LØGNERE, SLEIPINGER og MCCARTHY: Donald Trumps klarsignal til å offentliggjøre et hemmeligstemplet notat iscenesatt av republikanerne i kongressens etterretningskomité, blir beskrevet som «den mest eksplosive konflikten med hans eget FBI siden han sparket James Comey» (i mai i fjor). Offentliggjøringen vil skje stikk i strid med sikkerhetstjenestens formaninger. Apropos Comey - hans Twitter-respons i natt på Trump-republikanernes distraksjon fra selve Russland-etterforskningen og de mange angrepene på justisdepartementet og FBI, er en munnfull:  «All should appreciate the FBI speaking up. I wish more of our leaders would. But take heart: American history shows that, in the long run, weasels and liars never hold the field, so long as good people stand up. Not a lot of schools or streets named for Joe McCarthy».

Og selve notatet? La meg forsøke, med jukselapp fra New York Times: Notatet beskriver etterretningsopplysningene som lå til grunn for FBIs begjæring om skjult overvåkning av den tidligere Trump-rådgiveren Carter Page. Noen av republikanerne prøver å gjøre en stor greie ut av at myndighetene visstnok ikke var åpne overfor domstolen om at et researchdokument som vises til i  grunnlaget, i sin tid ble finansiert av Demokratene. (Det såkalte Steele-notatet om detektivarbeidet til en tidligere britisk agent). Foreløpig gir påstandene om FBIs slagside liten mening, siden overvåkningen ble godkjent på nytt av den Trump-oppnevnte justistoppen Rod Rosenstein.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

SLÅR NED PÅ HIJAB-PROTESTENE: Politiet i Teheran har pågrepet minst 29 kvinner de siste dagene for å ha deltatt i ulike demonstrasjoner mot loven som påbyr bruk av hijab. Etter at bilder av 31 år gamle Vida Movahed som gikk opp på en strømforsyningsboks, tok av seg hijaben og veivet med den på en pinne under demonstrasjonene mot regimet i januar, gikk verden rundt, har aksjonsformen blitt en farsott. (En snedig variant: Ifølge The Guardian viser et bilde som nylig ble tatt i landets nest største by, Mashhad, en kvinne i full chador - den fotside kappe-varianten av hijab - som veiver med et annet hodesjal til støtte for valgfrihet). Bilder fra enkeltstående protester blir delt av iranere blant annet via grupper i den krypterte meldingsappen Telegram.
FAKTA I STEDET FOR «MONSTRE»: Aftenposten har sett på bakgrunnen til 89 nordmenn som politiet mener har delt overgrepsbilder av barn i den såkalte Dark Room-etterforskningen. Noen av funnene: