Nyhetsbrev mandag 20. mai: Skandalevideoen som felte visestatsministeren + Huawei i milliardtrøbbel i handelskrigen

NYVALG ETTER SKANDALEVIDEO: «Et målrettet politisk attentat», sa Heinz-Christian Strache da han søndag måtte trekke seg som både visestatsminister i Østerrike  og leder for det høyrepopulistiske Frihetspartiet (FPÖ), etter at de tyske avisene Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung publiserte et videoopptak gjord i skjul i en luksusvilla på den spanske øya Ibiza i juli 2017. Videoen viser Strache og partikollegaen Johan Gudenus, som i en årrekke har pleid kontakt med russiske miljøer, i samtale med en kvinne som gir seg ut for å være niesen til en oligark som ønsker å investere 250 milliarder euro i Østerrike. Til tross for å fatte mistanke om at situasjonen er en felle, åpner Strache for å tilby regjeringskontrakter verdt flere milliarder kroner i bytte mot politisk støtte. Han diskuterer også muligheten for at kvinnen kan kjøpe seg opp i den østerrikske avisa Kronen Zeitung og støtte Frihetspartiet på lederplass. Det er ikke kjent hvem som gjorde videopptakene eller hva motivasjonen var. Den politisk ødeleggende seansen ble filmet rundt tre måneder før det østerrikske valget for to år siden, som endte med at høyrepopulistene havnet i regjering med konservative ÖVP. I helgen varslet ÖVP-leder og statsminister Sebastian Kurz at han skriver ut nyvalg.

DUMPER HUAWEI: Den eskalerende handelskrigen vikler seg inn i de mer sikkerhetsrelaterte konfliktene med Huawei etter at Trump-administrasjonen svartelistet den kinesiske teknologigiganten i forrige uke. I morges ble det klart at Google stenger Huawei helt ute fra Android-plattformen – en avgjørelse som kan sparke bein på Huaweis internasjonale ambisjoner ved å gjøre kommende smarttelefoner helt uinteressante for mange millioner forbrukere. Like etter Googles kunngjøring, fulgte Intel, BroadCom og Qualcomm opp med å gi sine ansatte beskjed om at de fryser samarbeidet med Huawei.

MUSLIMER OVERALT: De fleste overskriftene om dagens lansering av FAFO-rapporten «Holdninger til likestilling, diskriminering og hatprat» handler om at 25 prosent i undersøkelsen svarer at de er helt eller delvis enig i påstanden «Noen menneskeraser er mer intelligente enn andre».(«(…) ideen om at mennesker kan rangeres etter «raser», er mer utbredt blant personer med lavere utdannelse, som bor i rurale områder, og som følger nyheter fra alternative nyhetskanaler som Resett og Document.no», heter det i rapporten).
Flere andre funn  er imidlertid minst like interessante, som at:

  • 55 prosent bommer kraftig når de blir spurt om å anslå andelen muslimer i den norske befolkningen, og bare en tredel ser ut til å vite at den offisielle statistikken sier 4-5 prosent. 26 prosent tror at det er 16-25 prosent muslimer i Norge.
  • 44 prosent mener det ikke er greit om en «praktiserende muslim»blir statsminister i Norge. 12 prosent mener det samme om «en person med mørk hud».
  • Én av fem mener at en innvandrer fra Sverige aldri vil kunne bli helt norsk, selv om vedkommende bor i Norge store deler av livet. Men når spørsmålet handler om en innvandrer fra Somalia, er det dobbelt så mange – 39 prosent – som mener at vedkommende aldri vil kunne bli helt norsk.
    (Les hele rapporten her.)
  • 48 prosent kan ikke tenke seg å ha en høyreradikal nabo. (Tallet er 16 prosent for «muslimer» og 39 prosent for «alkoholikere»).

FESTAFTEN MED FJORDMAN: Mange har i helga lest vår reportasje om tilhørerne på Steve Bannons foredrag i Oslo. Den starter slik:
– Hils på Peder, han er en god venn av megsier advokat Trond Ellingsen (Frp), og introduserer krølltoppen best kjent som «Fjordman» til sine samtalepartnere.
   Les hele artikkelen her.