Nyhetsbrev fredag 26. oktober: Hareide skremmer KrF-ere med Listhaug + Trump skylder på mediene etter brevbombene

KRF – 7 DAGER IGJEN – FROSTEN GRIPER OM RYGGRADEN: Det er utvilsomt den store Listhaug-dagen i Kristelig folkeparti.

  • «Dette er altså nestlederen og sannsynligvis den kommende lederen i det nest største partiet som mange av mine partifeller vil sitte i regjering med. Retorikken er så kald, så kompromissløs og så hjerterå at jeg ikke klarte å høre hele kvarteret ferdig. Jeg kjenner fortsatt frosten gripe om ryggraden. For jeg kjenner ikke igjen et KrF som syns dette er et godt lag å være på». (Sentralstyremedlem i KrF Hilde Ekeberg hørte Politisk kvarter med Sylvi Listhaug i går)
  • «De som mener det er lurt for KrF å gå i regjering med Frp, må også svare på hvordan man forholder seg til dette» (Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug til Aftenposten)
  • Knut Arild Hareide til NRK«Sylvi Listhaug er god på å bekrefte og gi mange eksempler på at min analyse er riktig. (…) KrF må være veldig bevisste på hva slags valg de tar nå». 
  • «Jeg kjøper ikke premisset om at Sylvi Listhaug er Frp». (KrFU-leder Martine Tønnessen til Klassekampen om nestlederen i Fremskrittspartiet). 
  • Det er sannsynligvis første og siste gang fylkesårsmøter i KrF blir karakterisert som «superlørdag i norsk politikk», men imorra er det i hvert fall valg som avgjør fargen på en tredel av delegatene til landsmøtet.

 

MØRKT: Jeg overlater til The Economist å oppsummere de lite lystige alternativene i presidentvalget i Brasil søndag: «Brasilianerne står overfor et forferdelig valg. «Én kandidat i duellen 28. oktober er Jair Bolsonaro, en kongressrepresentant i sju perioder som omfavner diktatorer og skytevåpen, oppfordrer politiet til å drepe mistenkte, truer med å landsforvise sine motstandere og rakker ned på kvinner, svarte og homofile. Rivalen hans er Fernando Haddad, nominert av Arbeidernes parti på venstresida. Deres 13 år lange styre, fra 2003 til 2016, endte i en selvpåført økonomisk depresjon og avsløringer av at partiet sto for bestikkelser i enormt omfang, delvis for å forlenge grepet om makta». Magasinet mener det «neppe vil ende godt» hvis Bolsonaro blir valgt og får spillerom for sine autoritære tendenser: «Lovgivere, dommere, journalister og offentlig ansatte vil måtte jobbe hardt for å begrense skadene».

SIV SER TI-TALLET: Fremskrittspartiet går tilbake hele 4,5 prosentpoeng til en oppslutning på 10,4 prosent på den siste Ipsos-målingen for DagbladetKrF går fram, til 4,4 prosent på målingen.

TERRORMEDIENE: Enhver tidligere president i USA i en lignende situasjon ville ha manet til tverrpolitisk fordømmelse av det antatte terrorangrepet mot opposisjonspartiet og bedt egne tilhengere dempe hatretorikken mot politiske motstandere. Donald Trump legger i stedet skylda på uavhengige medier, og forsterker dermed trusselbildet mot amerikanske journalister og nyhetsredaksjoner – samtidig som det politiske klimaet er minst like farlig som før. Klokka 15 fredag var ennå ingen pågrepet etter at 11 brevbomber har blitt sendt Barack Obama, Hillary Clinton, Joe Biden, eks-justisminister Eric Holder, eks-CIA-sjef (og CNN-kommentator) John Brennan, senator Cory Booker, kongresspolitiker Maxine Waters, finansmann George Soros og Robert de Niro. Motivet er også ukjent, men alle målene har markert seg som Trump-kritikere og er jevnlig utsatt for hatkampanjer fra ytre høyre, ofte forsterket av utfall fra presidenten selv og hans venner i Fox News.

HELIKOPTERFIASKOEN: Riksrevisjonens har gransket Norges helikopterkjøp NH90, og retter sterk kritikk mot både Forsvaret, Forsvarsdepartementet og leverandøren NHI. «Det har vært mangler i kontrakten, dårlig planlegging og manglende koordinering og styring i lange perioder», og «en serie av unnlatelser», uttaler riksrevisor Per-Kristian Foss. Alle de 14 helikoptrene skulle vært levert for ti år siden, men hittil er bare halvparten på plass, og de siste seks kommer ikke før 2022. Vedlikeholdsbehovet for helikoptrene er 15 ganger høyere enn forutsatt, og må derfor stå mye mer på bakken enn planlagt. Riksrevisjonen kritiserer forsvarsministeren som inngikk kjøpet i 2001, Bjørn Tore Godal (Ap), for å gi oppdraget til en «bedrift som ikke hadde produsert helikoptre før, og ikke hadde dokumentert produksjonssikkerhet». Konsekvensen har blant annet vært at Kystvakten, som blant annet sørger for fiskeres sikkerhet til sjøs, har stått uten livreddende helikopter. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har forsvart innkjøpet i et tilsvar med at det ikke er uvanlig med overskridelser i slike store og komplekse innkjøp, samt at departementet er blitt bedre på å vurdere risiko i investeringer med opprettelsen av Forsvarsmateriell i 2016.

I MORRA: Filter Nyheter er på plass i Fredrikstad og Moss for å følge nynazist-demonstrasjonene som er planlagt der. Følg oss på Twitter for siste nytt.