SHE'S BACK: Sylvi Listhaug (Frp) gjør comeback i regjering og ble fredag utnevnt til ny eldre- og folkehelseminister etter Åse Michaelsen fra samme parti. Listhaug var eldrebyråd i Oslo kommune i perioden 2006-2011. Hun gikk av som justis-, beredskaps- og innvandringsminister i mars i fjor, da hennes Facebook-post om Arbeiderpartiets forhold til terrorister holdt på å felle hele regjeringen. Etter at Per Sandberg trakk seg fra alle verv i fjor høst, ble Listhaug konstituert som første nestleder i partiet (hun blir formelt valgt av partiets landsmøte, som begynner i ettermiddag).

Flere har allerede rukket å reagere på comebacket: «At Listhaug nå blir statsråd igjen, ett år etter at hun måtte gå på grunn av Rødts mistillitsforslag, er først og fremst Erna Solbergs problem», sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes«Utnevnelsen må enten bety at Listhaug har tatt kritikken til seg, eller at Solberg har blitt presset til å ta henne inn i regjering», sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Parlamentarisk leder i KrF, Hans Fredrik Grøvan, håper «hun har tatt lærdom av situasjonen som førte til hennes avgang for 1 år siden og framover kan opptre samlende og ikke sette grupper opp mot hverandre».

«KREVENDE VALGKAMP»: Partileder Siv Jensen måtte i Politisk kvarter på NRK i morges gjøre rede for hvorfor bompengeavgiftene i det ganske land øker mens «vi skal fjerne alle bomstasjoner»-partiet Frp sitter med samferdselsministeren. Svaret? Det er de andre regjeringspartiene sin skyld. Frp har ikke fått fullt gjennomslag for sin politikk i regjering, men har likevel valgt å ta ansvar. Blant annet med å sørge for økt satsning på vei, ifølge Jensen.

NRK-kommentator Lars Nehru Sand påpeker likevel at regjeringsdeltakelsen begynner å tære på Frp: «Med færre lister, få lokale profiler, manglende oppslutning i de største byene, et Sp i vekst i disktriktene og mindre politisk handlingsrom i viktige saker, går Frp en krevende valgkamp i møte», konkluderer han i dag.