Nyhetsbrev fredag 21. september: Sandberg får 650 000 i etterlønn + Etterretningssjefens private hacking-alarm

  • Dette nyhetsbrevet kan du få gratis og reklamefritt rett i innboksen – klikk her!

NY MAY-SMELL: Britenes Brexit-forhandlinger går sånn passe. Torsdag ble statsminister Theresa May utsatt for det mediene beskriver som et bakholdsangrep (og som hun selv kaller «forhandlingstaktikk») da både EU-president Donald Tusk og Frankrikes president Emmanuel Macron mer eller mindre forkastet hennes mye omtalte Chequers-plan midt i EU-toppmøtet i Salzburg: Tusk slo fast at Mays plan «ikke vil virke», mens Macron sa at forslaget var «uakseptabelt» og brøt i tillegg med diplomatisk etikette: «De som sier at vi lett kan leve uten Europa, at alt kommer til å bli bra, og at det kommer til å gi store inntekter, er løgnere», sa Macron. Alt dette er dårlig nytt for May i forkant av De konservatives landsmøte i Birmingham om en uke. Én av konfliktene mellom EU og Storbritannia står om den irske grensen (les en god gjennomgang av alle utfordringene her), men mer overordnet er hele Chequers-forslaget, der May altså foreslår at Storbritannia forblir i et felles marked for varer, men ikke for kapital, arbeidskraft og tjenester, problematisk for EU-landene. «Ingen kan tilhøre det felles markedet hvis de ikke er med i det felles markedet», sa Angela Merkel under møtet i Salzburg.

HACKET! Dagens rareste sak er at sjefen for Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, i går kunngjorde på sin Facebook-konto at han var «hacket», mens kommunikasjonssjefen hans i dag sier til VG at Haga Lunde bare var utsatt for en masseutsendt «spam-e-post» til hans private e-postadresse. – E-sjefen varslet sine nærmeste venner på Facebook for å være føre var, sier Kim Gulbrandsen. E-tjenesten vil ikke utdype hva mailen faktisk inneholdt, kanskje fordi det er litt svett hvis toppsjefen for landets etterretningstjeneste (som blant annet er fagmyndighet for cyberoperasjoner) ikke vet forskjellen på datainnbrudd og svindelforsøk.

KICKSTART PÅ KONSULENTTILVÆRELSEN: Per Sandberg får full statsrådlønn i et halvt år etter avgangen – minst 650 000 kroner – som følge av at han blir ilagt karantene. (Les hele avgjørelsen fra Karantenenemda her). Bakgrunnen for karanten er at Sandberg nå har etablert «konsulentvirksomhet innen markedsføring, kommunikasjon, rådgivning, kurs og foredrag» der han skal arbeide «innenfor et bredt spekter av næringsinteresser og politikk, med hovedfokus innen sjømat og havbruk». I tillegg til karantenen på seks måneder får han fire måneder saksforbud for saker som gjelder kvotesystemet.

  • Dette nyhetsbrevet kan du få gratis og reklamefritt rett i innboksen – klikk her!

PEKER PÅ ASYLPOLITIKKEN: Den tidligere vergen til  den afghanske 18-åringen som er siktet i dobbeltdrapssaken i Trondheim, der Reza Alizada (17)og Nasratullah Hashimi (19) mistet livet mandag, har snakket med Klassekampen:  – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, mener Ine Johannessen, som var verge for den drapssiktede afghaneren inntil han fylte 18 år i august i år og har fulgt gutten gjennom hele asylprosessen. Johannesen mener enslige minidreårige asylsøkere ikke får tilstrekkelig behandling for traumer og mener ansvaret bør flyttes fra Utlendingsdirektoratet til barnevernet.
Akkurat det er i tråd med forslaget nestleder Kjell Ingolf Ropstad i KrF har varslet at partiet vil fremme i Stortinget senere i høst. Det gikk ikke mer enn én dag før dobbeltdrapssaken i Trondheim var blitt partipolitikk: Ap-ordfører Rita Ottervik uttalte seg kritisk til ordningen med midlertidig opphold allerede under kommunens pressekonferanse, Fremskrittspartiet mener at ordførerens uttalelser er uverdige (samtidig som de selv mener å ha løsningen på hvordan tilsvarende hendelser kan unngås: Ta imot færre enslige, mindreårige), mens Høyresinnvandringspolitiske talsmann Ove Trellevik sier det er «tragisk å skyve denne saken i Trondheim foran seg». Les vår gjennomgang av utspillene her.