Nyhetsbrev fredag 8. februar: Frp-tillitsvalgt pågrepet for voldtekt på partimøte + Fløypartiene vinner medlemskampen

HØYT SPILL: Verdens rikeste mann, som i tillegg til Amazon eier avisa Washington Post, la i går kveld ut et spektakulært blogginlegg der han dokumenterer hvordan sladder- og fake news-bladet National Enquirer har drevet utpressing av ham for å få ham til å stanse en privat etterforskning av publikasjonens metoder. Bakteppet er at bladet for halvannen uke siden refererte blant annet personlige tekstmeldinger knyttet til Jeff Bezos’ skilsmisse og utroskapshistorie. Milliardæren – som mener det ligger politiske motiver bak knyttet til hans eierskap i Washington Post og avisas gravejournalistikk – hyret et eget team for å finne ut hvordan National Enquirer hadde fått tak i materialet. Da fikk han e-poster fra bladets morselskap der de truet med å publisere en svært konkret smørbrødliste med selfier, naken- og utroskapsbilder hvis undersøkelsene ikke opphørte. I mailene krevde selskapet også at Bezos offentlig erklærte at han ikke har grunn til å hevde at det lå politiske føringer bak svertingen i bladet. I stedet la han altså alt ut i offentligheten.
National Enquirer-selskapets styreleder David Pecker har i mange år vært venn av Donald Trump, og har fra før vært et sentralt vitne i etterforskningen av Trumps eks-advokat David Cohen. Trumps leir antas å ha brukt supermarked-tabloiden aktivt til ryktespredning om motstandere i 2016-valgkampen, i tillegg til at bladet kjøpte opp ufordelaktige saker om Trump for å legge lokk på dem. «Hvis ikke jeg i min posisjon kan stå opp mot denne typen utpressing, hvor mange kan gjøre det da?», skriver Bezos i blogginnlegget.

NY VOLDTEKTSSAK I FRP: En tillitsvalgt i Fremskrittspartiet ble i morges pågrepet, siktet for voldtekt av en kvinnelig partifelle i forbindelse med partiets fylkesårsmøte på hotellet Scandic Maritim i Haugesund, natt til søndag. Saken ble anmeldt på onsdag, men mannen ble ikke pågrepet før i dag fordi han var på arbeidsreise. Både siktede og kvinnen er i 20-åra og Frp-ere fra Stavanger/Sandnes-området. Fylkeslederen i Rogaland Frp, Bente Thorsen, opplyser at hun etter kontakt med begge de involverte anbefalte kvinnen å anmelde saken. (Det er uklart for meg hvorfor det per nå ser ut til å ha gått tre dager fra varslingen til politiet fikk saken). Det er ventet at Frp-politikeren blir avhørt i dag, og det er ikke kjent om politiet vil be om varetektsfengsling. Ifølge NTB er den voldektssiktede mannen fjernet fra alle verv i partiet og strøket fra valglistene inntil videre. – Det er sterkt beklagelig med slike hendelser på et partiarrangement, og vi er opptatt av å legge til rette for god organisasjonskultur og kurse våre medlemmer igjen i dette, sier fylkeslederen til NRK.
«SKYLDER» NATO MILLIARDER: For å nå NATOs to-prosent-mål i 2024, må forsvarsbudsjettet i Norge økes med 19 milliarder kroner i året fra dagens nivå, konstaterer Forsvarets forskningsinstitutt i sin ferske rapport med innspill til langtidsplanen. – Vårt beste råd er å gjennomføre og å styrke den langtidsplanen vi nå har, før man begynner å videreutvikle Forsvaret. Ifølge våre beregninger vil det kreve 100 milliarder kroner over de neste 20 årsier FFI-direktør John-Mikal Størdal til VG.

FLØYENE VINNER MEDLEMSKAMPEN: BTs kommentator Jens Kihl har gjennomgått medlemstallene for alle stortingspartiene i 2018, og peker på at det er fløyene til venstre og høyre som har styrket partiorganisasjonene betydelig før årets valgkamp, mens de fleste andre sliter. SV og Rødt ville – om de var ett parti – hatt nesten tjue tusen medlemmer etter veksten i fjor, og Frp (17968 medl.) kan skryte av at masseinnmeldingen under bataljen rundt Sylvi Listhaugs avgang faktisk resulterte i betalende medlemmer. Venstre – med bare 6704 medlemmer – er minst av alle etter å ha blitt forbigått av både MDGog Rødt. «Så korleis kan ein tolke dette? Blir det gule, grøne, raude og blå vestar i valkampen? Kaos i gatene? Blautkakekasting og molotovcocktail? Svaret er nei. At protestar mot det rådande systemet blir omgjort til medlemskap i partia, viser noko av styrken ved det norske demokratiet», skriver Kihl.