USA KAN BLI «EKSKLUDERT»: Emmanuel Macron maner til motstand mot amerikansk hegemoni i verdenshandelen og truer med at G7 fort blir G6 når toppmøtet i Canada i helga skal signere en – i utgangspunktet – felles erklæring. Den franske presidenten uttalte i går kveld at resten av landene ikke skal gå med på at Donald Trump vanner ut teksten, bare for å få signaturen hans. «Det plager kanskje ikke den amerikanske presidenten å bli isolert, men det plager heller ikke oss å signere en avtale mellom seks land om så skal være. Disse seks landene representerer verdier, et økonomisk marked med historisk tyngde bak seg og som i dag virkelig er en internasjonal styrke», tvitret Macron. Lykke til med toppmøtet.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

STENGER MOSKEER: Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz har kunngjort at flere utenlandskfinansierte moskeer i landet skal stenges og en rekke imamer utvises, som ledd i en innsats som skal «slå ned på politisk islam». Bakteppet er at en østerriksk avis i april i år publiserte bilder fra en menighet basert i Tyskland (med bånd til Tyrkias religionsdirektorat), der unge gutter marsjerte i tyrkiske uniformer og veivet med tyrkiske flagg i en form for nasjonalistisk rollespill om 1. verdenskrigs-slaget om Gallipoli. 40 av de rundt 60 imamene som nå er under etterforskning i Østerrike for ulovlig utenlandsk finansiering, skal tilhøre den samme organisasjonen.  – Vårt land skal ikke ha rom for parallellsamfunn, politisk islam og radikale tendenser, uttaler Kurz. En talsmann for Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğankaller granskningen et skalkeskjul for å innføre rasistisk og anti-islamsk politikk.

IKKE FÅ PANIKK:  Boris Johnson er – igjen – den ubestridte snakkisen i Storbritannia i dag, etter at en av de tilstedeværende på en middag hos den konservative tankesmien Conservative Way Forward i går overlot et skjult lydopptak av en lukket spørsmål/svar-seanse med en svært frittalende utenriksminister til Buzzfeed. Her er det nok å ta av :

  • «Jeg har en stigende beundring for Donald Trump. Jeg blir mer og mer overbevist om at det er metode i galskapen hans. Se for dere Trump forhandle Brexit. Det ville vært alle slags sammenbrudd, alt slags kaos. Alle ville tro han har blitt gal, men man ville kanskje kommet noe sted».
  • Johnson avslørte at Theresa May på G7-møtet i skal kunngjøre opprettelsen av en egen gruppe med «global støtte» som skal agere raskt ved russiske cyberangrep, attentater og andre fiendtlige handlinger gjennom å finne opphavet og offentliggjøre det.
  • Han kom med flere oppsiktsvekkende bekreftelser rundt Brexit-splittelsen internt i regjeringen, og slo fast at resultatet trolig blir i strid med flere av de grunnleggende kravende til Brexit-tilhengerne – og at landet vil ende opp «fastlåst i bane rundt EU», «uten full frihet i handelspolitikken eller tollsatser og uten frihet i det regulatoriske rammeverket». Johnson mener også at Finansdepartementets voldsomme frykt for akutte Brexit-konsekvenser som mat- og bensinmangel er «mumbo jumbo», samt at feiden om grensa til Irland tar altfor mye fokus.
  • Ministeren så ut til å advare de rundt 20 tory-aktivistene om et snarlig sammenbrudd i forhandlingene med EU, fordi statsminister Theresa May skal gå mer aggressivt til verks: «You’ve got to face the fact there may now be a meltdown. OK? I don’t want anybody to panic during the meltdown. No panic. Pro bono publico, no bloody panic. It’s going to be all right in the end».
  • Johnson refererte også en fersk, presumptivt svært lite offentlig, samtale med sin amerikanske motpart, der Mike Pompeo skal ha bedt om hjelp fra britiske eksperter til å «demontere Kim Jong-uns atomvåpenraketter».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

God helg! Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

  • PS: Liker du nyhetsbrevet vårt? Vi har veldig lyst til å fortsette å sende det ut daglig og uten reklame. Har du lyst til å bidra til det, kan du sende Filter Nyheter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps.  Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).  Helt frivillig – tusen akk til alle som har bidratt så langt!