USA KAN BLI «EKSKLUDERT»: Emmanuel Macron maner til motstand mot amerikansk hegemoni i verdenshandelen og truer med at G7 fort blir G6 når toppmøtet i Canada i helga skal signere en – i utgangspunktet – felles erklæring. Den franske presidenten uttalte i går kveld at resten av landene ikke skal gå med på at Donald Trump vanner ut teksten, bare for å få signaturen hans. «Det plager kanskje ikke den amerikanske presidenten å bli isolert, men det plager heller ikke oss å signere en avtale mellom seks land om så skal være. Disse seks landene representerer verdier, et økonomisk marked med historisk tyngde bak seg og som i dag virkelig er en internasjonal styrke», tvitret Macron. Lykke til med toppmøtet.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

STENGER MOSKEER: Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz har kunngjort at flere utenlandskfinansierte moskeer i landet skal stenges og en rekke imamer utvises, som ledd i en innsats som skal «slå ned på politisk islam». Bakteppet er at en østerriksk avis i april i år publiserte bilder fra en menighet basert i Tyskland (med bånd til Tyrkias religionsdirektorat), der unge gutter marsjerte i tyrkiske uniformer og veivet med tyrkiske flagg i en form for nasjonalistisk rollespill om 1. verdenskrigs-slaget om Gallipoli. 40 av de rundt 60 imamene som nå er under etterforskning i Østerrike for ulovlig utenlandsk finansiering, skal tilhøre den samme organisasjonen.  – Vårt land skal ikke ha rom for parallellsamfunn, politisk islam og radikale tendenser, uttaler Kurz. En talsmann for Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğankaller granskningen et skalkeskjul for å innføre rasistisk og anti-islamsk politikk.

IKKE FÅ PANIKK:  Boris Johnson er – igjen – den ubestridte snakkisen i Storbritannia i dag, etter at en av de tilstedeværende på en middag hos den konservative tankesmien Conservative Way Forward i går overlot et skjult lydopptak av en lukket spørsmål/svar-seanse med en svært frittalende utenriksminister til Buzzfeed. Her er det nok å ta av :