Nyhetsbrev fredag 18. mai: Oppdater deg på tre minutter

NY EBOLA–FRYKT: Verdens helseorganisasjon (WHO) har krisemøter i dagom utviklingen i Ebola-utbruddet i Den demokratiske republikken Kongo. Minst 45 mennesker antas å være smittet og helsemyndighetene undersøker 25 dødsfall som kan være forårsaket av det fryktede viruset, som har en dødelighet på hele 25-90 prosent. Det er svært urovekkende at ett smittetilfelle nå er bekreftet i millionbyen Mbandaka, som ligger ved Kongofloden – en viktig transportåre til hovedstaden Kinshasa og flere naboland. Vi i FilterNyheter har akkurat publisert en oppdatert forklaring om selve viruset og bruken av den eksperimentelle vaksinen som ble utviklet etter storutbruddet i 2014-2016 (som tok livet av over 11 000 mennesker).

– BESETTELSE: FNs menneskerettighetssjef Zeid Raad Al Hussein kalte i dag Israels skyting under opptøyene i Gaza «fullstendig uproporsjonalt», refererte til Gazas innbyggere som «fanget i en giftig slum» og kom med nye oppfordringer om at Israels okkupasjon må opphøre.  Zeid pekte på den skarpe kontrasten i antall ofre – ingen israelere er døde som følge av uroen der omlag hundre palestinere har blitt drept av israelske skarpskyttere – og mener israelerne har gjort lite for å begrense dødstallene. (I tillegg er mange hundre palestinere skadd) På hastemøtet i Menneskerettighetsrådet kontret Israels FN-ambassadør med at Gazas militante islamistledere med vilje hadde satt folk i fare ved grensegjerdet og at FN-rådet viser «sin verste anti-israelske besettelse». Israel hevder at soldatene bare skjøt mot personer som utførte «terroristaktiviteter».

VELDIG INTERESSANT: Den offentlige, eh, opptrappingen til det bebudede møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un 12. juni – om bare drøyt tre uker altså – begynner å bli i friskeste laget sett fra et diplomatståsted. Etter at nordkoreanerne i løpet av uka offentlig har sådd fersk tvil om hele forhandlingen med retorikk om hvor uaktuelt det er å unilateralt gi fra seg atomvåpen, svarte Trump i går med at USA vil «desimere» Nord-Korea slik det ble gjort med Libya og Muamar Gadaffi hvis det ikke blir en avtale– Kanskje har vi møtet, kanskje har vi ikke noe møte. Hvis vi ikke har det, blir det veldig interessant – vi får se hva som skjersa Trump i går.

DAGENS TALL: 34 katolske biskoper i Chile varsler sin avgang som følge av Pave Frans’ konklusjon om at kirkelederne i det sør-amerikanske landet er kollektivt ansvarlige for dekkoperasjoner som hindret etterforskning av overgrepssaker og i stedet ga mistenkte prester nye jobber i kontakt med mindreårige.

ULVEN TAPTE: Oslo tingrett besluttet i dag at Klima- og miljødepartementet ikke brøt Grunnloven ved å gi tillatelse til felling av 42 ulv sist vinter. (28 av dem er felt)Dermed tapte Verdens naturfond (WWF) søksmålet mot staten. Organisasjonen mente omfanget av fellinger i den norske forvaltningen truer bestandens overlevelse og pekte på både det norske lovverket og internasjonale forpliktelser. – Det var en skuffelse. Men aller mest skuffet har ulv i Norge grunn til å være, sier WWFs generalsekretær Bård Vegar Solhjell til NTB.

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter