Nyhetsbrev mandag 19 mars: KrFs Listhaug-møte klokka 12 + Hydro-krisen forverres

Mens KrF (4,2 %) bestemmer skjebnen til den norske regjeringen i ettermiddag, noterer Vladimir Putin et valgresultat på 76,7 prosent fra søndag (deltagelse ca. 67 %) og blir den lengstsittende russiske statslederen siden Stalin. (Gratulasjonene fra vestlige land lot vente på seg). Ellers:

KANTEN AV STUPET: Nå klokka 12 starter altså landsstyremøtet i KrF der partiet skal ta stilling til morgendagens mistillitsvotum mot justisminister Sylvi Listhaug. (KrF-ledelsen var i morges samlet i formøter). Egentlig er det bare å ignorere skyggeboksingen fra det siste døgnet og vente på avgjørelsen, men:

  • NRK.no har i mellomtida en god oversikt over alle gangene Knut Arild «imamsleiker» Hareide tidligere har tilgitt Listhaug og gått videre(noe som utvilsomt gjør mange KrF-ere frustrerte).
  • Erna Solberg har snakket med KrF-leder Knut Arild Hareide flere ganger i løpet av helga.
  • Civita-sjef og tidligere Høyre-minister Kristin Clemet skriver«Når man forårsaker så mye skade som Listhaug har gjort den siste uken og står i fare for å forårsake en hel regjerings fall, skulle man tro at man kanskje ville vurdere å bidra til å løse problemet, for eksempel ved å be om å få en annen statsrådspost eller ved å be om å få gå av. Men dette skjer neppe. Når man vekker så sterke sympatier og antipatier som Sylvi Listhaug gjør, befinner man seg på en måte i en boble der man får et overveldende inntrykk av å ha stor støtte».
  • «Mitt tips er at KrF kommer til å feige ut», skriver Christian Tybring-Gjedde (Frp) på Facebook, under overskriften «Støres politiske impotens». Han mener Ap-lederens «angivelige moralske indignasjon (…) er et spill for mediegallereiet». 
  • Frithjof Jacobsen i VG: «Solberg og Siv Jensen vil selvfølgelig peke på KrF og Støre som ansvarlige for sammenbruddet, men langt inn i Høyre og Frp vet de at det er Sylvi Listhaugs skyld. Det er hun som har opptrådt illojalt, satt seg selv foran regjeringen, og bevisst eller ubevisst dratt regjeringen til kanten av stupet».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

PS: Pro-Listhaug-demonstrasjonen foran Stortinget i går trakk i underkant av 200 personer og gikk rolig for seg med unntak av én nazihilsen, mens pro-mistillitsforslag-aksjonen på Facebook som samler inn penger til Leger uten grenser er oppe i 12,5 millioner kroner (fra 59 000 givere).

MÅ LESE: De ferske avsløringene i britiske og amerikanske medier om hvordan analyseselskapet Cambridge Analytica – som var viktige i Trumps presidentvalgkamp – hentet ut data om 50 millioner Facebook-brukere, er det bare å sette seg inn i. Opplysningene fra varsleren Christopher Wylie ryster tilliten til Facebook og griper dypt inn i debatten om hvor skitne politiske triks sosiale medier gir muligheten til.

KAN TRAPPE OPP SANKSJONER: Storbritannias utenriksminister Boris Johnson utvidet i går anklagene mot Russland til også å gjelde nylig, skjult utvikling av kjemiske våpen – ikke bare selve attentatet mot eks-dobbeltagenten Sergej Skripal med nervegift kjent fra 1970- og 1980-tallet. «Vi har faktisk bevis fra de siste ti årene på at Russland ikke bare har sett på hvordan de kan bruke nervegift til attentater, men at de også har laget og lagret Novitsjok», sa Johnson. Han er i dag i Brüssel i forkant av et nytt møte i regjeringens sikkerhetsråd i morgen, trolig for å sikre støtte til mulig opptrapping av straffereaksjonene mot Kreml.
   Vladimir Putin benekteti går personlig at Russland sto bak attentatet på Skripal og kalte anklagene «sludder». (Samtidig som den russiske ambassaden i London legger ut gøyale Poirot-memer om saken og utenriksdepartementet peker på Sverige som mulig opphav for nervegiften).

FRA SPINN TIL UNNSKYLD: Hydro-skandalen i Brasil bare vokser. Natt til i dag måtte Hydro sende børsmelding om at den brasilianske miljømyndigheten SEMAS har oppdaget nye utslipp fra Alunorte – verdens største aluminaraffineri – i strid med selskapets lisenser. «Vi har sluppet ut ubehandlet regn- og overflatevann i Paráelven. Det er fullstendig uakseptabelt og brudd på det Hydro står for. På vegne av selskapet, vil jeg si unnskyld til lokalbefolkningen, myndigheter og samfunnet», skriver konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding.
Dette kommer etter -fredagens- beklagelse – av en annen type forurensning – etter at Hydro torsdag hadde møte med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Etter å ha først tatt en svært offensiv linje der selskapet benektet at de kunne lastes for utslipp til blant annet lokalbefolkningens drikkevann, kunngjorde Hydro fredag at de blant annet må investere 500 millioner kroner i oppgradering av vannrenseanlegget. – Vi anerkjenner at vi er nødt til å bygge ny tillit, gjennom å endre våre holdninger, handlinger og hvordan vi samarbeider med våre naboer, sa Brandtzæg da.

VIL HAN GJØRE DET UTENKELIGE? Etter en helg full av frontalangrep fra president Donald Trump både mot spesialetterforsker Robert Muellerdirekte (for første gang) og mot tidligere FBI-sjefer som er sentrale vitner i Russland-komplekset, vokser frykten for at Trump snart vil beordre justisdepartementet til å stanse etterforskningen. Bare et lite knippe republikanere som er kjent som Trump-kritikere fra før har så langt hevet stemmen mot det som kan bli en konstiusjonell krise i USA. «Hvis han prøver å gjøre det, vil det være starten på slutten for presidentskapet hans, siden vi er en rettsstat», sa senator Lindsey Graham i går. John McCain tvitret: «Special Counsel Mueller has served our country with honesty and integrity. It’s critical he be allowed to complete a thorough investigation into Russia’s interference in the 2016 election — unimpeded».
Trump later som at hele etterforskningen er en heksejakt/konspirasjon utført av Demokratene selv om de aktuelle FBI-toppene alle er kjent som republikanere. De siste aggressive utspillene fra presidenten kommer etter at det ble kjent at etterforskerne har sendt stevninger til ansatte i Trump-familiens selskaper for å sikre dokumenter knyttet til  påfallende forretningsforbindelser i utlandet – noe Trump tidligere har kalt «en rød linje» han ikke vil la Mueller krysse.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter