Nyhetsbrev fredag 20. september: Frp-politikere ut mot Tybring-Gjedde + nye opplysninger i varslersak mot Trump

UTPRESSING FOR DRITTPAKKE?  Den pågående varslersaken i etterretningsapparatet i USA kan vise seg å bli en av de virkelig store skandalene i Trumps presidentskapog tilspisser diskusjonen om hva som skal til for å stille ham for riksrett.
Washington Post fikk i går kveld bekreftet at Ukraina står sentralt i opplysningene som en varsler har overlevert til etterretningstjenestenes granskningsorgan. Avisa har tidligere skrevet at varsleren var sterkt bekymret for et «løfte» Trump skal ha gitt i dialog med en annen statsleder. Samtidig er det allment kjent at Trump – to uker før etterretnings-varsleren slo alarm – snakket med Ukrainas ferske president Volodymyr Zelensky på telefon 25. juli i år. (I utgangspunktet for å gratulere ham med valget).
Fra før er denne samtalen tema i kongressgranskninger fordi det har blitt åpenbart at Trumps advokat Rudy Guiliani har jobbet iherdig for å få Ukraina til å starte/gjenåpne etterforskninger der forretningene til sønnen Hunter Biden kunne gi trøbbel for Joe Biden og hjelpe Trump politisk (I et opphetet tv-intervju i går bekreftet Guiliani i klartekst at forespørslene hans til ukrainerne handlet om mannen som i dag er Demokratenes ledende presidentkadidat – etter å ha benektet det samme et minutt tidligere).
 Ett av mange spørsmål nå, er om varslersaken viser at Trump personlig har prøvd å få Ukraina til å ramme en politisk motstander hjemme i USA – og om han har brukt pengebevilgninger fra USA til Ukraina som pressmiddel. Et annet tema er om han har misbrukt gradert informasjon til egen vinning.
Det hvite hus prøver nå å hindre at Kongressens kontrollkomiteer får tilgang til opplysningene, og det er ventet at Demokratene vil svare med stevninger.

NEI TIL «NORGE FØRST»: «Tybring-Gjedde får ikke ta partiet fra meg uten kamp», tvitrer stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) i dag, før Frps sentralstyre skal diskutere de store spørsmålene i dag. Sentralstyremedlem Christian Tybring-Gjeddes ganske dramatiske brudd med dagens Frp-politikk i et utspill hos TV 2 på mandag – der han kunngjorde at han vil fjerne «liberalistisk» fra partiprogrammet og gjøre Frp til et «selvstendig nasjonalkonservativt parti» som setter «nasjonen Norge først»  – får  motbør fra flere viktige partifeller.  – Hvis vi skal fjerne de liberalistisk prinsippene som vi henter inspirasjon fra, så kan ikke jeg lenger være medlem av dette partiet, sier nevnte Steffensen til TV 2 . – Jeg er selvfølgelig ikke enig med Christian Tybring-Gjedde i at vi skal bli et nasjonalkonservativt parti. Vi er et parti som står veldig godt på de liberalistiske verdiene, med troen på enkeltmennesket og minst mulig stat. Det er det partiet jeg meldte meg inn i, sier stortingsrepresentant Sivert Haugen Bjørnstad. Også FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud markerer avstand til Tybring-Gjedde: – Vi er et frihetselskende parti og baserer politikken på liberalismen som ideologi, og det mener jeg vi fortsatt skal gjøre, sier han. Heller ikke innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim vil støtte Tybring-Gjedde: – Frp er Frp, vi har ikke forandret retning, farge eller navn. Vi står godt der vi står i dag.
Kommentator og eks-Frp-er Jan Arild Snoen i Minerva tror ikke Tybring-Gjedde har mulighet til å vinne fram i partiet i denne omgang. «Når fienden blir globaliseringen i seg selv, ser vi et retorisk skifte som bringer ham nær Le Pens Nasjonal Samling i Frankrike»skriver Snoen.

– KORRUPSJON I UDI: En tidligere ansatt i Utlendingsdirektoratet er siktet av Økokrim i det som framstår som en korrupsjonssak, skriver Dagens Næringsliv. Ifølge avisa startet saken ved at UDI fikk tips fra en varsler. (Såvidt jeg forstår dreier deg seg om mulige gjenytelser bak tildeling av kontrakt til private selskap). UDI vurderte tipset som så troverdig at etaten engasjerte en granskning fra advokatfirmaet PwC, som i sin tur konkluderte på en måte som gjorde at UDI politianmeldte saken. Økokrim har blant annet foretatt ransakinger. – Det er startet etterforskning som vil pågå utover høsten. Av hensyn til etterforskningen og de involverte har vi ikke ytterligere kommentarer til denne saken nå, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle til DN.

HUNDRETUSENVIS I GATENE: Det er virkelig schwung over folkemengdene flere steder i verden under dagens klimastreik-demonstrasjoner, som startet med at omlag 300 000 tok til gatene i Australia i morges, og skal toppes av en massemønstring ledet av Greta Thunberg selv i New York i kveld norsk tid. Vi følger land for land i denne Twitter-tråden utover dagen.