Nyhetsbrev mandag 20. mai: Skandalevideoen som felte visestatsministeren + Huawei i milliardtrøbbel i handelskrigen

NYVALG ETTER SKANDALEVIDEO: «Et målrettet politisk attentat», sa Heinz-Christian Strache da han søndag måtte trekke seg som både visestatsminister i Østerrike  og leder for det høyrepopulistiske Frihetspartiet (FPÖ), etter at de tyske avisene Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung publiserte et videoopptak gjord i skjul i en luksusvilla på den spanske øya Ibiza i juli 2017. Videoen viser Strache og partikollegaen Johan Gudenus, som i en årrekke har pleid kontakt med russiske miljøer, i samtale med en kvinne som gir seg ut for å være niesen til en oligark som ønsker å investere 250 milliarder euro i Østerrike. Til tross for å fatte mistanke om at situasjonen er en felle, åpner Strache for å tilby regjeringskontrakter verdt flere milliarder kroner i bytte mot politisk støtte. Han diskuterer også muligheten for at kvinnen kan kjøpe seg opp i den østerrikske avisa Kronen Zeitung og støtte Frihetspartiet på lederplass. Det er ikke kjent hvem som gjorde videopptakene eller hva motivasjonen var. Den politisk ødeleggende seansen ble filmet rundt tre måneder før det østerrikske valget for to år siden, som endte med at høyrepopulistene havnet i regjering med konservative ÖVP. I helgen varslet ÖVP-leder og statsminister Sebastian Kurz at han skriver ut nyvalg. DUMPER HUAWEI: Den eskalerende handelskrigen vikler seg inn i de mer sikkerhetsrelaterte konfliktene med Huawei etter at Trump-administrasjonen svartelistet den kinesiske teknologigiganten i forrige uke. I morges ble det klart at Google stenger Huawei helt ute fra Android-plattformen – en avgjørelse som 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.