Nyhetsbrev fredag 5. januar: Vaksinemotstand, Nettavisen, Giske, klimasøksmålet, Meltdown, oljeboring

God formiddag!

Nettavisen (hvem ellers?) har veldig store forklaringsproblemer etter gårsdagens Giske-oppslag om et mystisk «partidokument» partiapparatet sier de aldri har hørt om. Mer om det til slutt her. Først:

DØDELIG IGNORANSE: Et stort meslingutbrudd i Göteborg i desember har ført til ny debatt om obligatorisk vaksinering i Sverige. Vaksinedekningen er særlig lav blant somaliere, papirløse innvandrere og antroposofer, og vaksinemotstand basert på feilinformasjon spres i stort monn i Facebook-grupper, skriver Expressen. (Gruppene bidrar også med råd av typen «kreft er bare vanlige celler og kan behandles ved å spise grønnsaker»). Selv om vaksineringsgraden i Sverige fortsatt er skyhøy (97 prosent), sier en barnelege til avisa at meslinger vil ta liv i Sverige hvis ikke flere vaksinerer seg og tetter uvaksinerte «lommer» i befolkninga der epidemier kan oppstå.

PRESSET JUSTISMINISTEREN: Joda, som mange tusen andre gleder jeg meg stort til å lese baksnakkingen i Michael Wollffs Trump-bok om noen timer. (Lanseringen er framskyndet med fire dager fordi presidentens advokater prøvde å stanse utgivelsen). Men som flere kommentatorer påpeker, i sum bekrefter bare boka det visste fra før: Trump er på alle måter grunnleggende uskikket til å være president, staben hans og andre partifeller er smertelig klar over det, og ingen av dem har tenkt å gjøre noe med det.
La oss heller bruke tid på den siste avsløringen i Russland-komplekset, for den er potensielt stor:  New York Times skriver at Mueller-etterforskningen har sikret seg vitnemål om hvordan Trump prøvde å hindre justisminister Jeff Sessions i å erklære seg inhabil. Dette har betydning for vurderingen av hvor aktivt presidenten prøvde å hindre etterforskningen av seg selv og sine. Det viser seg at Trump beordret Det hvite hus’ advokat til å overtale Sessions til å beholde myndigheten over FBIs jakt på lysskye koblinger mellom Trump-valgkampen og Russland. (Etter at Sessions åpenbart var viklet inn i saken etter å ha snakket usant om egne møter med den russiske ambassadøren). Da Sessions likevel erklærte seg inhabil, skal Trump ha fått et raserianfall der han uttrykte at han trengte en lojal justisminister som beskyttelse.

Beklager, litt mer Trump: Administrasjonen hans fjerner nå restriksjoner på oljeboring utenfor USA i Stillehavet, Arktis og deler av atlanterhavskystensom tidligere har vært skjermet.

STATLIG FYLLEKJØRING: Apropos oljeboring. Selv om det er fredag, har jeg bestemt at du må sette deg -litt- inn i dommen etter klimasøksmålet i Oslo tingrett: 5 grunner til at miljøaktivistene tapte mot den norske staten. Enda kortere versjon: Retten avviser miljøorganisasjonene på flere fronter. De viktigste er kravet om at staten må ta hensyn til globale CO2-utslipp fra norsk olje som brennes i utlandet, kravet om at staten må ta inn totalbildet på norske utslipp – og ikke minst framdriften i å redusere utslippene – i vurderingen av enkeltsaker som utvinningstillatelser.NEI, sier retten. Greenpeace-leder Truls Gulowsen sammenlikner det med at man vurderte alkoholnivået i hver enkelt pils, drikker en sekspakning, og setter seg i bilen: «Det er totalen som betyr noe for om du blir tatt for fyllekjøring», sier han. Miljøorganisasjonenes eneste «seier» er at retten slår fast at den aktuelle grunnlovsparagrafen er en rettighet til «naturmangfold og bærekraftig utnyttelse av naturressursene for folk og framtidige generasjoner».

NEDSMELTING: IT-bransjen rystes av at nyoppdagede sikkerhetshull i mikroprosessorer gjør nesten alle datamaskiner og mobiltelefoner sårbare for tyveri av data. Oppdateringer som mer eller mindre stenger det ene hullet – kalt «Meltdown» – er allerede levert av blant annet Microsoft, og foreløpige tester viser at oppdateringene ikke senker hastigheten på laptoper og servere like mye som fryktetMen sikkerhetshullet «Spectre» viser seg vanskeligere å gjøre noe med, og krever at du bytter til en ny prosessor for å bli helt trygg.Du kommer likevel langt ved å holde programvaren oppdatert og ikke klikke på phishing-linker i suspekte mailer, skriver Mashable.
VELDIG, VELDIG INTERNT: I noen korte kveldstimer i går kunne det se ut som Nettavisen hadde et stort skup i Giske-saken – den første publiseringen av et «intern notat» fra Arbeiderpartiet som lister opp konkrete beskrivelser av alle varslene ledelsen behandler. Avisa – som ba leserne «se ordlyden i notatet» og stemme over (!) hva de synes om alvorligheten – kalte det et «partidokument» som «bekrefter» at det «foreligger seks klager som blir behandlet som varsler på partikontoret».
Det viste seg raskt å ikke stemme. Ingenting tyder på at dokumentet er en del av behandlingen av saken eller på annen måte distribuert til sentrale personer i partiet. Ap-ledelsen brukte i går så sterke ord som «fabrikkert» og «falskt» om det såkalte notatet, som ingen ved partikontoret kjenner til, ifølge Kjersti Stenseng. (På Facebook i dag skriver hun også at selve innholdet «ikke er dekkende for sakene»). Varslere som er omtalt kjenner seg heller ikke igjen i framstillingen av deres egne varsler. – Dette er helt absurd. Jeg mangler ord. Mitt varsel er helt feil gjengitt, sier en kvinnene, til VG.   
Det er ikke kjent hvem som står bak formuleringene Nettavisen publiserte, og det framgår ikke når notatet skal ha blitt utformet, i hvilken sammenheng eller hvor mange i Ap det eventuelt er distribuert til. Ifølge VGs kilder kommer Giske vesentlig bedre ut i Nettavisen framstilling, enn i varslene som nå ligger på partiledelsens bord. Nettavisens nyhetsredaktør Erik Stephansen, som selv har byline på den utskjelte artikkelen, mener det ikke er utelatt detaljer som gir et verre bilde. Han har gått tilbake på at det dreide seg om et «partidokument», og kaller det nå  «et sammendrag» og «et ekte notat utformet av ekte Ap-folk».

God helg!

  • Liker du nyhetsbrevet vårt? Bruk noen sekunder på å dele denne lenken med vennene dine i sosiale medier, så kan etternølerne få meldt seg på. (Vi regner med du har registrert deg allerede?)