Nyhetsbrev fredag 2. februar: Trump offentliggjør hemmelig notat + Tybring-Gjedde har et Nobel-forslag

LØGNERE, SLEIPINGER og MCCARTHY: Donald Trumps klarsignal til å offentliggjøre et hemmeligstemplet notat iscenesatt av republikanerne i kongressens etterretningskomité, blir beskrevet som «den mest eksplosive konflikten med hans eget FBI siden han sparket James Comey» (i mai i fjor). Offentliggjøringen vil skje stikk i strid med sikkerhetstjenestens formaninger. Apropos Comey – hans Twitter-respons i natt på Trump-republikanernes distraksjon fra selve Russland-etterforskningen og de mange angrepene på justisdepartementet og FBI, er en munnfull:  «All should appreciate the FBI speaking up. I wish more of our leaders would. But take heart: American history shows that, in the long run, weasels and liars never hold the field, so long as good people stand up. Not a lot of schools or streets named for Joe McCarthy».

Og selve notatet? La meg forsøke, med jukselapp fra New York Times: Notatet beskriver etterretningsopplysningene som lå til grunn for FBIs begjæring om skjult overvåkning av den tidligere Trump-rådgiveren Carter Page. Noen av republikanerne prøver å gjøre en stor greie ut av at myndighetene visstnok ikke var åpne overfor domstolen om at et researchdokument som vises til i  grunnlaget, i sin tid ble finansiert av Demokratene. (Det såkalte Steele-notatet om detektivarbeidet til en tidligere britisk agent). Foreløpig gir påstandene om FBIs slagside liten mening, siden overvåkningen ble godkjent på nytt av den Trump-oppnevnte justistoppen Rod Rosenstein.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

SLÅR NED PÅ HIJAB-PROTESTENE: Politiet i Teheran har pågrepet minst 29 kvinner de siste dagene for å ha deltatt i ulike demonstrasjoner mot loven som påbyr bruk av hijab. Etter at bilder av 31 år gamle Vida Movahed som gikk opp på en strømforsyningsboks, tok av seg hijaben og veivet med den på en pinne under demonstrasjonene mot regimet i januar, gikk verden rundt, har aksjonsformen blitt en farsott. (En snedig variant: Ifølge The Guardian viser et bilde som nylig ble tatt i landets nest største by, Mashhad, en kvinne i full chador – den fotside kappe-varianten av hijab – som veiver med et annet hodesjal til støtte for valgfrihet). Bilder fra enkeltstående protester blir delt av iranere blant annet via grupper i den krypterte meldingsappen Telegram.
FAKTA I STEDET FOR «MONSTRE»: Aftenposten har sett på bakgrunnen til 89 nordmenn som politiet mener har delt overgrepsbilder av barn i den såkalte Dark Room-etterforskningen. Noen av funnene:

  • Alle 89 er norske statsborgere med typisk norske navn
  • 14 er siktet for fysiske overgrep i tillegg til deling av bilder/video. (Men den nye  straffelovens definisjoner betyr at også overgrepene kan ha skjedd via nettet)
  • De aller fleste (69) hadde jobb eller studerte, og flere hadde svært høye årsinntrekter
  • 50 er fedre eller stefedre og bodde sammen med barn da de ble pågrepet
  • 10 jobbet med barn, blant annet som lærere. (Les hele Aftenpostens omfattende reportasje her.)

«VISSTE INGENTING»: – Jeg føler meg forferdelig misbrukt. Dette føles uvirkelig. Jeg er beskyldt for noe jeg ikke har gjort. Jeg hadde ingen anelse om dette da jeg kom til Moskva 5. desember, sier Frode Berg til VG gjennom sprinklene (!) i «buret» der han i dag ble besluttet varetektsfengslet i nye tre måneder i spionasjesaken.

CARL I. HAGENS ERSTATTER? Christian Tybring-Gjedde har foreslått forskningssjef ved Nobelinstituttet (og tidligere Frp-medlem) Asle Toje som Fremskrittspartiets mann i Nobelkomiteen.

DAGENS NOEN-HAR-SNAKKET-SAMMEN: Arbeiderpartiet har avgjort viktige konfliktsaker «på bakrommet», og det er på tide at partiet slutter å «dysse ned» interne motsetninger, sier AUF-leder Mani Husseini i et intervju med NRK. Partileder Jonas Gahr Støre tilbakeviser at «noen lukker seg inne på et rom, tar en avgjørelse og så går ut».

FACEBOOK UNDER GRUPPEPRESS: I forrige uke fikk vi bare en epost med lenker til standardpolicy da vi spurte Facebooks norske PR-folk om hvordan selskapet håndterer grupper som «Fedrelandet viktigst» (16 000 medlemmer), der grov sjikane og trusler mot politikere som Mani Hussaini er hverdagskost.  («Skyt jævelen», «pistol er tingen», «ørkenrotte», «hundedritt», «apekatt», «pestrotte», «muslingsvin» etc.). Det blir spennende å se om Facebook kommer til å si noe mer om praksisen etter den massive oppmerksomheten det siste døgnet rundt draps- og sjikanemeldingene om Lan Marie Berg (MDG) på den famøse «Mannegruppa Ottar» (60 000 medlemmer). For sikkerhets skyld presterte Facebook å utestenge MDG-politiker Ingvild Kessel etter at hun delte kritikk av hetserne. Jeg har sendt Facebook nye spørsmål, men foreløpig ikke fått noe svar.

  • Korrigering: I gårsdagens nyhetsbrev presterte jeg å «framskynde» møtet mellom Erna Solberg og Jens Stoltenberg. Det skjer på mandag. Beklager til de som ventet i åndeløs spenning på NATO-stoff torsdag. 

Abonnerer du ikke på Filter Nyheters nyhetsbrev? Meld deg på her!

God helg!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter