«MISSION ACCOMPLISHED»: Alle analysene jeg har rukket å lese (Feks. fra New York TimesGuardian og CNN),  ser ut til å være omforente om at USA, Frankrike og Storbritannias bombetokt mot tre mål i Syria lørdag var et svært så forsiktig valg sett opp mot Donald Trumps retorikk bare et par dager tidligere, og at resultatet var mer symbolsk enn militært viktig. Samtidig var det åpenbart viktig for de tre NATO-landene at rakettene traff kilometervis fra nærmeste russiske militærenhet. (Russland gjorde heller ikke noe for å stille seg i skuddlinjen). Utraderingen av lagerbygg og en forskningslab, som alle var tømt for folk, var ifølge britene og Pentagon et viktig tilslag mot Assads kapasitet til angrep med kjemiske våpen – men det har vi hørt før, og ingen vet om Bashar al-Assad i dag er noe særlig mindre villig til å gasse ihjel barn med sarin og klor enn før helga. Uansett kommer han til å fortsette å drepe sivile med konvensjonelle våpen. «Trump har havnet i en posisjon som ikke er ulik forgjengerens, president Barack Obama, og uten noen enklere svar», skriver NY Times. Christian Trippe i Deutsche Welle mener «den eneste gode nyheten» er at Trump valgte samarbeid med allierte framfor alenegang. Frankrikes president Emmanuel Macron sa i et tv-intervju i går at han har «overtalt» Trump til å holde de amerikanske styrkene i Syria på lang sikt (stikk i strid med hva Trump sa for en drøy uke siden).
Norge utmerket seg ved å gi så svak offentlig støtte til angrepet som mulig. «Fra norsk side forstår vi bakgrunnen for nattens aksjon»sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

HIMMEL OG HELVETE: Venstre-landsmøtet var splittet nesten på midten under avstemningen over de mest radikale narkotika-forslagene - om å henholdsvis «klassifisere rusmidler etter skadepotensial og regulere tilgangen på dem deretter» (106 mot - 98 for) og «vurdere egne utsalgssteder for rusmidler med lavt skadepotensial». (110 mot - 96 for). Statsråd Ola Elvestuen støttet den mest liberale fløyen (der Unge Venstre lenge har tatt til orde for å forsøke å ta kontroll fra det svarte markedet), mens nestleder Terje Breivik advarte om at «begge forslagene betyr en de facto legalisering av narkotika».
PRESSES AV SINE EGNE: I mediene ble mye av politikken og på landsmøtet og seiersrundene etter regjerings-inntreden overskygget av nye omdreininger i sex-saken, der måten Trine Skei Grande og Venstre drev brannslukking på i vinter nå framstår som det mest problematiske for statsråden. Mens Skei Grande den siste uka har sagt at hun ikke vil kommentere saken (lenger), gikk Abid Raja på lørdag – midt i landsmøtehelga – ut og ba om en detaljert redegjørelse fra egen partileder. – Jeg ber Trine være så snill å benytte seg av tillatelsen gutten har gitt til å snakke ut. Hun må fortelle hva som skjedde, og ikke skjedde, fra A til Å, og dermed bli ferdig med saken, sa han til NRK.