Nyhetsbrev fredag 6. juli: Troms ombestemmer seg, Airbus får stryk + Dagros risikerer å sulte til vinteren

Agurktida har ikke slått inn enda! Sett deg i fluktstolen, her er en oppdatering på viktige saker fra uka som har gått:

FRIKJENNER PILOTENE: Havarikommisjonen la torsdag fram sin endelige rapport om Turøy-ulykken i 2016, der samtlige 13 personer om bord i et helikopter mistet livet i en styrt underveis til Nordsjøen. Pilotene frikjennes helt av kommisjonen, det var ingen ting de kunne gjøre.Helikopteret mistet plutselig og uten forvarsel hovedrotoren, den knakk rett og slett av. Årsaken var et utmattingsbrudd skjult inne i hovedgiret, som sitter mellom rotoren og helikopterkroppen. Skaden skyldes girets design, og kan altså skje igjen, konkluderer rapporten. Airbus får kritikk av kommisjonen for at de burde ha funnet ut av denne designfeilen for lenge siden. Selskapet byttet bare ut girene hyppig (de blir utslitt lenge før de egentlig skal), i stedet for å finne kjernen til problemet å løse det. Airbus er enig i at årsaken til ulykken er sprekken i giret, men selskapet er uenig med Havarikommisjonen i hvorfor sprekken utviklet seg, og i kritikken om at dette var en lunte selskapet burde luktet.

– Verken luftfartsmyndigheter eller industrien har noensinne tidligere observert denne typen utmattingsbrudd i en hovedgirboks, som var det som forårsaket Turøy-ulykken, skriver Airbus i et vedlegg til rapporten.

Havarikommisjonen har også utelukket materialfeil og mekanisk svikt, samt vedlikeholdsfeil hos helikopteroperatøren. Les rapporten her.

DU LOVTE: Fylkesordføreren i Troms, Knut Werner Hansen, har besluttet å kalle fylkestinget til ekstraordinært møte 10. august. Det skjer fordi fylkesrådslederen, Willy Ørnebakk, ønsker å ha hele fylkestinget i ryggen i spørsmålet om hvordan Troms skal håndtere Finnmarks boikott av forberedelsene til fylkessammenslåingen (fellesnemnda). Og, hoi: Fylkesrådets anbefaling til sitt eget fylkesting er at Troms sier nei til å delta i fellesnemnda inntil Finnmark har oppnevnt sine representanter. Ørnebakk sier til NRK at Troms aldri sa ja til å drive prosessen alene, og mener kommunalminister Monica Mæland (H) lovte å ta ansvar for prosessen videre. Slik oppfatter ikke Mæland det. Hun besluttet onsdag likevel å utsette møtet i fellesnemnda på foreløpig ubestemt tid. Hun sier rett ut til NRK at hun akter å vente fylkene ut.

PSST: Fikk du med deg denne saken vår? Derfor er Mæland så fryktelig streng med Finnmark (Ja, det handler om din region også!)

POLITISK SMØRJE 2: I Trondheim fortsetter skandalen av godt gammeldags politiker-med-henda-for-langt-ned-i-boligutbyggingskakeboksen å utspille seg. Akkurat som Oslo har satt markagrense og staten har satt iskanten (helt til de flytta på den), har Trondheim satt en grønn strek for å verne landsbruksområder fra boligutbygging. Venstre mener bystyret, ordfører og Aps bystyregruppe er lurt i behandlingen av saken, og vil behandle hele landbruksgrense-streken på nytt. Bakgrunnen er at Ap-profil Rune Olsøvar lobbyist for områder som byrådet vurderte å sette bak den grønne ikke rør-streken. Olsø meldte seg inhabil i bystyret, men Adressa avslørte at han skrev utkast til vedtak for hvordan området skulle reguleres. Et vedtak han selv tjente en million kroner på. I tillegg satt han med tre partikamerater og skisserte opp hvor grensestreken burde gå. Først nekta han for det, så innrømte han det med forsvaret om at det er innafor «å komme med innspill». Ordfører Rita Ottervik kjenner dragsuget, for opposisjonspolitikere i Høyre mener hun har holdt for øyne og ører og latt som ingen ting, noe Ottervik avviser.

KRISETØRKE: Bønder i Sør-Norge slår alarm om at Norges kornproduksjon og fôrproduksjon er dramatisk rammet av den verste sommertørken på over 70 år. De fleste kornbøndene har bare høstet en tredjedel av hva de normalt skulle gjort på denne tiden, og frykter store tap. Situasjonen kommer oppå at skandinaviske gresslager er tømt etter de dårlige avlingene i fjor sommer, som da skyldtes for mye regn. Det betyr at dyrene ikke har nok fôr. Bønder vurderer å slakte ned flere dyr enn normalt og redusere bestanden for å få fôret til å rekke gjennom vinteren.

Kornbønder foreslår å skifte produksjon fra matkorn til dyrefôr til neste slått, og ber regjeringa gjøre unntak slik at de ikke straffes økonomisk for det, slik regelverket legger opp til nå. Det er ikke en ønskesituasjon for politikere som mener landet bør ha større selvforsyningsgrad på matkorn. Landbruksminister Jon Georg Dale vil foreløpig avvente, og håper at import med reduserte tollsatser vil hjelpe tilstrekkelig på problemet. Bøndene mener krisen allerede er for stor til at det er nok. Bønder, myndighetene og landbruksaktører møtes flere steder over Sør-Norge i ukene framover for å finne en vei ut av knipa.

MÅ DET SJEKKES? Miljødirektoratet anmelder Sporveien etter oljelekkasjen som skjedde da selskapet skulle fjerne en gammel fyringsoljetank på østsiden av indre Oslofjord den 30. mai i år. Du vet, da det rant flere titusen liter olje ut i badevannet til utkokte osloboere. Direktoratet avdekket at Sporveien i løpet av 54 år aldri har sjekket tilstanden på røret som sprang lekk under tømme-operasjonen. Detaljer i TU.

NYTT NERVEGIFTANGREP: Et par i Storbrittania ble forgiftet av nervegiften Novichok sist lørdag. De to er Charlie Rowley (45) og Dawn Sturgess (44). Novichok er navnet på en gruppe avanserte nervegifttyper utviklet av Sovjetunionen på 70- og 80-tallet, og er den samme gifttypen som den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter ble angrepet med i mars. Innenriksminister Sajid Javid har gått ut og bedt russiske myndigheter «stå fram og forklare nøyaktig hva som foregår». Russerne nekter å ha noe med angrepet å gjøre. Og hvorfor i all verden skulle russerne forstyrre oppmerksomheten på VM-festen som de er vertskap for, med å forgifte to tilsynelatende tilfeldige personer i en kommunal bolig?Burde ikke britene ha lagt fram mer overbevisende dokumentasjon for at russerne sto bak Skripal-angrepet før innenriksministeren igjen peker på Putin? Er angrepet utført av noen som vil stille Putin i forlegenhet? Foreløpig har saken flest spørsmål, og få svar.

SLAPP MED SKREKKEN: Angela Merkel har nå blitt enig med både regjeringspartnerne CSU og SPD om en immigrant- og flyktningpolitikk som alle kan svelge ved å holde for nesen. Ikke dermed sagt at stormen er over for «Mutti». Har du falt av lasset på kanslerens berg-og-dalbane i Tyskland? Vi tok to skritt tilbake og oppsummerer den siste utviklingen.

IKKE SÅ KRISE PÅ VAKSINEFRONTEN: Arbeiderpartiet vil utrede og teste vaksinasjonspåbud mot meslinger, og reiseforbud for uvaksinerte familier som skal til land med fare for sykdomsutbrudd. Partiet peker på Oslo-bydeler med veldig dårlig vaksinasjonsstatistikk. Argumentet er at når så få som 77 prosent av 16-åringene i enkelte tettbefolkede bydeler i hovedstaden er vaksinert, kan det svekke flokkimmuniteten. Vi ble nysgjerrige på statistikken, og fant ut at den ikke stemmer med virkeligheten.

God sommer videre!

Ny oppdatering kommer om en uke. Vil du ha det rett i innboksen? Meld deg på her!