Nyhetsbrev mandag 1. oktober: Forbud mot nazi-organisasjon i Finland + Knut Arild Hareides «judas-forræderi»

FORBUD MOT NAZI-ORGANISASJON: Andre rettsinstans i Finland har nå stadfestet forbudet mot den nazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen», i tråd med en tingrettsdom fra november i fjor. Begrunnelsen for forbudet fra Åbo hovrätt er blant annet at organisasjonen idealiserer fascisme og antisemittisme, krenker seksuelle minoriteters rettigheter og rangerer ulike raser. Retten vektla også at medlemmer er dømt for vold i forbindelse med DNMs aktiviteter, samtidig som det ikke leder til ekskludering fra organisasjonen, men tvert imot aksept eller godkjenning av voldshendelsene. Det var politiet som ba om forbudet. Finlands lovgivning for ideelle organisasjoner gjør det langt enklere å forby en bestemt forening enn i Norge og Sverige. (DNM har medlemmer i alle tre land).  Men hvis den ferske dommen blir stående, er det første gang siden 1970-tallet at finske myndigheter går til dette skrittet. Det er ikke gitt at høyesterett vil behandle saken om den blir anket, men det er uklart når forbudet tidligst kan bli iverksatt.
«DET ULTIMATE FORRÆDERI»: Knut Arild Hareide har under en måned på seg til å overbevise partiet om at hans venstredreide strategi om å samarbeide med Ap og Sp (med støtte fra SV), er den beste regjeringsplanen for Kristelig folkeparti. 2. november blir det ekstraordinært landsmøte, der Hareide kan ende opp med å gå av hvis nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad og resten av motstanderne av forslaget vinner fram med en høyrekurs. Per i dag sier åtte av 16 fylkeslederne i KrF at de heller vil inn i Solberg-regjeringen, og i stortingsgruppa har Hareide bare to uttalte meningsfeller.
Mens Høyre på fredag så ut til å besinne reaksjonene på Hareides tale til uttalelser som «et historisk linjeskifte» (Jan Tore Sanner) og «skuffende» (Willoch) var det røffere respons fra Frp. Mazyar Keshvari gikk bibelsk på sin lukkede Facebook-profil«Han forrådte altså Jesus med et kyss. Derfor er uttrykket «judaskyss» et uttrykk vi fortsatt i dag bruker om det ultimate forræderi», skrev han fredag, ledsaget av en en lenke til en artikkel om hemmelige møter mellom Hareide og Ap-leder Jonas Gahr Støre. (Det er uklart hvem som er Jesus i Keshvaris lignelse)

UTSKJELT OG POPULÆR: Samme dag som den brasilianske presidentkandidaten Jair Bolsonaro (ofte omtalt som «Brasils Trump») ble utskrevet fra sykehus etter attentatet for tre uker siden, ble det avholdt store demonstrasjoner mot ham i hele landet. I Bolsonaros hjemby Rio de Janeiro var folkemengden enorm i går. Mange markerte avsky mot Bolsonaros LHBT-fiendtlige uttalelser, mens andre uttrykte bekymring for hans svermeri for militærdiktaturet. Etter første valgrunde på søndag, er det ventet at Bolsonaro er stemt videre til duell mot Fernando Haddad, en tidligere minister fra Arbeidernes Parti (PT), den 28. oktober
SKROTER NAFTA, NY AVTALE: Det skulle altså ta mer enn et år med knallharde forhandlinger, men etter telefonmøter i helgen klarte Canada og USA å bli enige om en ny versjon av NAFTA, altså frihandelsavtalen mellom de nordamerikanske landene. Den gjennoppstår med et nytt navn: «USA-Mexico-Canada-avtalen» (Mexico er fra før inne i folden). Den gamle avtalen var «kanskje den verste avtalen som er inngått noensinne», ifølge Trump, som gjorde reforhandling eller skroting til et valgløfte i 2016.  Den nye avtalen sørger blant annet for at amerikanske bønder får større tilgang til det kanadiske meierimarkedet (andre detaljer blir gjort fortløpende kjent, Wall Street Journal har en gjennomgang her, og Washington Post her), men i essens hevder regjeringene i USA og Canda at middelklassen er den store vinneren (avtalen vil «skape gode, velbetalte jobber og nye muligheter for nesen en halv milliard mennesker»). Ikke alle er like positive: «Vi har skadet forholdet til en av våre viktigste allierte for noen få liter melk», sier professor i internasjonal handel, Jeffrey Rosensweig, til CNN.