God formiddag!

Nettavisen (hvem ellers?) har veldig store forklaringsproblemer etter gårsdagens Giske-oppslag om et mystisk «partidokument» partiapparatet sier de aldri har hørt om. Mer om det til slutt her. Først:

DØDELIG IGNORANSE: Et stort meslingutbrudd i Göteborg i desember har ført til ny debatt om obligatorisk vaksinering i Sverige. Vaksinedekningen er særlig lav blant somaliere, papirløse innvandrere og antroposofer, og vaksinemotstand basert på feilinformasjon spres i stort monn i Facebook-grupper, skriver Expressen. (Gruppene bidrar også med råd av typen «kreft er bare vanlige celler og kan behandles ved å spise grønnsaker»). Selv om vaksineringsgraden i Sverige fortsatt er skyhøy (97 prosent), sier en barnelege til avisa at meslinger vil ta liv i Sverige hvis ikke flere vaksinerer seg og tetter uvaksinerte «lommer» i befolkninga der epidemier kan oppstå.

PRESSET JUSTISMINISTEREN: Joda, som mange tusen andre gleder jeg meg stort til å lese baksnakkingen i Michael Wollffs Trump-bok om noen timer. (Lanseringen er framskyndet med fire dager fordi presidentens advokater prøvde å stanse utgivelsen). Men som flere kommentatorer påpeker, i sum bekrefter bare boka det visste fra før: Trump er på alle måter grunnleggende uskikket til å være president, staben hans og andre partifeller er smertelig klar over det, og ingen av dem har tenkt å gjøre noe med det.
La oss heller bruke tid på den siste avsløringen i Russland-komplekset, for den er potensielt stor:  New York Times skriver at Mueller-etterforskningen har sikret seg vitnemål om hvordan Trump prøvde å hindre justisminister Jeff Sessions i å erklære seg inhabil. Dette har betydning for vurderingen av hvor aktivt presidenten prøvde å hindre etterforskningen av seg selv og sine. Det viser seg at Trump beordret Det hvite hus' advokat til å overtale Sessions til å beholde myndigheten over FBIs jakt på lysskye koblinger mellom Trump-valgkampen og Russland. (Etter at Sessions åpenbart var viklet inn i saken etter å ha snakket usant om egne møter med den russiske ambassadøren). Da Sessions likevel erklærte seg inhabil, skal Trump ha fått et raserianfall der han uttrykte at han trengte en lojal justisminister som beskyttelse.