Nyhetsbrev fredag 28. september: Hareides skjebnedag + skandalehøringen i Kongressen

FREDAGSBØNN OM SPERREGRENSEN: Halleluja! Klokka 13.45 holder Knut Arild Hareide landsstyretalen der han trolig/kanskje ikke/muligens skal si i klartekst hvem han vil Kristelig folkeparti nå skal søke samarbeid med – og/eller hvem han utelukker. Det skjer dagen etter at et gigantisk tretall prydet forsida av Vårt Land, der KrF har fått sin laveste oppslutning noensinne på Norstats måling for avisa – 3,0 prosent, altså. (3,0 % også hos Ipsos for Dagbladet).
Klassekampen, stakkars, har ringt 81 av 113 lokallagsledere i de fem fylkene KrF fikk størst oppslutning i ved forrige valg. – Si hva du vil om Frp og de ekstreme meningene som av og til kommer fram fra dem. Men så har de tross alt en kristen grunnlinje, sier Geir Colbjørnsen, som leder Birkenes KrF i Aust-Agder. Men her er det mange sitater å ta av. For eksempel sier Kenneth Pedersen, leder i Eigersund KrF rett ut at han vil bytte partileder, mens leder Kristian Landro i Sauda Krf slår fast at SV er «mye mer spiselig enn Frp» – et synspunkt han deler med blant andre Lorentz Lunde i Tysnes og Helge Dyrkolbotn i Austrehim. Bård Inge Sørfonn, som leder Krfs lokallag i Fitjar, har den beste oppsummeringen: – Det blir spennende å se om vi i det hele tatt har et parti etter dette. Jeg er redd vi blir slitt i to.
Regjeringen sørget for å, via Venstre-leder Trine Skei Grande, kunngjøre rekordhøyt bistandsbudsjett bare noen timer før Hareides tale.

«I LIKE BEER, DO YOU LIKE BEER?»: Hvis du har lyst til å miste all tro på at amerikansk politikk kan repareres etter Trump-æraen, se den ni timer lange senathøringen om den viktigste overgrepsanklagen mot høyesterettskandidat Brett Kavanaugh fra i går. Veldig kort oppsummert (les en lengre hos Washington Post med videoklipp):

  • Vitnemålet til Christine Blasey Ford var så sterkt at republikanerne i stor grad lot være å prøve å angripe troverdigheten hennes. Du trenger bare se dette klippet for å skjønne greia.
  • Kavanaugh selv nærmest ropte og gråt om hverandre, avbrøt senatorene som spurte ham ut, angrep Demokratene direkte og tegnet et bilde av at anklagene mot ham var en politisk konspirasjon fra venstresida. (Hvis du synes dette høres ut som en skral søknad til avbalansert og uhildet dømming i Høyesterett: republikanske kommentatorer argumenterer med at sinnet hans underbygger troverdigheten og hans uklanderlige karakter, og Donald Trump skal være begeistret over at Kavanaugh slo så hardt mot partiets politiske motstandere.)
  • Både Demokratene og Republikanerne brukte spørsmålstid på å holde pompøse, harmdirrende taler mot hverandre. Tiraden fra Lindsey Graham (R) tok kaka – se video her.
  • Så langt tyder det meste på at republikanerne sender Kavanaugh videre mot utnevnelse i en stemmegiving i komiteen allerede i ettermiddag norsk tid.

SYNSING HOS RESETT VS. AKADEMISK FRIHET: Du fikk kanskje med deg at en forsker ved ved institutt for sosialt arbeid på NTNU ble kjeftet opp av ledelsen etter å ha gitt et intervju til nettstedet Resett dagen etter asylsøker-drapene i Trondheim. Vi har snakket med førsteamanuensis  Øyvind Eikrem selv, som forteller at han ennå ikke forstår hva kollegene reagerte på. – Jeg har vært i et møte og fått to e-poster fra ledelsen. En kollega har kommet inn på kontoret mitt og vært på gråten. Og jeg har tenkt: Hva er egentlig problemet? , sier han. Les hele de opprinnelige uttalelsene, universitets vurderinger og NTNU-kritikken fra Anine Kierulf her.

– EKSTREMT OG TOTALITÆRT: Klassekampen fikk i går en del kjeft for å slå opp et intervju med Qasim Ali, som ikke representerer noen andre enn seg selv, der han ber om forbud mot Muhammed-karikaturer i Norge. En av de norske muslimene som går i rette med ham, er Sumaya Jirde Ali, som jeg intervjuet i går– Det er ekstremt og totalitært å mene at man skal ha et forbud mot karikaturer. Hvis man tror at vi lever i et samfunn der det er aktuelt, er man veldig virkelighetsfjern. Dette er ikke komplisert – det er klinkende klart at karikaturer er innenfor ytringsfrihetens og lovens grenser, sier skribenten og forfatteren. Les om hva hun mener om satire og SIAN her.