Nord-Koreas utenriksminister er i Stockholm i dag, der det er knyttet stor spenning til Sveriges rolle som mellommann før det bebudede møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-Un. Ellers:

LISTHAUG-GATE, DAG 8:

  • Senterpartiet vil stemme for mistillit mot Sylvi Listhaug. Dermed kan KrF-leder Knut Arild Hareide ende opp med å bli Sylvi Listhaugs redningsmann – etter at justisministeren med sin opptreden i Stortinget i går provoserte fram støtte til Rødts mistillitsforslag mot henne, fra både Arbeiderpartiet, SV, MDG og nå altså Sp. Hareide var taus etter partiets gruppemøte i formiddag.
  • Selv om trangen til regjeringskrise er liten, er frustrasjonen mot Listhaug eksplosiv også i KrF. Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold ba i går Listhaug trekke seg, i et innlegg på Facebook, mens sentralstyrevara Erik Lunde slo fast at Listhaugs innlegg i Stortinget «er dråpen som fylte det berømte begeret» og at «Det beste hadde vært om statsministeren og regjeringspartiene ryddet opp. Hvis det ikke skjer, kan ingen være forundret dersom Stortinget tar affære».  Fylkesleder i Oppland KrF, Toril Kristiansen mener at partiet bør støtte mistillitsforslaget.
  • Dagens Næringsliv skriver at Sylvi Listhaug trosset en avtale med statsministeren og gjorde endringer i manus like før hun gikk på talerstolen med den første famøse ikke-beklagelsen i Stortinget i går. Dette kommer altså på toppen av at justisministeren i flere dager nektet å fjerne det omstridte Facebook-innlegget og beklage offentlig selv om Erna Solberg hadde bedt om det.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

SKREMMER IKKE PUTIN: Frankrike, Tyskland,  Storbritannia, USA og NATO har nå gitt full støtte til Storbritannias konklusjon om at Russland må ha stått bak nervegift-attentatet på Sergej Skripal (et angrep som også sendte mange briter til sykehus). Kreml har foreløpig ikke svart på Theresa Mays utvisning av 23 russiske diplomater, men utenriksminister Sergej Lavrovlover at gjengjeldelsen er på trappene. (Husk at valget i Russland er på søndag). Ifølge The Telegraph jobber britiske etterretningstjenester nå ut fra at den russiskproduserte nervegiften var påført en gjenstand i datteren Julia Skripals baggasje – altså at også datteren var et direkte mål og ikke bare var uheldig. Analysen fra Luke Harding i The Guardian tidligere i uka er forresten interessant lesning – han mener statsminister Mays reaksjon er for moderat til å skremme Putin på noen måte, og at britiske forretningsfolk er for viklet inn i oligark-økonomien til at det kommer slagkraftige finansielle sanksjoner.

FIKK DU MED DEG: Vi i Filter Nyheter kommer straks med flere artikler som skiller fakta fra følelser og partipolitisk spinn i Acer-debatten. I mellomtida kan du lese vår gjennomgang av de åtte viktigste argumentene, samt EØS-ekspertens analyse av hva som skjer hvis Stortinget sier nei i neste uke.

RETTEN: IKKE EKTE KRISTNE: Jeg har lest Borgarting lagmannsretts ferske kjennelse i disfavør av den afghanske familien som ble hentet ut av kirkeasyl hos menigheten «Nytt liv» i Fitjar 23. februar. Domstolen, som skulle ta stilling til om trebarnsfamilien må få bli værende i Norge til anken deres er behandlet, skyter ned alle momenter i afghanernes argumentasjon og åpner for at de nå kan uttransporteres. I kjennelsen framgår det at lagmannsretten generelt mener at asylforklaringene fra paret ikke er troverdige. Retten mener heller ikke at familien har krav på flyktningstatus verken som kristne konvertitter eller fordi de er i fare bare ved å ha sagt at de er det, selv om de fikk støtte fra norske kristne menigheter. «Etter en samlet vurdering finner lagmannsretten, som Utlendingsnemnda, at det ikke er noenlunde sannsynlig at verken (NN) eller (XX) har en reell kristen overbevisning», heter det i kjennelsen.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

God helg!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter