VALGKAMPEN I SVERIGE – 9 DAGER IGJEN:

  • En fersk meningsmåling (avsluttet i går), tyder overhodet ikke på at Stefan Löfvens nye «gamechanger»–valgløfter fra tirsdag kan endre bildet av et krisevalg for partiet – trolig det verste noensinne. På byrået Inizios måling for Aftonbladet har Socialdemokraterna nå bare 23 prosent oppslutning. Men heller ikke Moderaterna, nå 19,5 prosent, klarer å gå fram (og har bare et drøyt prosentpoeng på Sverigedemokratenes 18,1 prosent). Bare ett prosentpoeng skiller den rødgrønne blokken fra de borgerlige. («Sosserna» har en åpenbar lekkasje til Vänsterpartiet, som i dag har hele ti prosent av de spurte i ryggen).
  • «Det pågår en stillingskrig ute på arbeidsplassene», sa LO-sjef Karl-Petter Thorwaldsson på en pressekonferanse i går der han igjen advarte sine 1,5 millioner medlemmer mot å stemme på Sverigedemokratene. Målinger har vist at Socialdemokraterne har tapt et stort antall fagforeningsmedlemmer til SD, og LO startet i vinter en massiv telefonkampanje for å nå opp mot en halv million medlemer enkeltvis med konkrete angrep på SDs politikk. På lederplass i avisa Dagens Nyheter får Thorwaldsson kritikk for å ikke i stedet påvirke SDs arbeidslivspolitikk direkte (LO nekter å ha dialog med partiet).
  • Moderaternas leder Ulf Kristersson repeterte forøvrig paria-stempelet på SD i gårsdagens partilederutspørring. «Vi kommer ikke til å regjere sammen med eller forhandle med SD. Det er helt utelukket», sa han, samtidig som han ble presset på innvandrings- og integreringspolitikk: «Sverige ble et lett offer når vi hadde en politikk som i praksis innebar veldig åpne grenser med helt andre regler enn andre europeiske land».
  • Expo og Expressen har for tredje dag på rad nye avsløringer om personer oppført på kommunevalglistene til Sverigedemokratene som har eller har hatt nazi-sympatier. Dagens versting er SD-eren Martin Sihlen, som har fornektet holocaust i nettdebatter, referert til «den jødiske plagen» og tatt Hitler i forsvar.

MER HANDELS-SPENNING: Donald Trump truer med at USA vil gå ut av Verdens handelsorganisasjon hvis landet ikke får bedre behandling. «Hvis de ikke skjerper seg, vil jeg trekke oss ut av WTO», sa presidenten i et intervju med Bloomberg i går. Han har tidligere klaget over at WTO er til nytte for alle andre enn USA og at landet taper «nesten alle søksmålene» i organisasjonen, som er nasjonalstatenes måte å regulere global handel og løse handelsdisputter på. BBC har en ålreit forklaring på Trumps beef med frihandel her.

STANSER MUHAMMED-PROVOKASJON: Anti-islam-politikeren Geert Wilders avlyser sin varslede konkurranse der han skulle belønne den beste Muhammed-karikaturen med et høyt pengebeløp. «For å unngå risikoen for nye ofre for islamsk vold, har jeg besluttet å ikke avholde karikaturkonkurransen», uttalte han i går, og viste til drapstrusler. Det er mildt sagt uklart om han noen gang hadde tenkt å faktisk gjennomføre stuntet. – Han er ikke egentlig interessert i noen karikaturkonkurranse, men dette er en måte å skaffe medeoppmerksomhet på som han håper kan konverteres til stemmer, sier statsviteren Stijn van Kessel til Al Jazeera. Han viser til at Wilders i det siste har tapt oppslutning. I Pakistan på onsdag startet omlag 10 000 tilhengere av det ytterliggående islamistpartiet TLP en marsj mot hovedstaden Islamabad der ett av kravene var å bryte diplomatiske bånd med Nederland som følge av den «blasfemiske» konkurransen.

PARTILEDER–RIVALENE: Sylvi Listhaug blir altså etter alt å dømme konstituert som nestleder i Frp av sentralstyret på mandag, første arbeidsdag etter at motstykket Jon Georg Dale i dag får den høyrpofilerte samferdselsminister-posten og Ketil Solvik-Olsen forsvinner ut (med nesten uttalte ambisjoner om å komme tilbake i partitopppen). – Hvis det per nå skulle vært et partiledervalg i Frp, så ville Listhaug fått det enklere med å få over 50 prosent av salen enn Jon Georg Dale. Det som er et paradoks er at Frp sliter i de store byene i Norge og der tror jeg Dales tilnærming vil gå mer hjem enn Listhaugs, mener NRK-kommentator Lars Nehru Sand.

  • Gratis og reklamefritt: Dette nyhetsbrevet du kan få rett i innboksen din hver ukedag. Meld deg på her!