Nyhetsbrev fredag 4. mai: Dommedag og depresjon – men Jan Bøhler har laget en ny låt

FLØRT MED APOKALYPSEN: «En ubesværet verden leker med Armageddon»skriver The Economist, som mener kontrollen med atomvåpen i verden rakner mens optimistene fokuserer på tøværet i Korea. Donald Trump er selvsagt en ikke ubetydelig del av bildet:

  • Om bare noen dager (trolig 12. mai) bestemmer Trump – heiet fram av en konfliktsøkende Benjamin Netanyahu i Israel – skjebnen til Iran-avtalen fra 2015. Den ble møysommelig framforhandlet for å stagge iranernes atomvåpenutvikling, men er nå i akutt fare selv om iranerne har holdt sin del av avtalen.
  • Hvis Iran-avtalen rakner, kan gamle atomvåpen-planer i land som Saudia-Arabia og Egypt våkne til liv – altså i tillegg til at Iran raskt kan øke produksjonen av anriket uran.
  • Innen 2021 står Russland og USA uten en gjeldende begrensning på stormaktenes atomvåpenarsenal, for første gang på nær et halvt århundre, hvis ikke det skjer en kraftig diplomatisk dreining. En forlengelse av Ny START-avtalen framstår lite sannsynlig i dag – Trumps og Putins retorikk har gått i stikk motsatt retning.
  • Den teknologiske utviklingen med bedre missilforsvar leder raskt til et nytt atomvåpenkappløp, der Putins kunngjøring av mer sofistikerte raketter tidligere i år kan være bare begynnelsen. Og vil for eksempel et cyberangrep på motpartens atomvåpenanlegg bli oppfattet som grunnlag for atomkrig?
APROPOS: 1140 økonomer, inkludert ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.