Nyhetsbrev mandag 14. januar: Raja beskriver Frp-Amundsens innlegg som rasistisk + Löfven står uten flertall før statsministeravstemning

– DET HAN MENER ER «NORGE FOR HVITE NORDMENN»: Reaksjonene mot Per-Willy Amundsens rasistiske argumentasjon i barnetrygd-utspillet på TV 2 sist torsdag, som han knyttet til både regjeringsforhandlingene og Erna Solbergs nyttårstale, tyder på at både Frp-ledelsen og statsministeren denne uka må håndtere utsagnene om å «sørge for at den etnisk norske befolkningen vedlikeholdes» som en alvorlig sak.

  • Abid Raja (V) på Facebook«Det han mener er det velkjente slagordet «Norge for nordmenn», altså «Norge for hvite nordmenn»! Og i gamledager pleide vi til slikt å svare; nei til all rasisme – der du jobber der bor!»
  • Dagens Næringsliv (lederartikkel): «Amundsen viser ikke alle mennesker verdighet. Han vil ikke ha et samfunn bygd på likeverd. Han respekterer ikke menneskers egenart. Han vil ikke ha grenser for politikk. Han flørter med det totalitære. Og han vil basere politikk på etnisk opprinnelse. Altså noe Frp i prinsippet «tar sterkt avstand fra». Det bør Frp-leder Siv Jensen gjøre nå. Ikke bare i prinsippet. Men tydelig».
  • «(…) jeg synes alle barn som blir født er en berikelse. Flott oppsummering av vårt program fra DN» – Roy Steffensen (Frp) retvitrer lederartikkelen fra Dagens Næringsliv.
  • Herman Fåne, FpU-leder i Oslo: «Uttalelsene til Amundsen gjør meg både trist og redd. (…) går på tross av alle liberalistiske prinsipper». (Twitter)
      «Bakgrunnen bygger på både skremmende og farlige tanker som nører opp under fremmedfrykten. (…) Det bør være en selvfølge at etnisitet ikke dras inn som begrunnelse for politiske standpunkt i 2019. (…) «Politikere har et særskilt ansvar for å holde samfunnsdebatten ren for rasisme og fremmedfrykt.» (Innlegg i VGsammen med leder Andreas Ingebretsen i Agder FpU).
  • Bergensavisen (lederartikkel): «Dette er velkjent tankegods fra høyreekstreme grupper. Selverklærte rasister pleier å bruke denne type retorikk, som burde være helt uakseptabel i det politiske ordskiftet. (…) Forhandlerne fra V og KrF burde reist seg fra forhandlingene, tatt en timeout og tenkt nøye igjennom hvilke politiske krefter de skal samarbeide med. Men mest oppsiktsvekkende er tausheten fra statsminister Erna Solberg».
  • Bergens Tidende (lederartikkel): «Det er vanskeleg å tolke Amundsen annleis enn at han meiner at barn av ikkje-vestlege innvandrarar aldri blir norske».
  • Johan H. Andresen på Twitter«Jeg har tidligere sagt at det er et nødvendig onde å akseptere ytterliggående stemmer i dagens regjeringssamarbeid slik at de ikke etablerer et nytt parti, men nå Amundsen, gir du en rasistisk begrunnelse og det er helt uakseptabelt og må tas avstand fra.»
  • Adresseavisen (på lederplass): «Etter regjeringen Quisling har sittende og tidligere statsråder holdt seg for gode til raseteori. Så kom Amundsen».

HEMMELIGE MØTEREFERATER: Donald Trump har gått til svært uvanlige skritt for å skjerme innholdet i hans samtaler med Vladimir Putin – fra sin egen stab, avslørte Washington Post i helga. Ved minst én anledning skal han ha tatt notatene fra den amerikanske oversetteren som befant seg i rommet slik at andre i Det hvite hus ikke fikk tilgang til dem. Det er selvsagt pikante opplysninger i lys av spekulasjonene rundt at presidenten gjør avtaler med Putin som ikke tåler dagens lys, eller at han stoler mer på sin russiske motpart enn på egne etterretningsorganisasjoner og utenriksrådgivere.

FÅR 48 TIMER EKSTRA KAOS – MINST: Riksdagen i Sverige utsetter den siste statsministeravstemningen fra onsdag til fredag etter at Vänsterpartiet i formiddag satte seg på bakbena og krevde nye samtaler før en eventuell støtte til Stefan Löfven  og hans enighet med Miljöpartiet og de to eks-borgerlige sentrumspartiene Liberalerna og Centerpartiet. Det er kanskje ikke så rart at Vänster-leder Jonas Sjöstedt i dag nektet å love støttesiden avtalen mellom de fire nye samarbeidspartnerne har en klausul om at Vänsterpartiet«ikke kommer til å ha innflytelse over den politiske innretningen i Sverige i kommende mandatperiode». – At vi skal utestenges fra all politisk innflytelse, uansett hva det handler om, er helt uakseptabelt. Vi er en forutsetning for at denn regjeringen skal eksistere, sa Sjöstedt. – Jeg er svært kritisk til at man ikke har brukt tiden til å sikre nødvendig støtte, sa Riksdagens «stortingspresident» Andreas Norlén (M) i ettermiddag.

KONSEKVENSENE SOM ER HER: Kudos til NRK for en svært grundig artikkeom hva global oppvarming allerede har gjort med natur og samfunn i Norge. Journalistene har gjennom ett år samlet inn samtidseksempler fra hele landet, med talende fotografier.

KLIMAKONSEKVENS 2: Vi tok turen til debattmøtet «Radikalt håp: Er sivil motstand veien å gå for klimabevegelsen?»  i Oslo nylig. Stemningen der var forventningsfull og ladet. Én tok ordet og sa at det ga ham samme følelse som i tiden før Alta-saken brøt ut og smalt i ansiktet på Gro Harlem Brundtland og regjeringen. Vi har snakket med flere av aktivistene her hjemme som like før jul bestemte seg for å etablere en norsk avdeling av organisasjonen «Extinction Rebellion»Den handler mye om å provosere til man blir arrestert.Les første artikkel om dem her.