Nyhetsbrev fredag 4. mai: Dommedag og depresjon – men Jan Bøhler har laget en ny låt

FLØRT MED APOKALYPSEN: «En ubesværet verden leker med Armageddon»skriver The Economist, som mener kontrollen med atomvåpen i verden rakner mens optimistene fokuserer på tøværet i Korea. Donald Trump er selvsagt en ikke ubetydelig del av bildet:

  • Om bare noen dager (trolig 12. mai) bestemmer Trump – heiet fram av en konfliktsøkende Benjamin Netanyahu i Israel – skjebnen til Iran-avtalen fra 2015. Den ble møysommelig framforhandlet for å stagge iranernes atomvåpenutvikling, men er nå i akutt fare selv om iranerne har holdt sin del av avtalen.
  • Hvis Iran-avtalen rakner, kan gamle atomvåpen-planer i land som Saudia-Arabia og Egypt våkne til liv – altså i tillegg til at Iran raskt kan øke produksjonen av anriket uran.
  • Innen 2021 står Russland og USA uten en gjeldende begrensning på stormaktenes atomvåpenarsenal, for første gang på nær et halvt århundre, hvis ikke det skjer en kraftig diplomatisk dreining. En forlengelse av Ny START-avtalen framstår lite sannsynlig i dag – Trumps og Putins retorikk har gått i stikk motsatt retning.
  • Den teknologiske utviklingen med bedre missilforsvar leder raskt til et nytt atomvåpenkappløp, der Putins kunngjøring av mer sofistikerte raketter tidligere i år kan være bare begynnelsen. Og vil for eksempel et cyberangrep på motpartens atomvåpenanlegg bli oppfattet som grunnlag for atomkrig?

APROPOS: 1140 økonomer, inkludert 14 nobelprisvinnerehar signert et åpent brev til president Trump om at hans proteksjonistiske politikk kan sende verden inn i en ny, stor depresjon som på 1930-tallet.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

LOVER INNSTRAMMING: Socialdemokraterna presenterte i morges innvandringspolitikken som skal demme opp for Sverigedemokratene og  i årets valgkamp, etter en fireårsperiode der Sverige har tatt imot hele 350 000 asylsøkere (160 000 av dem i flyktningkriseåret 2015). Statsminister Stefan Löfven sier at Sverige skal ha et mottak relativt til befolkningstall på nivå med øvrige EU-land.  Migrasjonsminister Helén Fritzon anslo på pressekonferanse at det i år ville ha betydd 14-15 000 personer, mens prognosen er 23 000 og tallet i fjor var nær 27 000.  – Det ble særlig tydelig høsten 2015 at den svenske migrasjonspolitikken ikke var holdbar, uttalte Löfven, som framstiller forslagspakken som betydelige skjerpelser samtidig som det er «tradisjonell sosialdemokratisk flyktningpolitikk». I tillegg til videreføring av innstramminger gjort de siste tre årene, ramset «sossarna» opp blant annet:

  • Den stadig mer omstridte EBO-ordningen som gjør at asylsøkere kan bosette seg hvor de vil i landet hvis de selv ordner bolig, avskaffes i dagens form. (Egentlig et sju år gammelt forslag – lovparagrafen har vært kritisert i årevis for å bidra til segregering, trangboddhet og arbeidsledighet).
  • Sentralisert flyktningmottak som skal effektivisere utreise for de som får avslag +  økt mulighet for å internere personer med avslag
  • Kommunene skal ikke lenger ha mulighet til å  utbetale sosialhjelp til asylsøkere som har fått avslag
  • Økte straffer for menneskesmugling og dobling av varighet for innreiseforbud etter asylavslag
  • Fortsatt utvidet grensekontroll / strengere ID-sjekk

PRESSET: Palestinernes president Mahmoud Abbas kommer nå med en (Valla/Listhaug-)beklagelse etter uttalelsene han kom med om jøder på mandag. «Hvis folk ble støtt av mine kommentarer, særlig jødiske troende, beklager jeg til dem. Jeg vil forsikre om at det ikke var min intensjon og understreker min fulle respekt for den jødiske tro og andre monoteistiske religioner», sier han i dag. Kontroversen om antisemittisme handler blant annet om at Abbas sa at «hatet mot jøder ikke har skjedd på grunn av deres religion men på grunn av deres sosiale roller knyttet til skatt og banker».

FLERE FAKKELTOG: Trodde du debattene om grå, uformelige byråkrat-konstruksjoner ville kjølne da den intense ACER-saken var unnagjort i Stortinget? Neida, kollega Tora Lind berg har sett på de tre neste sakene der det brygger opp til lignende bråk – knyttet til tungtransporten, EU-tilsyn for norsk arbeidsliv og NSBs maktSe oversikten her.

FIKK DU MED DEG: Det er greit hvis du tenkte at «den skal jeg lese senere» om vår store reportasje om nynazistenes hovedkvarter fra tidligere i uka, men senere er nå! Her er den. (Fun fact: Etter at artikkelen ble publisert forsøkte en av de norske nazistene å få svensk politi til å nekte Filter Nyheter adgang til presse-innhegningen under demonstrasjonen i Ludvika 1. mai). Her er forøvrig vår tidligere dekning av «Den nordiske motstandsbevegelsen».

PJUH! Vi får sette vår lit til Jan Bøhlers anti-gangsta-rap-rap.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

  • Vi vil at dette nyhetsbrevet fortsatt skal være reklamefritt og daglig, men det koster litt. Har du lyst til å bidra, kan du nå sende redaksjonen en slant penger via Vipps.  Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).  Tusen takk til alle sjenerøse lesere så langt!