Det pågår en stor politiaksjon i Sør-Frankrike etter en mulig gisseltaking i en dagligvarebutikk og skyting mot politifolk i småbyen Trèbes som myndighetene betegner som en terrorhandling. Ellers:

HAUK OVER HAUK: Selv om ryktene hadde gått en stund, gikk det et kollektivt gisp gjennom utenrikspolitikken da Donald Trump tvitret at krigshisseren John Bolton faktisk blir ny nasjonal sikkerhetsrådgiver. (H.R. McMaster ryker ut). «Bolton? Really? Where’s the bunker?», tvitret Sveriges eks-utenriksminister Carl Bildt. Noen av årsakene til skepsisen:

  • For under fire uker siden argumenterte Bolton i en kronikk for å gå til forkjøpsangrep på Nord-Korea. «Det er helt legitimt for USA å respondere på den nåværende «forutsetningen» framsatt av Nord-Koreas atomvåpen, gjennom å angripe først. (…) Gitt hullene i USAs etterretning om landet burde vi ikke vente til siste minutt», skrev Bolton.
  • I 2015 tok han til orde for å bombe Irani stedet for Obama-administrasjonens diplomatiske innsats for å stagge atomvåpenprogrammet. «Vi har fryktelig dårlig tid, men et angrep kan ennå lykkes», skrev han da. Bolton mener i likhet med Trump og hans nye utenriksminister(kandidat) Mike Pompeo at USA skal trekke seg ut av hele Iran-avtalen.
  • Bolton er kjent som en helhjertet tilhenger av Irak-krigen, både i opptrappingen for 15 år siden og den dag i dag, tross at krigen ble til gjennom usanne etterretningsrapporter. (Som han selv antas å ha vært med på å overtale George W. Bush til å vektlegge, forøvrig).
  • I 2002 prøvde Bolton å sparke/omplassere en CIA-analytiker som mente det ikke var dekning for Boltons ønskede konklusjon om at Cuba både hadde utviklet biologiske våpen og eksportert dem til andre av USAs fiender.
  • I et intervju i 2011 argumenterte den tidligere FN-ambassadøren for at det er smutthull i presidentforordningen (fra Gerald Ford) som forbyr amerikanere å utføre politiske attentater
  • Bolton er en populær taler i «anti-jihadist»-bevegelsen og skrev i 2010 forordet til boken «Obama-administrasjonens krig mot Amerika» av Pamela Geller og Robert Spencer, to islamfiendtlige aktivister som i Norge er best kjent som viktige inspirasjonskilder for Anders Behring Breivik.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».