• Vil du få dette nyhetsbrevet rett i innboksen din på hverdager? Meld deg på her!

TYBRING-GJEDDE (NEI, IKKE HAN) I REGJERING: Det ser ut til å være avklart (via lekkasjer til de største mediene) at KrF får følgende statsrådposter:

  • Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad inn - Linda H. Helleland (H) ut
  • Landbruks- og matminister Olaug Bollestad inn - Bård Hoksrud (Frp) ut
  • Utviklingsminister Dag Inge Ulstein inn - Nikolai Astrup (H) ut (rokkeres til annet dep.)

I tillegg:

  • Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp - i dag statssekretær i olje- og energidep. og Christian T-Gs ektefelle) blir ny beredskapsminister (beredskap/samfunnssikkerhet og polar) i Justisdepartementet, der Tor Mikkel Wara (Frp) ser ut til å beholde justisminister-tittelen og ennå skal ha politisaker og utlendingssaker mv., ifølge NRK.
  • Visstnok opprettes det også en ny statsrådpost for digitalisering,underlagt Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som skal besettes av Høyre.

Ytterligere rokkeringer er ikke kjent i skrivende stund - Ifølge TV 2 endrer ikke Venstre på noen statsråder, og flere medier melder at Frp beholder sju statsråder totalt. Dag Inge Ulstein er tidligere byråd i Bergen, sexolog (behørig nevnt av VG) og sto på Hareides side i KrFs batalje om veivalget. Likestillingsfeltet, som inkluderer LHBT+, ser ut til å bli flyttet fra barne/familie til Trine Skei Grande. Eller, som NRK skriver: Solberg vil la Ropstad slippe homoparaden(Og unngå en del av Handmaid's Tale-memene i sosiale medier, får man anta). – Det handler om at KrF skal få rendyrke barne- og familieprofilen sin, men slippe støy knyttet til særlig LHBT+ og abortspørsmål, som er krevende for KrF, sier en kilde til NRK. Tros- og livssynspolitikken ligger imidlertid an til å havne i Ropstads portefølje.
Apropos - mange har i helga delt vår oppsummering fra november av Kjell Ingolf Ropstads tidligere uttalelser om abort. (PS: Overfor Aftenposten sier han nå at han ikke lenger mener at adopsjon er et alternativ til abort).