Nyhetsbrev fredag 15. juni: Full asylkrise for Merkel + Listhaugs siste trumpisme

INTERN MIGRASJONSKRISE: Angela Merkels store innvandringsdrama, som  kan lede til slutten på koalisjonsregjeringen og Merkels avgang, preger alle tyske avisforsider i dag. I morges hadde hun ennå ikke komme til noen enighet med innenriksminister Horst Seehofer om nye asyltiltak. Kjernen i konflikten er at CSU (presset av innvandringsfiendtlige AfD i kommende valg) vil starte bortvisning av asylsøkere på grensa hvis de tidligere er registrert i et EU-land – uten å vente på Merkels arbeid for å komme fram til omforente regler i EU på et toppmøte om to uker. (Der utfallet er helt i det blå i dagens klima). I går holdt de to respektive partiene, CDU og CSU, krisemøter mens parlamentet avventet situasjonen, før Seehofer kunngjorde at han kan komme til å innføre innstramminger på grensa egenhendig på mandag. Hvis han faktisk trosser Merkel direkte, må forbundskansleren velge mellom å stanse ham (og miste støtten fra CSU) eller å bøye av. Tyske kommentatorer mener saken er den største trusselen mot Merkel som statsleder i løpet av de 13 årene hun har hatt roret.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

SYLVI OG SIGØYNERNE: «Listhaug, som Trump, eier ingen skam. Hvor lenge kan Høyre og Venstre samarbeide med et parti som i realiteten frontes av en propagandist?» spør Minervas kommentator Jan Arild Snoen på Twitter etter Frp-politikerens siste stunt.
Bakgrunnen er Sylvi Listhaugs facebook-provokasjoner i går og onsdag, med mange tusen delinger/likes, der hun lenket til en Nettavisen-artikkel om et utspill fra Oslo Frp og skrev: «Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Halvardshjemmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier de ingen skam!?» (Sinnafjes-emoji) Samtidig hadde Carl I. Hagen og Aina Stenersen i Oslo Frp fått medieoppmerksomhet om et mistillitsforslag der det het at  «byrådet kastet ut sykehjemspasienter for å sikre utenlandske tiggere et godt sted å bo».
Påstandene er beviselig feil – noen vil si løgn. I virkeligheten var begrunnelsen for den omstridte stengningen av St. Halvardshjemmet at bygningen ikke oppfylte nye kvalitetskrav, om blant annet enerom med eget bad –  krav som ble innført av Sylvi Listhaug som helse- og eldrebyråd.(Beboerne ble senere flyttet til nye sykehjem med høyere standard). Kirkens bymisjon har etter nedleggelsen tatt i bruk det private bygget til akuttovernatting for tilreisende tiggere (med pengestøtte fra både Justisdepartementet og kommunen), et behov som altså ikke har noe med sykehjemssituasjonen å gjøre. Det hindret ikke Listhaug i å skape et narrativ om at Arbeiderpartiet kaster ut beboere fra sykehjem for å fylle sengene med romfolk. (I noen av Facebook-kommentarfeltene er det forlengst stadfestet at «hvite nordmenn» har blitt fortrengt av «sigøynere» takket være «landsforræderne» i Ap.

TRAPPER OPP: Tross advarslene fra blant andre Det internasjonale pengefondet skal Trump-administrasjonen nå innføre 25 prosent toll på 800 ulike kinesiske varer fra 6. juli. Kineserne har lovet å svare raskt om handelskrig-startskuddet faktisk kommer. «Hvis USA tar unilaterale og proteksjonisktiske grep som skader kinesiske interesser, vil vi svare umiddelbart gjennom nødvendige avgjørelser som ivaretar våre legitime rettigheter og interesser», uttaler en talsmann for Kinas utenriksdepartement ifølge BBC.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter