Nyhetsbrev mandag 15. januar: Regjeringsplattform, klima, rasisme, KrFU, #Metoo, overvåkning, YouTube

God morgen!

Det ser ut til at de fleste rakk å gjøre seg ferdig med  «en stemme på Venstre…»-vitsene i går kveld, så får vi se når fordelingen av statsrådpostene blir kjent de neste dagene. Mer om blågrønt skifte straks. Først:

Donald Trump i natt, om Shithole-gate«Nei, nei. Jeg er ikke en rasist. Jeg er den minst rasistiske personen du har intervjuet». (Han sa det samme i 2015, forøvrig, uten at det har blitt mer sant i mellomtida).

VARSLEREN MELDTE SEG UT: «Dette er ikke mitt parti. Det er ikke trygt å være jente i KrFU» og «Alle andre partiledere har uttalt en beklagelse overfor varslerne i deres partier, men Knut Arild Hareide har ikke sagt et eneste ord», skriver Julie Sandstø (20) i Facebook-posten der hun begrunner hvorfor hun fredag kveld meldte seg ut av KrF og KrFU. Det skjedde en drøy måned etter at hun gikk ut i Aftenposten og fortalte om hvordan hun fra 2014 ble utsatt for langvarig trakassering av en eldre mann i partiet. I tillegg til kritikken mot enkeltpersoner i ledelsen, var det særlig Sandstøs beskrivelse av et helt ferskt landsstyremøte i KrfU som fikk folk til å sperre opp øynene i helga: «Jeg måtte sitte foran 30 mennesker mens jeg hikstgråt og prøvde å forsvare at jo, dette var trakassering. Og jo, jeg ble ikke hørt eller tatt alvorlig av ledelsen. Hele opplegget var som en rettsak. Alle medlemmene kunne stille så detaljerte spørsmål de ville (…) jeg fikk 15 minutter til rådighet, mens ledelsen skulle få nesten en time. Jeg tror jeg aldri har vært gjennom noe så vondt og ydmykende som dette». Søndag ettermiddag kom en uunngåelige beklagelse fra KrFU, men det ser ut til å være for lite for seint, om man skal dømme ut fra VGs intervju med Sandstø i går.

KLIMAPARTIET FRP: Ingen oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja på fire år, og klimaforpliktelsene som nummer to på lista over de seks hovedutfordringene regjeringen vil løse.(Etter å ha vært fraværende i 2013). Det var noen av elementene det nye regjeringspartiet Venstre innkasserte som seire i går. «I og med Paris-avtalen og klimaavtalen med EU, er Frp blitt et klimaparti, om det vil eller ikke. (…) Det eneste Frp kan håpe på, er at velgerne overbevises om at det skjer så å si smertefritt for dem», skriver Trine Eilertsen i  Aftenposten.
Abid Raja (V) strakk det til at Venstre «føler eierskap til omlag 90% av innholdet» i Jeløya-erklæringen, mens Trine Skei Grande, som fikk til økning av antall kvoteflyktninger, i går ville tone ned Frp-gjennomslag for det Siv Jensen kaller «videreføring av viktige innstramminger og innføring av nye» på innvandringsfeltet. Også Arbeiderpartiets respons om at «regjeringen svikter oljenæringen» ble av Sveinung Rotevatn umiddelbart tatt til inntekt for at det hadde vært en fin kveld for Venstre.
Mens trioen Jensen, Solberg og Grande sto sammen på podiet i Moss, måtte Knut Arild Hareide skrive sin erklæring på Facebook«En av de tingene jeg reagerer mest på er at den bærer preg av at Venstre har fått gjennomslag for en nokså ytterliggående sekulær tilnærming. Alle referanser til vårt felles verdigrunnlag fra kristendommen og de humanistiske verdiene, er helt borte». 

«PORTUGAL-MODELLEN»: Vi har laget en egen oppsummering av de omfattende lovnadene om rusreform i erklæringen, og sett det opp mot vår tidligere gjennomgang av partienes (ikke-)standpunkter til strakstiltak som ikke nødvendigvis krever utredning.

JA TIL MER OVERVÅKNING: Det forsvant litt i mylderet i går, men de blågrønne går videre med planene om overvåkningssystemet «Digitalt grenseforsvar», og ut fra erklæringen (s. 78)  ser Venstre ut til å ville håndtere den kommende feiden med sine nye partnere ved å ta dissens når saken skal behandles i regjeringen. Debatten rundt hvorvidt Stortinget skal gi Etterretningstjenesten lov til å kontinuerlig samle inn data fra din og min internettbruk (gjennom direktetilgang til de fiberoptiske kablene som krysser Norges grenser), vil få langt mer oppmerksomhet i 2018, og Venstre er i skvis som
enslig motstander blant de borgerlige partiene.

NY FEIL FØLGER: En falsk alarm om missilangrep, sendt ut på SMS og avblåst på samme måte først 38 minutter senereskapte lørdag morgen frykt og tilløp til panikk i befolkningen på Hawaii. Hendelsen var likevel ikke alvorlig nok for Donald Trump til å avbryte golfrunden han var i gang med på Mar-a-Lago. (Da det endelig kom en uttalelse søndag handlet det om hvor fornøyd han var med at de lokale myndighetene hadde tatt ansvar). Og hold deg fast: Alarmen skal ha blitt utløst av at en operatør valgte feil i en dropdown-meny på en PC – «missile alert» istedet for «test missile alert» under en øvelse. Nå spør folk seg hva slags forfatning varslingssystemet er i, og hvor godt forberedt de egentlig er på en akutt atomvåpenkrise, i en tid med kontinuerlig utrygghet i forholdet til Nord-Korea.

TONNING RIISE-SAKEN: I fall du ikke fikk det med deg, så kom Aftenposten med den verste avsløringen, så langt, fredag kveld: I 2014 hadde Kristian Tonning Riise – da 25 år gammel foredragsholder – sex med en sterkt beruset 16 år gammel jente på et fylkesårsmøte i Unge Høyre. Det skjedde tre måneder før han ble valgt til leder, og en partifelle skal ha varslet Unge Høyres daværende generalsekretær. Ifølge kildene Aftenposten har intervjuet var jenta overlatt til Tonning Riise nettopp fordi hun var så full. – Jeg spurte Riise om han kunne passe på jenta som var beruset, fordi han var den eneste voksne til stede. Det sa han ja til. Da vi kom tilbake etter en times tid, fant vi Riise på et soverom der han hadde sex med 16-åringen, som da var veldig beruset, sier en av kildene.
Lørdag var det krisemøte for fylkeslederne i Unge Høyre, mens det fortsatte å komme inn ytterligere varsler både mot Tonning Riise og andre personer i partiet.

SKJØT NED VIDEOANKLAGER: Her er min kjappe oppsummering av fredagens tingrettsdom i saken der en norsk YouTube-personlighet var saksøkt for å ha kommet med ærekrenkende anklager om en annen. Dommen er en viktig påminnelse om at bloggere på ymse plattformer ikke står noe friere juridisk enn pressen når det kommer til denne typen ryktespredning.