Nyhetsbrev fredag 14. desember: Lyspunkt i klimaforhandlingene + En av pavens fremste menn kjent skyldig i overgrep

– MYE VERRE ENN WATERGATE: Donald Trump er nå under etterforskning på så mange ulike fronter at det har blitt vanskelig å holde styr på. Men Richard Nixons tidligere advokat, som selv var en nøkkelperson i Watergate-skandalen, oppsummerer det ganske greit på Twitter«Trump’s campaign. Trump’s transition. Trump’s inauguration. Trump’s presidency. Plus Trump & family. All are now under state and federal criminal and civil investigations. This is much more damning than Watergate, and it is just getting started».

USANT HOS RESETT: Vi har faktasjekket en tekst der Resetts ivrige skribent Jan Simonsen (ja, han Jan Simonsen) skriver at «60 prosent av nederlandske voldtektsmenn er muslimer», uten å ha dekning for det overhodet. Les artikkelen vår her, inkludert hva Simonsens forklaring er.

GODE KLIMANYHETER? Kina signaliserte tidligere i dag at de kan snu en av de kinkigste konfliktene i klimaforhandlingene og enes med EU, ifølge Climate Home News. Tidligere har Kina, sammen med India og andre store utviklingsland (med dertil hørende utslipp), ment at de skal ha andre og mildere kuttregler enn rike land. Kompromisset kan gå ut på følgende: Utviklingsland får en «flexibillett» for når de må etterleve standardreglene. Det settes en «siste frist»-dato for innrullering. EU forventer at Kina er med fra start, ifølge Climate Home News’ kilder. Rike land skal hjelpe utviklingslandene med penger for å bli med. Øystatene, som ikke er spesielt interessert i å forsvinne i havet, gjør det hett for de lite kompromissorienterte: «If we come together on the basis of the emergency facing us, we can do it. Every country at this summit will have hell to pay if we don’t», sa Maldivenes innflytelsesrike forhandlingsleder Mohamed Nasheed på en ressekonferanse i går. Det jobbes også beinhardt fra EU og Kina på å få ferdig reglene for transparens i kuttrapporteringen, de rike landenes forpliktelser til å betale, samt tidsrammen for kuttløftene. Politikerne må lande dette nå, det er siste dag.
APROPOS: Vi har lurt på hvordan det egentlig er for de som gjør grovarbeidet på toppmøtet, de grå klimabyråkratene. Det er en fortelling om ødelagte lesebriller, veltede vannglass og enkelte søvnløse netter.

STILLE OM OVERGREP: En av pavens fremste kardinaler i Vatikanet, George Pell, ble i Australia denne uka kjent skyldig i seksuelle overgrep begått på 1990-tallet. Til tross for at det er snakk om en av de mektigste mennene i en religion med 1,3 milliarder medlemmer, er australske medier bundet av en drakonisk sensurkjennelse som inntil videre hindrer all omtale av straffesakens gang i retten. Det irriterte avisa Herald Sun så sterkt at de torsdag hadde et felt med «SENSURERT» over mesteparten av forsida sammen med en tekst om at verden forøvrig kan lese om en nyhet med stor interesse for avisas nedslagsfelt. Det slo ned som en bombe blant katolikker da det i fjor ble kjent at Pell var anklaget for å ha forgrepet seg mot to korgutter i St Patrick’s-katedralen i Melbourne mens han var erkebiskop. I en separat sak, som skal opp på nyåret, strekker anklagene seg tilbake til 1970-tallet. Av de svært mange katolske geistelige som har blitt avslørt som overgripere, ofte i saker kirken har bidratt til å dysse ned, er Pell den som har hatt høyest posisjon i kirken.

KAN IKKE VISE TIL NOEN TILTAK: «Det at vi ikke viser til konkrete møter, brev, samtaler eller forslag betyr ikke at Norge ikke gjør noe». Det er svaret når vi spør hva regjeringen har gjort på de fire områdene klimaministeren listet opp forrige gang Filter Nyheter spurte om barnearbeid og korrupsjon i koboltgruvene i Kongo opp mot produsentene av el-biler. Selv om Denis Mukweges fredspristale brakte problemstillingen øverst på dagsorden på mandag, kan ikke klimaminister Ola Elvestuen (V) i dag vise til ett eneste konkret tiltak som er satt i gang i 2018. Les artikkelen her.