13 dager igjen: Smeltende isskulptur erstatter Boris i tv-sendt klimadebatt

Der Labour-leder Jeremy Corbyn tidligere i uka fikk store vanskeligheter med å svare på spørsmål fra BBC-veteran Andrew Neil, virker statsminister Boris Johnson å velge en langt mindre aktverdig taktikk: Å ikke stille til intervju i det hele tatt!

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Deler av denne teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

BBC har avtaler i boks med samtlige partiledere, som i nær 30 minutter og etter beste evne må forsøke å svare på presise spørsmål fra den velrennomerte journalisten. Men kringkasteren klarer ikke å få til en avtale med Johnson. Dette har gått så langt at de i går så seg nødt til å be hovedpersonen selv om et enkelt ja eller nei, men uten å lykkes.

Johnson valgte også hjemmesitter-taktikken under gårsdagens partilederdebatt om klima på Channel 4.

Da kanalen ikke fikk noen bekreftelse på at Johnson ville stille, satte de heller opp en smeltende isskulptur av jordkloden med Det konservative partiets logo på (de gjorde det samme for Brexit-partiets Nigel Farage, som heller ikke ville komme):

https://www.youtube.com/watch?v=tCRNvRM87Es

Det symbolske stuntet fikk stor oppmerksomhet i sosiale medier, samtidig som toryene sendte en klage til Channel 4 og varslet at de ville gjennomgå konsesjonen (en motreaksjon som vel virker helt malplassert). Men det stopper ikke der:

Like før debatten startet, dukket nemlig brexit-minister Michael Gove opp med et eget kamerateam på slep i tv-kanalens resepsjon og lurte på muligheten for å være med. Da Channel 4 sa nei, blant annet fordi dette var en partilederdebatt, kunne spinnet begynne:

Jeremy Corbyn og Nicola Sturgeon nektet å debattere klima med en representant fra de konservative!

Men selv om Boris Johnson ikke stiller til viktige debatter og intervjuer på de største tv-kanalene, har ikke statsministeren gått helt i hi. I går forsøkte han å smøre på en scone. Spoiler: Han klarte det – på to ulike måter!