Nyhetsbrev mandag 12. mars: Listhaug-saken minutt for minutt + Kina kan ha stjålet pasientinfo om 2,9 mill. nordmenn

Da du tok helg, så du neppe for deg at Jonas Gahr Støre skulle kalle statsministeren «dønn feig», eller at  flere Høyre-politikere skulle avkreveSylvi Listhaug en beklagelse overfor Ap. En recap av dramaet kommer nederst her, for de som satt og sov i t-banesporet etter Holmenkollen-opptøyene i stedet for å sitte klistret til Twitter (usikker på hva som er verst). Ellers:

ENORMT ANGREP: Etterretningstjenesten frykter at Kina har stjålet pasientinfo om 2,9 millioner nordmenn, skrev vi i Filter Nyheter på fredag (uten nevneverdig interesse fra andre medier). Det er oppsiktsvekkende i lys av at helseminister Bent Høie og Helse Sør-Øst, helt siden hackerangrepet ble oppdaget 8. januar, har forsøkt å tone ned omfanget ved å si at «vi har ingen indikasjon på at pasientinformasjon har kommet på avveie»Les de oppsiktsvekkende uttalelsene fra E-sjef Morten Haga Lunde her. Ifølge mine kilder har norske sikkerhetsmyndigheter ikke blitt svekket i troen på at det var hackere som jobbet for den kinesiske staten som sto bak, og at de boltret seg i datasystemene så lenge at det trolig er umulig å finne ut akkurat hvilke opplysninger som ble hentet ut, eller hva de etterlot seg av såkalte bakdører i systemene. Det siste kan medføre enorme økonomiske kostnader i seg selv. Jeg har også snakket med amerikanske eksperter på kinesisk helse-hacking – legg merke til smørbrødlista over hva Kina har tatt med seg av info i tidligere saker.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

PRESSET TIL INNRØMMELSER: – Påstanden har vært ukontrollerte utslipp. Dette har vært et kontrollert utslipp, sier Hydros informasjonsdirektør i en uttalelse han skal jobbe hardt for å utdype de neste dagene. Etter flere uker der antatte utslipp fra Norsk Hydros gigantiske Alunorte-raffineri i Brasil er blitt benektet av selskapsledelsen – tungmetaller over grenseverdiene er blitt påvist i et drikkevann med pH på 10 og rundt 400 familier i området er rammet – kommer de nå med en ny versjon: – Vi kan bekrefte at det har vært et kontrollert utslipp fra Canal Velho, som ligger ved siden av renseanlegget inne på raffineriområdet, sier informasjonsdirektør Halvor Molland til DN.  Ifølge E24 skrev den brasilianske avisen Diário do Pará på søndag at forurensningen ble gjort gjennom en gammel kanal bygd i 1988 og at delstatens direktorat for miljø og bærekraft, som har varslet streng overvåkning av Alunorte-anlegget, skal ha visst om utslippene men likevel valgt å se en annen vei. Hydro skriver på sine hjemmesider at utslippene dreier seg om urenset, men «ph-behandlet» regnvann, som kan inneholde spor av bauksitt og lut, men som ikke har vært i kontakt med rødslamdeponiene. Saken har fått store konsekvenser for Hydro, da brasilianske myndigheter har beordret kutt i driften på 50 prosent.  – Norske myndigheter forventer at Hydro tar saken på største alvor, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). (Staten eier over 34 prosent).

ANTYDER AT STØRES TRUSSEL ER TOM: Hvorvidt Norge skal ta EUs tredje lovpakke om energihandel inn i EØS-avtalen er øverst på agendaen på Aps landsstyre i morge. Over hundre Ap-ordførere har skrevet under på et nei-opprop, og flere fylkeslag har lagt inn en rekke krav og forbehold i sine vedtak. Viktigst er norsk eierskap av vannkraften, og statlig eierskap av kraftkabler til utlandet. I helga så Ap-leder Jonas Gahr Støre seg nødt til å rykke ut til fylkeslaget i Oppland for å advare grasrota om å si nei. Støre mener det vil være det samme som å trekke Norge ut at energisamarbeidet med EU, og advarer om at det kan ramme norsk industri- og gasseksport. Jusprofessorene Hans Petter Graver (UiO) og Halvard Haukeland Fredriksen (UiB) avviser på sin side at EU vil straffe Norge med å stryke andre deler av EØS-avtalen, ifølge Klassekampen.

TERRORPROPAGANDA-SAKEN MINUTT FOR MINUTT:

 • Som svar på at alle de andre stortingspartiene var imot Frp og Høyres forslag om at PST/Justisdepartementet skal kunne ta statsborgerskapet fra terrormistenkte uten rettskjennelse, la statsråd Sylvi Listhaug ut en propagandaplakat med bilde av maskerte terrorister og teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. LIK OG DEL».
 • Mange i Ap koblet fredag Listhaugs utspill til 22. juli-angrepet generelt og premieredagen for filmen «Utøya 22. juli» spesielt. «Først bør hun se filmen. Deretter bør hun gå og skamme seg», skrev partisekretær Kjersti Stenseng. «Som overlevende, som en som har mista noen, som en som kjenner mange berørte, som menneske, som mamma og som politiker gremmes jeg. Tilgi henne ikke, hun veit hva hun gjør», skrev Tonje Brenna.
 • Partileder Jonas Gahr Støre fulgte lørdag opp 22. juli-koblingen i sterke ordelag, men skrev også: «Landets justisminister poster dette innlegget som får stå time etter time uten at landets statsminister sier et ord. (…) Hva mener Erna Solberg? (…) Trine Skei Grande?» Han føyde også til Sveinung Rotevatn (V) som «Listhaugs nestkommanderende» og poengterte at Venstre var mot forslaget på lik linje med Ap.
 • Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) – kritiserte i VG Støre for å «trekke 22. juli-kortet», men valgte etterhvert å beklage formuleringen (men ikke meningen, strengt tatt) etter -svært- sterke reaksjoner fra Utøya-overlevende i sosiale medier.
 • Mens Sanner sa at han «ikke har noe behov for å erklære meg for enig eller uenig» med Listhaugs formulering, krevde partifellene Henrik Asheim, Tina Bru og Stefan Heggelund en beklagelse fra justisministeren via koordinerte, identiske (!) twittermeldinger: «Nei, verken liker eller deler statusen til Sylvi Listhaug. Den bør slettes og beklages.»
 • Trine Skei Grande kom lørdag på banen og skrev at «kritikken (Listhaug) retter mot Ap er totalt urimelig. Dette er ikke måten å føre en saklig politisk debatt om terrorbekjempelse på», samt slo fast at «Venstre er i likhet med et stort flertall på Stortinget uenig med forslaget fra den forrige regjeringen».
 • Knut Arild Hareide (KrF) «trodde Facebook-sida til justisministeren hadde blitt hacket», ba Listhaug si unnskyld til Ap og kalte utspillet «en forsøpling av den politiske debatten» der Listhaug prøver å være mer populistisk enn Donald Trump.
 • Kommentatorene om Listhaug: «Selvopptatt og destruktivt» (VGs lederartikkel); «både meningsløst og uverdig» (Dagbladets lederartikkel);  «Erna Solberg bør gi henne valget mellom Facebook-postene og justisministerposten» (Nils August Andresen, Minerva), «Hadde jeg vært Solberg, ville jeg ikke overlatt mitt politiske renommé til en 25 år gammel SoMe-ekspert som synes å ha Trump som forbilde» (Marie Simonsen, DB).
 • Etter at statsministeren lørdag nektet å kritisere Listhaug («dette er en debattform som Ap og Frp får ha mellom seg»), og i stedet sammenlignet Facebook-utspillet med Martin Kolberg (Ap)svarte Støre at Erna Solberg var «dønn feig».
 • Søndag kom Solberg likevel med mild kritikk av Listhaug i Dagsrevyen: «Jeg mener at dette var for tøft, det var over grensen og det var et for sterkt angrep på Arbeiderpartiet i forhold til innholdet».
 • SV-leder Audun Lysbakken sendt søndag kveld«Når justisministeren gir næring til hatet mot Arbeiderpartiet er det hele regjeringens skam (…) Å ta høyrepopulismen inn i varmen er avgjørende for Erna Solbergs regjeringsprosjekt.»
 • Da Siv Jensen møtte pressen i morges ifbm. budsjettarbeidet, nøyde hun seg med et «jeg har registrert at det var vært mye diskusjon om det» på spørsmål om Listhaug-saken.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter