Nyhetsbrev fredag 7. juni: Hit gikk velgerne fra Dansk Folkeparti + Saudi-Arabia vil henrette politisk fange (18)

HØYREPOPULISTISK NØTT: Forsker Anders Ravik Jupskås har gjennomgått hvor velgerne som flyktet fra Dansk folkeparti tok veien. DF gikk fra 21,1 prosent oppslutning i 2015 og 37 mandater i Folketinget til bare8,7 prosent og 16 mandater etter mandagens valg. (Flere av partiets profiler er nå ute av parlamentet). I korte trekk:

  • Både høyrepartiet Venstre og Socialdemokratiet lyktes trolig med å hente tilbake tidligere velgere fra DF, kanskje ved hjelp av overbud i innvandringspolitikken - henholdsvis 17 og 12 prosent av DFs 2105-velgere havnet i folden til Lars Løkke Rasmussens og Mette Frederiksens partier.
  • Innvandringsmotstanderne i Nye Borgerlige, som stilte til folketingsvalg for første gang, stakk av med 9 prosent av forrige valgs DF-velgere (noe som utgjorde to tredeler av hele NBs resultat), men også rasistiske / nyfascistiske Stram Kurs tok en bit av kaka: 6 prosent. (Som altså ikke var nok til å få dem over sperregrensa).
  • Selv blant DFs velgere fra sist valg var klimasaken en av tre viktigste saker for 38 prosent – og partiets angrep på klimaforkjempere kan ha vært en stor strategisk tabbe.
«Resultatet kan påvirke strategien til andre hyrepopulistiske partier, ikke minst i Norden», skriver Jupskås, som påpeker at DF har gått fra å være rollemodell  (særlig for Sverigedemokratene) til å bli minst i klassen. MÅ LESES: Viktig reportasje hos CNN om 18 år gamle Qureiris som Saudi-Arabia nå planlegger å henrette fordi han i 2011 – som tiåring – ropte slago...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.