Nyhetsbrev fredag 5. april: «Flextension» + Sps kaffekopp-strategi + #Metoo-domstol

FLEXTENSION: Britenes statsminister Theresa May har skrevet et brev til Europarådets president Donald Tusk der hun ber om en utsettelse av brexit til 30. juni. Samtidig melder britiske medier om at EU kan komme til å tilby en fleksibel ordning («flextension») der det blir mulig å utsette brexit opptil et år (en slik plan må i så fall godkjennes enstemmig av EU-toppmøtet i neste uke), men der britene kan forlate unionen tidligere dersom de blir enige om en utmeldingsavtale. En utsettelse til 30. juni vil innebære at Storbritannia avholder valg til EU-parlamentet i mai. Ifølge The Guardians kilder er det lite trolig at EU-landene går med på Mays forslag: Tusk skal blant annet ha uttalt at han ønsker en løsning der EU-landene slipper å forholde seg til stadige forespørsler om utsettelse.

«KAFFEKOPP-STRATEGI»: Arbeiderpartiet går mot sitt dårligste stortingsvalg siden 1924, dersom vi skal legge Kantar TNSs ferske måling for TV 2 til grunn (partiet gjorde det også enda dårligere på Norstats måling for NRK og Aftenposten onsdag denne uka).

Partiet har en oppslutning på 24,3 prosent i målingen der velgerne er spurt om hva de vil stemme i 2021, samtidig som bakgrunnstallene viser at 50 000 tidligere Ap-velgere nå vil stemme SV eller Rødt, mens 60 000 velger Senterpartiet.

Nettopp sistnevnte får en oppslutning på 16,9 (de har tidligere bare sett bedre Norsk Gallup/Kantar-tall i EU-årene 1993 og 94 – og fikk også 16,9 prosent i Norstat-målingen på onsdag). Trygve Slagsvold Vedum forklarer det hele slik: «Vi har hatt en kaffekopp-strategi, som har handlet om å reise rundt og servere kaffe, og få hverdagspraten med folk».

Den siste uka har spesielt to trøndere i Ap uttrykt begeistring for hva Sp får til (ispedd litt dårlig skjult kritikk av Ap-ledelsen): Trond Giske uttalte i går at partiet er gode på å «vise frem avstanden mellom Oslo-eliten og resten av landet», mens fylkesordfører Tore O. Sandvik tirsdag sa at «jeg er ikke enig i alle svarene som Sp gir, men Ap må bli flinkere til å stille de riktige spørsmålene. Vi må bli bedre til å lytte» (i samme intervju omtaler han for øvrig hovedstaden som «Oslo DC», en by som står i fare for å bli en ballong som svever for seg selv og «fremmedgjør» folk i eget land. Drain the swamp!).

SANNER OM KOMMENTARFELTET: Leste du vårt ferske intervju med kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H), som de siste månedene har markert seg som en sterk kritiker av hat og trusler i norske kommentarfelt? Statsråden deltok i går på et seminar om rasisme og diskriminering ved Fyrstikkalleen skole. Vi stilte ham spørsmål om kommentarfelt-trollene vil slutte å hate på oppfordring – og hvordan han vurderer millionstøtten til Human Rights Service, som ifølge en rapport om ekstremisme er blant nettstedene som hyppigst blir brukt som oppspark til kommentartråder med hatefullt innhold. Les saken vår her.

#METOO-DOMSTOL: Regjeringen fremmer forslag om at Diskrimineringsnemnda skal få myndighet til å behandle saker om seksuell trakassering i arbeidslivet og tilkjenne den fornærmede oppreisning på inntil 80 000 kroner, skriver Dagbladet. I dag må slike saker inn for domstolen, men lovendringen – den mest konkrete som kommer i kjølvannet av #metoo, ifølge kulturminister-med-ansvar-for-likestillingspolitikk Trine Skei Grande (V) – er ment å senke terskelen for å si fra (saker som rammes av reglene for seksuallovbrudd etter straffeloven skal naturligvis fortsatt bringes inn for domstolene).

FULGTE RUTINENE, STYRTET LIKEVEL: En foreløpig rapport fra havarikommisjonen som gransker forrige måneds flyulykke i Etiopia tyder på at pilotene fulgte prosedyren Boeing har anbefalt, og mener er tilstrekkelig, når 737 Max-flyenes stabiliseringssystem feiler. Likevel skal de ha vært helt sjanseløse i å få rettet opp flyet som styrtet i bakken med 157 personer om bord, skriver New York Times. Ulykken skjedde bare fem måneder etter at 189 døde i en liknende ulykke med den samme flymodellen i Indonesia. Alle slike fly er nå satt på bakken mens Boeing jobber med å oppdatere programvaren.