«THANKSGIVING 2018»: Det er liten tvil om at VGs bak-kulissene-artikkel om maktkampen i KrF og Kjell Ingolf Ropstads koordinering med Høyre, er den store snakkisen i det politiske milljøet i dag. Eller som fylkesleder Arne Willy Dahl i Akershus KrF sier til Aftenposten: «Det er foruroligende ting som kommer opp i VG i dag». (Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaugkrever ekstraordinært landsstyremøte). Noen høydepunkter:

  • Ropstad forsikret sentrale personer i partiet så sent som 8. oktober at han var lojal til Hareide tross uenigheten om veivalget, og hadde beroliget Hareide personlig om at han ikke ville ha noen problemer med å gå inn i regjering på venstresida hvis det ble resultatet.  «Vi på rød side la hele vår strategi på den virkelighetsforståelsen at Ropstad ikke kom til å utfordre Hareides lederskap», sier en av VGs kilder.  Så, om kvelden 11. oktober var Ropstad og Olaug Bollestad i hemmelig møte med Erna Solberg, Bent Høie og Jan Tore Sanner på statsministerens kontor – like før Ropstad gjorde abortsaken til viktigste tema i den interne KrF-striden og utfordret Hareide langt mer direkte.
  • «Team Hareide var i sjokk», skriver VG om Ropstads tale til medlemsmøtet i Hordaland KrF 15. oktober, der han lanserte paragraf 2c, tvillingabort og bioteknologiloven som områder KrF kunne få gjennomslag på hos Høyre. Talen beskrives som «et svik» av kilder på rød side.
  • Det skal ha vært løpende kontakt mellom Ropstad og SMK om mediestrategi ned til minste detalj i dagene rundt utspillet der Solberg og Støre ble «utfordret» i abortspørsmålet.
  • Bollestad benekter at hun overfor Marie Ljones Brekke i Stavanger KrF skal ha gitt uttrykk for at lokallaget skulle sende bare blå delegater og «ikke burde være rause».
  • «Da må Knut Arild legge inn over (Ropstad) at han vil ha en slagmark av et parti å ta over», skrev generalsekretær Hilde Frafjord Johnson i en intern chat med Hareide-støttespillere da det gikk opp for dem at Rogaland KrF kunne sende blåblå delegasjon.
  • En YouTube-video med sammenstilling av klipp som framhever hvordan Hareide gikk til valg på Erna Solberg som statsminister – publisert av en anonym brukerkonto opprettet for formålet – ble delt av Julie Brodtkorb (H) (Solbergs tidligere stabssjef) på Facebook 2,5 minutter etter den var lagt ut.
  • Informasjon til over 70 blå landsmøtedelegater ble koordinert i en egen Facebook-chat, «Thanksgiving 2018»

THE LADY’S NOT FOR TURNING: Theresa May viker foreløpig ikke for tory-mytteristenes rasling med mistillitsvotum. I en tale for næringslivstopper i CBI (Storbritannias svar på NHO) senere i dag er det ventet at statsministeren vil forsøke å komme på offensiven, ved å lekse opp positive sider ved utkastet til skilsmisseavtale med EU, særlig at den gir et (arbeids)innvandringssystem som favoriserer «talent og ferdigheter» foran opphavsland. «Det vil ikke lenger være tilfelle at EU-borgere, uavhengig av hvilke ferdigheter og erfaring de har å tilby, kan snike i køen foran ingeniører fra Sydney eller programvareutviklere fra Delhi», heter det i talemanuset.

«POPULISTISK HYSTERI»: I Angela Merkels parti er det igjen innvandringspolitisk splittelse. Helseminister Jens Spahn, som er lederkandidat når Merkel snart går av,  har antydet at Tyskland ikke bør signere FNs migrasjonsplattform. I dag får han motbør fra Norbert Röttgen – som leder utenrikskomiteen i Forbundsdagen – og flere andre partifeller. «Å utsette signeringen av migrasjonspakten vil være en svikt i lederskap som Tyskland ikke kan ta seg råd til»sier Röttgen ifølge DW. «Vi burde ikke la oss selv bli drevet til galskap av det populistiske hysteriet til høyre», sier CDU-nestleder Thomas Strobl. 
Dette er saken som Frp tok dissens på i regjeringen, for første gang, og en cause célèbre hos ytre høyre i flere land selv om FN-dokumentet ikke overstyrer nasjonal lovgivning på noen måte. (Signeringen er ikke sett som kontroversiell hos øvrige stortingspartier i Norge). Polen, Tsjekkia,  Østerrike, Ungarn, Bulgaria, Australia og USA har nektet å signere.