Nyhetsbrev fredag 7. juni: Hit gikk velgerne fra Dansk Folkeparti + Saudi-Arabia vil henrette politisk fange (18)

HØYREPOPULISTISK NØTT: Forsker Anders Ravik Jupskås har gjennomgått hvor velgerne som flyktet fra Dansk folkeparti tok veien. DF gikk fra 21,1 prosent oppslutning i 2015 og 37 mandater i Folketinget til bare8,7 prosent og 16 mandater etter mandagens valg. (Flere av partiets profiler er nå ute av parlamentet). I korte trekk:

  • Både høyrepartiet Venstre og Socialdemokratiet lyktes trolig med å hente tilbake tidligere velgere fra DF, kanskje ved hjelp av overbud i innvandringspolitikken – henholdsvis 17 og 12 prosent av DFs 2105-velgere havnet i folden til Lars Løkke Rasmussens og Mette Frederiksens partier.
  • Innvandringsmotstanderne i Nye Borgerlige, som stilte til folketingsvalg for første gang, stakk av med 9 prosent av forrige valgs DF-velgere (noe som utgjorde to tredeler av hele NBs resultat), men også rasistiske / nyfascistiske Stram Kurs tok en bit av kaka: 6 prosent. (Som altså ikke var nok til å få dem over sperregrensa).
  • Selv blant DFs velgere fra sist valg var klimasaken en av tre viktigste saker for 38 prosent – og partiets angrep på klimaforkjempere kan ha vært en stor strategisk tabbe.

«Resultatet kan påvirke strategien til andre hyrepopulistiske partier, ikke minst i Norden», skriver Jupskås, som påpeker at DF har gått fra å være rollemodell  (særlig for Sverigedemokratene) til å bli minst i klassen.

MÅ LESES: Viktig reportasje hos CNN om 18 år gamle Qureiris som Saudi-Arabia nå planlegger å henrette fordi han i 2011 – som tiåring – ropte slagord om menneskerettigheter og ble arrestert tre år senere som det islamistiske regimets yngste politiske fange.

SMITTE I DRIKKEVANNET: Askøy kommune har satt krisestab etter at mange innbyggere har blitt syke, flere av dem alvorlig, av det som antas å være drikkevann forurenset med E.coli. Fylkeslegen undersøker om bakterier i vannet lå bak at en ett år gammel gutt døde av en infeksjontidligere i uka. Fredag formiddag var 18 personer innlagt på sykehus og flere titalls personer undersøkt ved legevakt i forbindelse med smittealarmen. Forurensing av ett eller flere fjellmagasiner kan være en forklaring.

I KINA SPISER DE HUND: «Norge logrer så ivrig for Kina at makthaverne der skamroser oss. Det er en farlig vei i et møte med et stadig farligere land», skriver Harald Stanghelle i en kommentar om at Norge «ikke lenger er et land å regne med som støttespillere for kinesiske demoktratiforkjempere». «Solberg-regjeringen har vist kineserne at Norge er et land som lar seg presse»skriver Aftenposten-kommentatoren.

UKAS FRP-UTSPILL:  «Hvorfor i all verden skal Oljefondet spares til kommende generasjoner?» (Carl I. Hagen)

UAVKLART: Det er i skrivende stund uklart hva som forårsaket en kraftig eksplosjon i en boligblokk i Linköping i Sverige i morges, der omlag 25 mennesker ble skadd, men politiet jobber ut fra at det kan ligge en kriminell handling bak. Over hundre leiligheter fikk skader i eksplosjonen.