Nyhetsbrev fredag 7. september: Attentat mot «Brasils Trump» + nye skandaler i Sveriges valgkampinnspurt

ATTENTATET: Den høyrepopulistiske brasilianske presidentkandidaten Jair Bolsonaro ble alvorlig skadet da han ble knivstukket under et valgkamparrangement i går kveld, men overlevde etter en operasjon.  Den pågrepne attentatmannen, Adelio Bispo de Oliveira, som tidligere har vært medlem av sosialistpartiet PSOL, skal ha sagt til politiet at han var sendt av gud for å ta livet av Bolsonaro. Ugjerningen kan i stedet ha økt sjansen betydelig for at «Brasils Trump» faktisk blir president. Han har flatet ut på meningsmålingene i det siste og skal på papiret tape duellen i andre valgrunde, men analytikerne tror at han nå sanker mange sympatistemmer og at han vil tjene på at det politiske klimaet blir enda mer polarisert. Som jeg har skrevet et par ganger før: Bolsonaro – populær etter løfter om lov og orden og frihandel – kaller seg selv en «sterk mann», er kjent for grovt homofobe, rasistiske og misogyne uttalelser, har hyllet landets tortur av fanger på 1970-tallet, snakker generelt varmt om militærdiktatur og blir sammenlignet med Geert Wilders og Marine le Pen.

SALG AV STEMMER OG FLERE NAZI-AVSLØRINGER: Den skandalebefengte svenske valgkampen er i sluttspurten, og det er ikke partienes programmer som preger avisoverskriftene i dag heller, to dager før valgdagen:

  • SVT avslører at lokalpolitikeren Ali Khalil i Miljöpartiet de gröna i valgkampen tilbød to politikere fra Moderaterna å sørge for 3000 stemmer fra en muslimsk menighet i Botkyrka utenfor Stockholm, hvis høyrepartiet sørget for godkjenning til en ny moskétomt. Khalil, tatt på fersken med skjult kamera, måtte trekke seg fra alle roller i partiet da nyheten ble kjent i morges.
  • Expo og Expressen, som de siste dagene har avslørt et tjuetalls SD-lokalpolitikere som rasister og/eller med hemmelig nazi-fortid, har konfrontert ytterligere listekandidater i dag som har vært hyppige bidragsytere på ulike hat-forum. Nå er stikkordene «muslimhore», «jungelneger», åpenlyst jødehat, «avskum» og «feite somaliere».
  • Sikkerhetspolitiet Säpo undersøker om et trusselbrev på nettet om Jimmie Åkesson på arabisk og med IS-logo stammer fra reelle islamister eller er stelt i stand av andre.
  • Moderaterna-leder Ulf Kristersson mener Stefan Löfven farer med «ren løgn» i et debattinlegg der lederne hos Socialdemokraterna antyder at en høyreregjering vil føre Sverigedemokratenes utenrikspolitikk.

Så – hvem får regjeringsmakten etter søndagens valg? Det er like uklart som i starten av valgkampen, siden verken de rødgrønne eller den borgerlige alliansen vil samarbeide med Sverigedemokratene offisielt, ingen har flertall hver for seg og Moderaterna sliter på meningsmålingene. NRK har en god gjennomgang av alternativene her.

DET FEIGE «KUPPET»: Det er stort sett bare én ting som står i hodet på Donald Trump og resten av Washington nå: Hvem av presidentens menn dolket ham i ryggen med tidenes kronikk-bombe i New York TimesGjetteleken (kan det være etterretningssjef Dan Coats?), inkludert finlesningen av uttalelsene til alle ministrene og rådgiverne som nå nekter for å ha skrevet innlegget, er underholdende og meningsløs. Vi kan vel anta at personen som forfattet det anonyme debattinnlegget også er i stand til å lyve når hen blir spurt direkte.
Vedkommende er overhodet ikke den helten hen framstiller seg som, mener en rekke kommentatorer: 1) Hvis det faktisk finnes en klikk av ansvarsbevisste i Det hvite hus som er enige om at Trump er en så komplett inkompetent og følelsesstyrt fare for alt fra sikkerhetspolitikk til landets økonomi at rådgiverne stadig vekk må motarbeide ham for å avverge katastrofer, burde disse personene i stedet gå av i fellesskap og fortelle Kongressen om hvor ille det er fatt så presidenten prompte kan avsettes. 2) Det anonyme innlegget gjør åpenbart Trump  – han med atomkofferten – enda mer ustabil, ufokusert og farlig. David Frum – tidligere taleskriver for George W. Bush og republikansk Trump-kritiker – kaller det «et feigt kupp fra innsiden i administrasjonen som står i fare for å forsterke presidentens paranoia og sette USAs sikkerhet i enda større fare». «Tidligere generasjoner av amerikanere har ofret rikdom, helse og sine liv for å tjene landet. Alt vi krever av deg er at du står fram og forteller sannheten høyt», skriver han til kronikkforfatteren.