Nyhetsbrev fredag 24. mai: Statsminister Boris Johnson? + Anti-bompenge-general ut mot Frp

DÅRLIGE ODDS: Theresa May tok til til tårene da hun foran Downing Street 10 klokka 11 i dag kunngjorde sin avgang som partileder og statsminister som følge av å ha mislyktes med Brexit. Hun måtte til slutt bøye av for presset fra egne rekker, går av som partileder 7. juni og blir værende som statsminister til toryene har utnevnt ny leder, trolig i juli.
Men hvem blir etterfølgeren? «Det ser ut som partiet er i ferd med å gamble igjen, på Boris Johnson», skriver The Economist, med henvisning til De konservatives historiske suksess med å gå for kontroversielle jokere som Margaret Thatcher og Winston Churchill. «The problem with this is that winning streaks eventually fail, and charismatic mavericks can produce disasters as well as triumphs», skriver magasinet, som gir en kraftig advarsel til dem som tror Johnson er vitamininnsprøytingen partiet trenger: «(…) the price of getting things wrong would be extraordinarily steep. A no-deal Brexit, the break-up of the UK, a Marxist in Downing Street—it is a long time indeed since the stakes have been so high and the chances of getting it right so low». (Marxisten er Labour-leder Jeremy Corbyn, som står for tur om høyresida splittes opp).

DAGENS MÅ-LESE: Vår reporter Tora Lind Berg har vært i Bergen og grillet lederen av protestparti-sensasjonen FNB, Trym Aafløy, om de vanskelige regnestykkene i programmet til anti-bompenge-partiet. — Jeg tror ikke vi er de som har dårligst greie på økonomi av de politiske partiene, sier han. Aafløy sammenligner veifinansiering via inntektsskatt med penger til sykehus, sier «æsj, nei, det er enda verre enn bompenger» til forslag om veiprisingog slår fast at partiet ikke har noe til felles med Frp bortsett fra i bompengespørsmålet: – Ikke er vi sosialister, ikke er vi konservative, ikke er vi liberalister, og ikke har vi noen religiøs forankring. Les hele det store intervjuet her.

RAMMER PRESSEFRIHETEN: Tiltalen mot Julian Assange kunngjort av amerikansk påtalemyndighet i går sender sjokkbølger gjennom presse-verden. I motsetning til Obama-administrasjonen har justisdepartementet under Trump nå landet på å anklage Wikileaks-sjefen for en rekke tilfeller av spionasje, knyttet direkte til selve publiseringene av lekkede forsvars- og UD-hemmeligheter i 2010. «Dette kan ha en nedkjølende effekt på journalistikk i USA slik den har blitt praktisert i generasjoner. (Tiltalen) er rettet direkte mot hjertet av det første grunnlovstillegget (ytrings-, forsamlings- og pressefrihets-paragrafen), skriver New York Times på lederplass i dag, og avslutter: «Mr. Assange er ingen helt. Men dette saken utgjøre en trussel mot ytringsfriheten og, med den, motstandskraften til det amerikanske demokratiet»

OPPRETTHOLDER PRESSET: Tusenvis av ungdommer deltar også i dag i klimastreik-demonstrasjoner i – hold deg fast – Alta, Oslo, Trondheim, Meldal, Tromsø, Harstad, Stavanger, Haugesund, Fredrikstad, Hamar, Åmot, Bergen, Voss, Drammen, Kongsberg, Kristiansand, Mandal, Arendal, Gjerstad, Lillehammer, Fagernes, Bodø, Vågan Mosjøen, Volda, Molde, Horten, Sandefjord, Alta, Karasjok, Førde, Trondheim og Finnsnes. (Ifølge NRK). Følg vår dekning på Twitter.

UTTER BOLLOCKS: Du fikk kanskje med deg de – idiotiske – videosnuttene den britiske muslimfiendtlige aktivisten Katie Hopkins la ut på Twitter da vennene i norske Document viste henne rundt på Grønland / Tøyen i Oslo denne uka. Vi valgte å oppsummere norgesbesøket på engelsk… Les artikkelen her. (Vi strever for øyeblikket med å få ordet «bollocks» gjennom Facebook-sensuren – eventuelt har de et høyst forståelig rødt flagg på ordene Katie Hopkins).