Nyhetsbrev fredag 26. januar: Giske-advokater, Trump-avsløring, masseovervåkning, netthets, Davos

God formiddag!

Vi har publisert minst to Filter Nyheter-artikler du bør lese i dag, mer om det straks.

ADVOKAT STANSET PRESIDENTEN: I fjor ble det gjerne avfeid som overdreven, dystopisk pessimisme da enkelte Trump-motstandere mente kongresspolitikerene burde gjøre seg klare til en situasjon der presidenten forsøkte å kvitte seg med selve lederen for for etterforskningen av Trump-valgkampen. Nå viser det seg at dette var i ferd med å skje allerede i juni. New York Times avslørte i natt at Trump den gang beordret Robert Mueller sparket, men at Det hvite hus’ advokat truet med å gå av hvis det ble gjennomførtDet blir svært spennende å se reaksjonene i Washington, særlig hos republikanerne, når de står opp nå straks. Trump sjøl sier det er «fake news», noe som vanligvis betyr at et medieoppslag medfører hundre prosent riktighet. (Historien er forøvrig bekreftet av blant andre CNN og Politico uavhengig av NY Times).

Varsku: Det kan også bli flere nivå med rabalder når Trump skal holde sin tale i Davos i 14-tida i dag. «America first»-budskapet er neppe på linje med frihandelstilhengerne i forsamlingen. (Selv om næringslivstoppene i går skrøt av Trumps hjemlige skattekutt). Dessuten er flere konferansedeltagere ventet å gå ut av salen i protest mot Trumps omtale av afrikanske land som «shithole countries» tidligere i måneden.

PUSTEHULLET: «Skyt jævelen»«kvalm av denne idioten, pistol er tingen», «han kan godt bli borte», «klapp igjen før noen andre gjør det», «skulle gitt mye for og få tuppa den apekatten tilbake i kokospalmene», «ørkenrotte» og «synd han ikke var på Utøya da fremtidige landsforrædere ble knerta». Det er bare noen utdrag fra én og samme Facebook-tråd denne uka om AUF-leder Mani Hussaini, på den forlengst beryktede gruppa «Fedrelandet viktigst» med omlag 16 000 medlemmer. Vi har konfrontert mannen bak det sterkt innvandrer- og muslimfiendtlige foraetJan-Ove Fromreide, som selv opererer med flere ulike Facebook-profiler og navn for å fortsatt være online hvis én konto blir suspendert. – Dette skal være et pustehull for nordmenn der de kan få utløp for sin frustrasjon. Jeg tror gruppa har en god virkning der, sier han blant annet. (Vi skal følge opp saken videre – kom gjerne med tips og innspill!)

VENSTRE I OVERVÅKNINGS-SKVIS: Debatten om «Digitalt grenseforsvar» handler om hvorvidt Etterretningstjenesten (Forsvaret, altså) kontinuerlig skal kunne samle inn data fra din og min internettbruk  og lagre det så lenge som halvannet år, for å ha en høystakk å lete i når de skal avsløre cyberangrep fra utlandet og terrorister som kontakter personer i Norge. Dette ble ekstra interessant når personvernpartiet Venstre skulle inn i regjering, etter å ha kalt det gjeldende forslaget «direkte overvåkning av de fleste norske borgere» som sannsynligvis «bryter med Grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen». Jeg har spurt den nyutnevnte statssekretæren Sveinung Rotevatn (V) om hvor viktig saken egentlig er for partiet nå, og hva det egentlig innebærer at partiet varsler dissens i saken. – Det er vårt utgangspunkt at dette er uhyre problematisk, sier han blant annet.
TSJEKKISK VEIVALG: I helga er det duket for runde to i det tsjekkiske presidentvalget, etter at ingen av kandidatene fikk flertall i valget for to uker siden. Utfallet, som synes helt åpent, vil knytte landet tettere mot Russland hvis sittende president Milos Zerman vinner. Utfordreren Jiri Drahos, som står for en mer EU-vennlig linje, mener seg utsatt for en skitten valgkamp.

INGEN TEGN TIL RO I AP: I går kveld slo Arbeiderpartiets ledelse fast at Trond Giske har brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering i hvertfall fem tilfeller. Det har gjort den tidligere nestlederen «sjokkskadet» siden han mener han på grunn av sykmelding ikke har fått komme i orde i saken, ifølge Giskes advokat på Dagsnytt 18 i går.

«Jeg må si jeg reagerer på det bildet. Jeg har brukt langt mer tid på å høre hans side av saken, enn jeg har brukt på varslerne», svarte Ap-leder Jonas Gahr Støre på Politisk Kvarter i dag

Han viser til at Giske er forelagt varslene fortløpende, har sittet i møter med ham om i saken i til sammen ni timer og har hatt tre uker på seg til å avgi en skriftlig kommentar.

Støre avviser også Giske-advokatenes innvendinger mot at partiet har lagt opp til «motsatt bevisbyrde» (Aftenpostens kommentator Trine Eilertsen gjør et hederlig forsøk på å forklare forskjellen på en straffesak i retten og en oppvask i en partiorganisasjon).

Ap-lederen må likevel regne med å bli konfrontert med hvordan han har håndtert saken, når landsstyret har ekstraordinært møte i dag. Ifølge TV 2 er det uenighet i ledelsen om hvilke av varslene mot Giske som innebærer brudd på partiets regler.
NOE ER FISHY I KONGERIKET DANMARK: Ukens store snakkis i Danmark handler om statsminister Lars Løkke Rasmussens vennskap med Danmarks svar på Kjell Inge Røkke. Eller «kvotekonge», som danskene kaller det. Han heter John-Anker Hametner Larsen, og er blant industrifiskerne som tjente seg rike på statens tildeling av fiskerett til private fiskere for ti år siden – en mye kritisert utvikling.

Spørsmålet danskene stiller seg: Er regjeringens kvotekongevennlige politikk påvirket av et nært forhold mellom statsministeren og John-Anker Hametner Larsen?

I november avviste Rasmussen at han hadde et personlig forhold til noen av kvotekongene, og kalte det en «merkelig insinuasjon». Men neste uke må han stille i «samråd», en slags variant av høring i kontrollkomiteen her i Norge, for å frittes ut om Ekstra Bladets avsløring om at han tilbrakte en uke i Hametner Larsens sommerhus i 2016. En fest han ellers har hatt lite lyst til å snakke om. Rasmussen har også deltatt på kvotekongens firmafest og fått hjelp av ham til å samle inn penger til sin veldedige stiftelse.

Saken har rullet siden november, da det kom fram at statsministerens partifelle og fiskeriminister Esben Lunde Larsen (V) sommeren 2016 holdt tilbake fra Stortinget 16 forslag til endringer i kvotereglene.

God helg!

  • Liker du nyhetsbrevet? Bruk noen sekunder på å dele denne lenken med vennene dine i sosiale medier, så kan etternølerne få meldt seg på. (Den fungerer selvsagt om du – sjokk og vantro – ikke abonnerer selv også).