveld, da Senatet samles for en ny avstemning.  Så dramatisk det enn kan høres ut, vil det ta litt tid før nedstengningen påvirker hverdagslivet til den jevne amerikaner. Samfunnskritiske tjenester, fra postombæring til flyplasser og militæret, holder det gående – om enn på sparebluss og til dels på dugnad. Også nasjonalparker, minnesmerker og monumenter, vanligvis det mest synlige tegnet på en «shutdown», vil holdes åpne denne gang. Men stansen i de byråkratiske prosessene vil blant annet ramme nødhjelp til orkanrammede Puerto Rico (der Trump fra før har fått massiv kritikk) og behandlingen av syke barn som er avhengig av offentlige helseforsikring. Mens senatorene krangler, i hovedsak om innvandring og skjebnen til unge papirløse, lar ikke USAs internasjonale rivaler  sjansen gå fra seg til å påpeke hvor trøblete dette med demokrati kan være. Trump mener det er Demokratene som har tatt staten «gissel» i de innvandringspolitiske forhandlingene, mens demokratenes leder i Senatet sier han til og med tilbød seg å stemme ja til presidentens villeste forslag, Mexico-muren.
PARTIET FØRST: «Det går eit mønster gjennom Siv Jensens handtering av desse sakene: Vit minst muleg, gjer minst muleg, og lyg om du må. Det går ikkje lenger. Partiet for folk flest må faktisk visa større interesse for å stansa overgrep og trakassering av eigne folk, enn av å redda partiets rykte», skriver Stavanger Aftenblad i sin lederartikkel. Avisa er blant mange som nå sammenligner Siv Jensens usannsynlige hukommelsestap i Ulf Leirstein-saken med hvordan hun bidro til å holde skjult, og så snakke usant om, både Terje Søviknes-saken i 2001 og Trond Birkedal-saken ti år senere.