Nyhetsbrev: Hareide holder Ap-flørten uformell og nye skatteavsløringer om Trump

Venstre vil øke bensin- og dieselavgiften med hhv. 15 og 65 øre mer enn regjeringens forslag. Over 40 000 stillinger i olje- og gassbransjen er blitt borte siden begynnelsen av 2014, Irakiske spesialstyrker møter kraftig motstand fra IS inne i Mosul, og Dagsavisen har delt ut Nordisk Råds Littteraturpris en dag for tidlig men er «like spente som alle andre». (PS: Venstre kan trolig få hva som helst i budsjettforhandlingene om de lover å gi fra seg alt audiovisuelt opptaksutstyr og internettilgang). Ellers:

 

KrF-nei til Frp i regjering
Det blir ingen form for uttalt Støre-Hareide-koalisjon i valgkampen, ifølge VG. KrFs partileder vil ifølge avisas «sentrale kilder» slå fast på lørdag at de forblir i folden til Erna Solberg og har Høyre/Krf/Venstre-regjering som førstevalg. Samtidig ser det ut til at Hareide vil gå hardt ut med en «tydelig nei-linje» mot Frp. Ifølge VG vil KrF bare samarbeide fra sak til sak om Norge får en annen partisammensetning i regjeringen enn «Bondevik 2»-varianten.

 

Alarm! Det er én uke igjen
En kjapp tur innom siste døgns valgkamputvikling i USA:

  • Donald Trumps skatteplanlegging på 1990-tallet var så juridisk tvilsom at hans egne advokater sa fra om at skattemyndighetene trolig kom til å slå ned på manøveren om den ble oppdaget, avslører New York Times i dag. I praksis skaffet Trump seg enorme, personlige skattefordeler ved å tape penger fra andre investorer og banker. Kongressen la seinere ned forbud mot de aktuelle smutthullene, som Trump kan ha brukt til å unngå flere titalls millioner i føderal inntektsskatt.
  • Mange demokrater mener FBI-sjef James Comey har vært hyklersk i sin åpenhet om utviklingen i epost-saken, før etterforskerne har sjekket om innholdet i materialet er av interesse. Det forsterkes av at det i går ble kjent at Comey var motstander av at myndighetene, i forkant av valget, skulle gå ut og bekrefte at de mente russiske myndigheter har forsøkt å påvirke det amerikanske valget gjennom en rekke hackerangrep.
  • Hillarys ledelse er nede i 2-5 prosentpoeng nasjonalt på gjennomsnittene av respekterte målinger. (Mot 4-6 i forrige uke). Lite tyder foreløpig på at FBI/e-post-saken på fredag har gitt store utslag, men Trump har altså framgang. Delstatsmålinger i ettermiddag og imorra vil gi et mye bedre bilde av hvilken mulighet han har til å hente inn mer de aller siste dagene før 8. november. Det er, tro det eller ei, bare sju dager igjen til valget.

 

– Tragisk koranskolepraksis
Det Islamske Kultursenter i Drammen sender 15 år gamle norsk-tyrkiske jenter på koranskole i Belgia i ett år mellom ungdomsskolen og videregående skole i Norge, melder NRK. «Vi håper at vi en gang i framtiden kan utvide tilbudet vårt slik at ungdommene ikke trenger å reise til utlandet for en slik utdanning», uttaler moskeen.  Mer sekulære tyrkere i Drammen retter kraftig kritikk mot ordningen. – Det fører til segregering og ikke integrering. For foreldrene deres er løpet kjørt, men at barna deres blir dratt inn i menigheten og ikke får muligheten til å bli integrert i samfunnet de er født i, er rett og slett tragisk, sier Hilal Erkøk Kømurcu.

 

Sp strengest
Jurist Torstein Ulserød i Civita peker på den tilsynelatende motsetningen i å utnevne Fabian Stang som statssekretær for Sylvi Listhaug som eksempel på overdrevne forskjeller mellom partiene i innvandringspolitikken. «Avstanden i retorikk og påståtte intensjoner er formidabel, mens de faktiske politiske avstandene ikke er større enn at alle tåler en politikk som er «blant de strengeste i Europa», bare noen med «hjertevarme» er med på å styre den», skriver Ulserød. I et lengre notat slår han fast at Senterpartiet har den strengeste innvandringspolitikken i Norge, og at «de reelle konfliktene mellom partiene på Stortinget handler i mye større grad om arbeidsinnvandring enn om asyl og flyktninger».