Nyhetsbrev fredag 3. mai: Listhaug tilbake i regjering + Islamhater siktet for rasisme + Nazistene angrep politiet

SHE’S BACK: Sylvi Listhaug (Frp) gjør comeback i regjering og ble fredag utnevnt til ny eldre- og folkehelseminister etter Åse Michaelsen fra samme parti. Listhaug var eldrebyråd i Oslo kommune i perioden 2006-2011. Hun gikk av som justis-, beredskaps- og innvandringsminister i mars i fjor, da hennes Facebook-post om Arbeiderpartiets forhold til terrorister holdt på å felle hele regjeringen. Etter at Per Sandberg trakk seg fra alle verv i fjor høst, ble Listhaug konstituert som første nestleder i partiet (hun blir formelt valgt av partiets landsmøte, som begynner i ettermiddag).

Flere har allerede rukket å reagere på comebacket: «At Listhaug nå blir statsråd igjen, ett år etter at hun måtte gå på grunn av Rødts mistillitsforslag, er først og fremst Erna Solbergs problem», sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes«Utnevnelsen må enten bety at Listhaug har tatt kritikken til seg, eller at Solberg har blitt presset til å ta henne inn i regjering», sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Parlamentarisk leder i KrF, Hans Fredrik Grøvan, håper «hun har tatt lærdom av situasjonen som førte til hennes avgang for 1 år siden og framover kan opptre samlende og ikke sette grupper opp mot hverandre».

«KREVENDE VALGKAMP»: Partileder Siv Jensen måtte i Politisk kvarter på NRK i morges gjøre rede for hvorfor bompengeavgiftene i det ganske land øker mens «vi skal fjerne alle bomstasjoner»-partiet Frp sitter med samferdselsministeren. Svaret? Det er de andre regjeringspartiene sin skyld. Frp har ikke fått fullt gjennomslag for sin politikk i regjering, men har likevel valgt å ta ansvar. Blant annet med å sørge for økt satsning på vei, ifølge Jensen.

NRK-kommentator Lars Nehru Sand påpeker likevel at regjeringsdeltakelsen begynner å tære på Frp: «Med færre lister, få lokale profiler, manglende oppslutning i de største byene, et Sp i vekst i disktriktene og mindre politisk handlingsrom i viktige saker, går Frp en krevende valgkamp i møte», konkluderer han i dag.

De siste årene har partiet også opplevd et manne- og kvinnefall (både i og utenfor regjering) som mangler sidestykke i norsk politikkLeirsteinKeshvariNjåstadWaraListhaug og Sandberg gikk alle etter skandaler, samtidig som Frp har forsømt arbeidet med å bygge opp og løfte fram nye profiler, mener NRK-kommentatoren.

MERE, MERE: Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, fikk en avkastning på 9,1 prosent i årets første kvartal, noe som tilsvarer 738 milliarder kroner, skriver E24. – Dette er fondets sterkeste kroneavkastning i et kvartal noensinne, sier NBIM-sjef Yngve Slyngstad (det var aksjene som gjorde utslaget – avkastningen her alene ble 12,2 prosent). Fondet tapte 485 milliarder i fjor, men det er nå historie.

SIKTET IGJEN: Den islamfiendtlige og rasismedømte provokatøren Rasmus Paludan (fra minipartiet Stram Kurs), som for to uker siden forårsaket opptøyer på Nørrebro i København da han i én av sine svært hyppige «markeringer» under sterk politibeskyttelse kastet Koranen opp i luften og lot den falle til bakken, er siktet av politiet for rasistiske kommentarer i en Youtube-video, skriver Ekstra Bladet (Paludan ble i midten av april dømt for rasisme i en annen video der han omtaler afrikaneres intelligens – dommen ble anket).

Martin Krasnik, som er redaktør i Weekendavisen, er lei av dullingen med Paludan og trekker på lederplass i dag en linje fra Stram Kurs-politikeren til Frits Clausen, som ledet det danske nazipartiet under krigen. Skifter man ut «jøder» med «muslimer», er de ideologiske likhetene mange, mener redaktøren:

«Muslimer hører per definisjon ikke hjemme i det kristne Danmark, mener Stram Kurs. Erklærer de seg over hodet som muslimer, skal de deporteres. Barn av blandede par skal sorteres etter antallet av «rene» besteforeldre. For de gjenværende muslimer i Danmark gjelder særlige regler for ferdsel i det offentlige rom. Danmark skal renses for muslimer […]. Til alle som kaller Paludan klovn, oppvigler, gjøgler, provokatør eller noe annet muntert, må man si nei: Med sitt menneskesyn, er Rasmus Paludan nazist».

VOLDELIG NAZIMARSJ: Apropos politikkens ytterste høyreside – Filter Nyheter var til stede i Kungälv utenfor Göteborg da nazistene i «Den nordiske motstandsbevegelsen» hadde fått tillatelse til å marsjere en svært kort rute 1. mai. Minst 11 nordmenn deltok i marsjen, der nazistene ble angrepet av voldelige motdemonstranter, men også selv gikk til angrep på politiet som hadde beskyttet dem gjennom hele dagen. Se vår video fra de voldelige sammenstøtene her.

VY-PARODIEN: Leste du forresten vår artikkel om den mye omtalte Vy-parodikontoen på Twitter? Mannen bak, Jonas Ali Ghanizadeh, fikk tidligere i uken en telefon fra selskapets advokat, men overfor Filter Nyheter avviste pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i går ettermiddag at det er aktuelt å forfølge saken rettslig.