Nyhetsbrev fredag 2. mars: E-tjenesten vedgår lagring om nordmenn + Trump: Handelskrig er topp

TILLITSBASERT SPIONASJE: På en lyttestasjon drevet i samarbeid med den amerikanske overvåkningstjenesten NSA, lagrer Etterretningstjenesten store mengder informasjon om nordmenn i Norge som de ikke har lov til å overvåke. Store deler av opplysningene om telefonsamtaler og internett-trafikk som har passert sivile satellitter, blir lagret i årevis. Det er kjernen i NRKs avsløring om det hemmelige militæranlegget «Victory Garden» ved Hønefoss i dag. E-tjenestens sjef Morten Haga Lunde bekrefter den svært kontroversielle innsamlingen, og begrunner den slik: «Det finnes ingen gode og mindre inngripende alternativer. Det er praktisk umulig å evaluere all rådata og slette det som ikke er av interesse». – Vi har vært usikre på om den måten E-tjenesten har uført disse oppgavene på har vært tilstrekkelig hjemlet i dagens lov, sier EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer til NRK. Jon Wessel-Aas, advokat og styreleder i den internasjonale juristkommisjon i Norge, er hardere i klypa:«Dette er et eklatant, systematisk og bevisst brudd på Grunnlovens bestemmelser om vern av vår kommunikasjonsfrihet, i tillegg til å være i strid med både personopplysningsloven og med E-tjenestelovens forbud mot at E-tjenesten bedriver overvåkning av norske borgere i Norge»skriver han.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

WARS ARE GOOD: Forskrivningen av blodtrykksmedisin til økonomer økte nok kraftig i morges. Etter at Donald Trump trosset både aksjemarkedene og mange av sine mest sentrale rådgivere og gikk inn for toll på stål og aluminium, kom en twittertirade der han så ut til å ønske en handelskrig velkommen. En av meldingene: «When a country (USA) is losing many billions of dollars on trade with virtually every country it does business with, trade wars are good, and easy to win. Example, when we are down $100 billion with a certain country and they get cute, don’t trade anymore-we win big. It’s easy!»

ANGREP MILITÆRET OG FRANSK AMBASSADE: En talsperson ved den franske ambassaden i Burkina Faso sa for litt siden at «situasjonen er under kontroll» etter det svært dramatiske terrorangrepet mot minst tre sentrale bygninger i Ouagadougou. Minst fem angripere skal ha utløst eksplosjoner og skjøt med automatvåpen. Det var i ettermiddag ikke kjent hvor mange som ble skadd eller drept. Burkina Faso er en viktig alliert for vestlige land i kampen mot Al-qaida i regionen.

HERSENS ENKELTPERSONER: Arbeiderpartiet har nå sin laveste oppslutning i Trondheim siden 1995, etter Økokrim-etterforskningen mot Rune Olsø (henlagt etter bevisets stilling) og den tilhørende skandalen rundt de sittende Ap-toppene i byenEn måling fra Respons for NRK viser 27,2 prosent. Det er lavere enn Høyre (28%), som Ap var dobbelt så store som i kommunevalget for tre år siden. Sammenlignet med stortingsvalget i fjor er nedgangen på nesten seks prosentpoeng. – Det er ikke Arbeiderpartiet som står bak de negative sakene, det er det enkeltpersoner i partiet som gjør, sier kommunalråd Sissel Trønsdal.

Du kan også få nyhetsbrevet rett i din Facebook Messenger. Prøv vår Nyhetsbot ved å klikke på knappen nedenfor:

God helg!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter