Nyhetsbrev fredag 5. januar: Vaksinemotstand, Nettavisen, Giske, klimasøksmålet, Meltdown, oljeboring

God formiddag! Nettavisen (hvem ellers?) har veldig store forklaringsproblemer etter gårsdagens Giske-oppslag om et mystisk «partidokument» partiapparatet sier de aldri har hørt om. Mer om det til slutt her. Først: DØDELIG IGNORANSE: Et stort meslingutbrudd i Göteborg i desember har ført til ny debatt om obligatorisk vaksinering i Sverige. Vaksinedekningen er særlig lav blant somaliere, papirløse innvandrere og antroposofer, og vaksinemotstand basert på feilinformasjon spres i stort monn i Facebook-grupper, skriver Expressen. (Gruppene bidrar også med råd av typen «kreft er bare vanlige celler og kan behandles ved å spise grønnsaker»). Selv om vaksineringsgraden i Sverige fortsatt er skyhøy (97 prosent), sier en barnelege til avisa at meslinger vil ta liv i Sverige hvis ikke flere vaksinerer seg og tetter uvaksinerte «lommer» i befolkninga der epidemier kan oppstå. PRESSET JUSTISMINISTEREN: Joda, som mange tusen andre gleder jeg meg stort til å lese baksnakkingen i Michael Wollffs Trump-bok om noen timer. (Lanseringen er framskyndet med fire dager fordi presidentens advokater prøvde å stanse utgivelsen). Men som flere kommentatorer påpeker, i sum bekrefter bare boka det visste fra før: Trump er på alle måter grunnleggende uskikket til å være president, staben hans og andre partifeller er smertelig klar over det, og ingen av dem har tenkt å gjøre noe med det. La oss heller bruke tid på den siste avsløringen i Russland-komplekset, for den er potensielt stor:  

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.