Nyhetsbrev fredag 23. mars: Så krigersk er Trumps nye sikkerhetsrådgiver + Aps Acer-skvis

Det pågår en stor politiaksjon i Sør-Frankrike etter en mulig gisseltaking i en dagligvarebutikk og skyting mot politifolk i småbyen Trèbes som myndighetene betegner som en terrorhandling. Ellers:

HAUK OVER HAUK: Selv om ryktene hadde gått en stund, gikk det et kollektivt gisp gjennom utenrikspolitikken da Donald Trump tvitret at krigshisseren John Bolton faktisk blir ny nasjonal sikkerhetsrådgiver. (H.R. McMaster ryker ut). «Bolton? Really? Where’s the bunker?», tvitret Sveriges eks-utenriksminister Carl Bildt. Noen av årsakene til skepsisen:

  • For under fire uker siden argumenterte Bolton i en kronikk for å gå til forkjøpsangrep på Nord-Korea. «Det er helt legitimt for USA å respondere på den nåværende «forutsetningen» framsatt av Nord-Koreas atomvåpen, gjennom å angripe først. (…) Gitt hullene i USAs etterretning om landet burde vi ikke vente til siste minutt», skrev Bolton.
  • I 2015 tok han til orde for å bombe Irani stedet for Obama-administrasjonens diplomatiske innsats for å stagge atomvåpenprogrammet. «Vi har fryktelig dårlig tid, men et angrep kan ennå lykkes», skrev han da. Bolton mener i likhet med Trump og hans nye utenriksminister(kandidat) Mike Pompeo at USA skal trekke seg ut av hele Iran-avtalen.
  • Bolton er kjent som en helhjertet tilhenger av Irak-krigen, både i opptrappingen for 15 år siden og den dag i dag, tross at krigen ble til gjennom usanne etterretningsrapporter. (Som han selv antas å ha vært med på å overtale George W. Bush til å vektlegge, forøvrig).
  • I 2002 prøvde Bolton å sparke/omplassere en CIA-analytiker som mente det ikke var dekning for Boltons ønskede konklusjon om at Cuba både hadde utviklet biologiske våpen og eksportert dem til andre av USAs fiender.
  • I et intervju i 2011 argumenterte den tidligere FN-ambassadøren for at det er smutthull i presidentforordningen (fra Gerald Ford) som forbyr amerikanere å utføre politiske attentater
  • Bolton er en populær taler i «anti-jihadist»-bevegelsen og skrev i 2010 forordet til boken «Obama-administrasjonens krig mot Amerika» av Pamela Geller og Robert Spencer, to islamfiendtlige aktivister som i Norge er best kjent som viktige inspirasjonskilder for Anders Behring Breivik.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

SPLITTENDE VEDTAK: Acer-bråket i Ap er ikke over etter at Stortinget i går som ventet stemte for å innlemme Norge i EUs tredje energimarkedspakke, mot rådene fra over hundre Ap-ordførere, LO,  og profiler som Trond Giske og Martin Kolberg. Partiveteran Thorbjørn Berntsen mener Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide har gått for raskt fram. – Av og til er det lurt å ta to skritt tilbake, skape ro og samle troppene i stedet for å presse gjennom et ja.  Å ture og kjøre på kan ofte skape mer splid, i en situasjon hvor vi trenger mer enn noen gang å stå samla, sier Berntsen til Dagsavisen.

Hvis du helt mistet oversikten over de ulike ja- og nei-alliansene i den betente EØS/EU-saken og motivene deres, så har BT-kommentator Hans K. Mjelva skrevet en finfin oversikt.

KINA LOVER GJENGJELDELSE: Beklager at det blir mye Trump her, men handelskrig er enda mer nærstående enn militære krumpsring for øyeblikket. Børsene faller etter nyheten om at Kina snakker barskt om å aldri bøye av i en handelskonflikt, og varsler blant annet 25 prosent toll på svinekjøtt fra USA (som vil ramme gårdbrukere spesielt hardt i den partipolitisk viktige delstaten Iowa), og toll på 15 prosent for 120 andre varer – blant annet frukt, nøtter og vin – som svar på USAs kunngjøring om flere hundre milliarder kroner i toll på opp mot tusen ulike produkter fra Kina.
Når det kommer til stål- og aluminiums-tollen, har EU, Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico og Sør-Korea blitt unntatt (foreløpig fram til 1. mai) – men her hjemme opplyser Utenriksdepartementet at USA nå har bekreftet at Norge rammes av de nye tollsatsene.

BOT OG BEDRING: Nå snakker Per Sandberg så mye om hvorfor han kanskje ikke vil bli justisminister at det er vanskelig å se for seg at han ikke blir justisminister. På Politisk kvarter i dag ville han ta luven av den 21 år gamle voldsdommen (bot på 3000 kroner) han fikk etter å ha slått og skallet en asylsøker fra eks-Jugoslavia på en fest hjemme hos ham selv.  – Jeg tror ikke en slåsskamp på et nachspiel i 1996 vil hindre meg i å gjøre gode vurderinger som justisminister, sa Sandberg (som nå altså er fungerende minister i Listhaugs tidligere departement)Han antydet at det kommer en avgjørelse svært snart.

PRESSET UT: I 11.30-tida kom nyheten om at sjefredaktør Åshild Mathiesen i den kristne avisa Vårt Land blir oppsagt med umiddelbar virkning etter den høyst offentlige konflikten som har rystet Mentor Medier. (Der Mathisen har fått støtte fra blant andre Krf-leder Knut Arild Hareide og Valgerd Svarstad Haugland).

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

God helg!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter NYheter