Nyhetsbrev fredag 29. november: Smeltende skulptur av is erstatter Boris + Motsatt skattesvindel + Stålsett risikerer fengsel

SISTE: Statsministeren i Irak, som har vært preget av store og voldsomme demonstrasjoner mot myndighetene de siste to månedene, har fredag varslet at han går avAdil Abdul-Mahdi fratrer dermed sin stilling dagen etter at protestene blusset opp igjen og rundt 40 mennesker ble skutt av sikkerhetsstyrker sør i landet.

MELTDOWN: Det drar seg kraftig til i Storbritannia etter at Labour-leder Jeremy Corbyn tidligere denne uka svarte temmelig dårlig for seg i utspørring fra BBC-journalisten Andrew Neil. Statsminister Boris Johnson synes å velge en helt annen taktikk, nemlig å ikke stille til intervju i det hele tatt. Det til tross for at kringkasteren har avtaler med samtlige av de andre partilederne.

Torsdag kveld valgte Johnson også å droppe en partilederdebatt om klima hos Channel 4, som svarte med å sette opp en isskulptur av jordkloden med Det konservative partiets logo der Johnson skulle ha stått (de gjorde det samme for Brexit-partiets leder Nigel Farage, som heller ikke ville diskutere vår tids største utfordring).

Samtidig dukket brexit-minister Michael Gove uanmeldt opp med et eget kamerateam på slep i tv-kanalens resepsjon, der han lurte på muligheten for å få delta i debatten. Da svaret fra Channel 4 var at nei, dette var en partilederdebatt, begynte spinnet i sosiale medier: Jeremy Corbyn og Nicola Sturgeon nekter å debattere klima med en representant for toryene! Les vår oppsummering av det siste døgnet her – vi gruer oss litt til fortsettelsen.

ETTERFORSKES: DNB er satt under etterforskning av Økokrim etter at den islandske fiskerigiganten Samherji brukte den norske banken til å overføre 640 millioner smørekroner, via et skatteparadis, til en afrikansk tjenestemann. Samherji er beskyldt for korrupsjon og ulovlig samarbeid med namibiske toppledere etter at en varsler tidligere denne måneden lakk 30 000 interne dokumenter til Wikileaks og den islandske rikskringkasteren.

«Det er klart at en så stor finansinstitusjon som DNB skal ha systemer på plass for å oppdage slike transaksjoner. Her er det opplagt at ulovlige transaksjoner ikke ble stoppet», sier korrupsjonsforsker og professor Tina Søreide ved NHH til Aftenposten. DNB kan ikke utelukke at de er blitt misbrukt i saken og sier de ønsker etterforskningen velkommen.

MOTSATT SKATTESVINDEL: 17 500 norske trygdemottakere har ikke snytt på skatten, men tvert i mot blitt snytt for skattepenger av Skatteetaten. Det er NRK som har avdekket at folk som har betalt tilbake penger til NAV på grunn av NAVs feiltolkning av EØS-reglene, ikke har fått igjen skatten de betalte på inntekten. Det dreier seg for de fleste om mellom 500 og 5000 kroner, innkrevet siden 2016, men enkelte kan ha enda mer penger til gode. Skattedirektør Hans Christian Holte beklager og lover rask opprydning.

BER OM FENGSEL: Venstres Abid Raja vil endre loven etter at tidligere biskop Gunnar Stålsett (84) risikerer å sone i fengsel for å ha ansatt en ureturnerbar asylsøker som vaskehjelp. Torsdag ble det kjent at påtalemyndigheten vil be om 45 dagers ubetinget fengsel for brudd på utlendingsloven. Der justisminister Jøran Kallmyr mener den tidligere biskopen må straffeforfølges på lik linje med alle andre, mener Raja at loven må endres: – Hvis noen gir en asylsøker i Norge arbeid, selv om vedkommende ikke har arbeidstillatelse, bør ikke konsekvensen være fengsel, sier Venstre-politikeren til NTB. Stålsett har selv omtalt handlingen som sivil ulydighet.