Nyhetsbrev mandag 21. januar: To nye statsrådposter til Frp og Høyre + Hvordan kom terrorsiktet russer seg til Oslo?

  • Vil du få dette nyhetsbrevet rett i innboksen din på hverdager? Meld deg på her!

TYBRING-GJEDDE (NEI, IKKE HAN) I REGJERING: Det ser ut til å være avklart (via lekkasjer til de største mediene) at KrF får følgende statsrådposter:

  • Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad inn – Linda H. Helleland (H) ut
  • Landbruks- og matminister Olaug Bollestad inn – Bård Hoksrud (Frp) ut
  • Utviklingsminister Dag Inge Ulstein inn – Nikolai Astrup (H) ut (rokkeres til annet dep.)

I tillegg:

  • Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp – i dag statssekretær i olje- og energidep. og Christian T-Gs ektefelle) blir ny beredskapsminister (beredskap/samfunnssikkerhet og polar) i Justisdepartementet, der Tor Mikkel Wara (Frp) ser ut til å beholde justisminister-tittelen og ennå skal ha politisaker og utlendingssaker mv., ifølge NRK.
  • Visstnok opprettes det også en ny statsrådpost for digitalisering,underlagt Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som skal besettes av Høyre.

Ytterligere rokkeringer er ikke kjent i skrivende stund – Ifølge TV 2 endrer ikke Venstre på noen statsråder, og flere medier melder at Frp beholder sju statsråder totalt. Dag Inge Ulstein er tidligere byråd i Bergen, sexolog (behørig nevnt av VG) og sto på Hareides side i KrFs batalje om veivalget. Likestillingsfeltet, som inkluderer LHBT+, ser ut til å bli flyttet fra barne/familie til Trine Skei Grande. Eller, som NRK skriver: Solberg vil la Ropstad slippe homoparaden(Og unngå en del av Handmaid’s Tale-memene i sosiale medier, får man anta). – Det handler om at KrF skal få rendyrke barne- og familieprofilen sin, men slippe støy knyttet til særlig LHBT+ og abortspørsmål, som er krevende for KrF, sier en kilde til NRK. Tros- og livssynspolitikken ligger imidlertid an til å havne i Ropstads portefølje.
Apropos – mange har i helga delt vår oppsummering fra november av Kjell Ingolf Ropstads tidligere uttalelser om abort. (PS: Overfor Aftenposten sier han nå at han ikke lenger mener at adopsjon er et alternativ til abort).

VETERANER: Det tok dem 134 dager etter valgresultatet, men også Sverige har fått regjering! Den skal fortsatt bestå av Socialdemokraterna og Miljöpartiet, mens Centerpartiet og Liberalerna er uttalte støttepartier. (Vänsterpartiet litt mindre uttalt). I formiddag presenterte statsminister Stefan Löfven i dag sine nye statsråder og resten av mannskapet.
Löfven kvitter seg med seks statsråder, deriblant den profilerte kultur- og demokratiministeren Alice Bah Kuhnke (som etter planen skal fortsette karrieren i EU-parlamentet). Fire statsråder bytter departement, mens seks nye navn kommer inn, noen av dem gamle travere. Blant disse er tidligere statssekretær Hans Dahlgren (S), som var Olof Palmes rådgiver på 70-tallet (han blir nå EU-minister) og Anders Ygeman (S), som ble tvunget til å gå av som innenriksminister etter IT-skandalen ved Transportstyrelsen i 2017, men nå kommer tilbake som energi- og digitaliseringsminister i et nyopprettet Infrastrukturdepartement.
I talen før presentasjonen av statsrådene argumenterte statsministeren for at klimaomstilling skal gjennomsyre den nye regjeringens politikk. Han nevnte også at høyreekstremismen brer seg i Europa, men at svenskene står opp for menneskers likeverd. Asylretten skal vernes, ifølge Löfven, som samtidig understreket at flere land må ta større ansvar for flyktningstrømmen. Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson tar det som et dårlig tegn:  – Man går tilbake til den mer liberale innvandringspolitikken som man hadde før 2015. Det er veldig urovekkende, naturligvis, og kommer til å by på store problemer, sa Åkesson til Aftonbladets live-sending etter talen.

VELMENTE MEN TVILSOMME TALL: Hvis du i dag har lest at 26 styrtrike enkeltpersoner eier mer enn de 3,8 milliarder menneskene som utgjør den fattigste halvdelen av verdens befolkning, bør du ikke uten videre ta detaljene for god fisk. Det er den humanitære organisasjonen Oxfamsom har gjort sammenstillingen i forkant av at pengeeliten i morgen samles i Davos på World Economic Forum. Beregningene, basert på tall fra henholdsvis den sveitsiske banken Credit Suisse og magasinet Forbes’ milliardærliste, tilsier også at de super-rikes rikdom økte med 2,5 milliarder dollar per dag fra 2017 til 2018, mens den nevnte halvdelen av verdensbefolkningen «tapte» 500 millionar dollar per dag i samme periode. Men Oxfams rikdoms-definisjoner er kontroversielle og lite presise. Se noe av kritikken fra økonomer via DW her.

  • Vil du få dette nyhetsbrevet rett i innboksen din på hverdager? Meld deg på her!

SIER HAN ER TERRORIST: Den 20 år gamle mannen som er siktet for terror etter at han knivstakk en tilfeldig kvinne i ryggen på en Kiwi-butikk i Oslo forrige torsdag, ble lørdag varetektsfengslet med brev- og besøksforbud i fire uker. Mannens forsvarer Ola Lunde anmodet retten om å fengsle klienten: Han mener 20-åringen, som er muslim og russisk statsborger med pass utstedt i republikken Basjkortostan, er psykisk syk og farlig. Den siktede skal ha kjøpt to kniver i Oslo, har erkjent angrepet, omtaler seg selv som terrorist og skal ha gitt uttrykk for at han ønsker å drepe flest mulig kristne europeere, blant annet gjennom å kjøre bil inn i menneskemengder. En vurdering av siktedes helsetilstand er ventet denne uka.
Saken har, slik Aftenposten påpeker, flere ubesvarte spørsmål: Mannen kom trolig til Oslo via Stockholm. Hvordan reiste han? Hvordan så reiseruten ut forut for dette? Han skal ha hatt visum til Finland. Hvordan skaffet han seg dette? PST har også startet undersøkelser med tanke på hvilke kontakter han kan ha hatt.
Delrepublikken Basjkortostan, der 20-åringens pass er utstedt, ligger i den sørlige delen av Uralfjellene, like ovenfor Nord-Kaukasus på kartet. Området har tradisjonelt sett vært fredeligere enn Kaukasus-områdene, men radikal islam skal ha styrket seg også her de siste ti årene, ifølge seniorforsker Julie Wilhelmsen ved NUPI.