– MYE VERRE ENN WATERGATE: Donald Trump er nå under etterforskning på så mange ulike fronter at det har blitt vanskelig å holde styr på. Men Richard Nixons tidligere advokat, som selv var en nøkkelperson i Watergate-skandalen, oppsummerer det ganske greit på Twitter«Trump’s campaign. Trump’s transition. Trump’s inauguration. Trump’s presidency. Plus Trump & family. All are now under state and federal criminal and civil investigations. This is much more damning than Watergate, and it is just getting started».

USANT HOS RESETT: Vi har faktasjekket en tekst der Resetts ivrige skribent Jan Simonsen (ja, han Jan Simonsen) skriver at «60 prosent av nederlandske voldtektsmenn er muslimer», uten å ha dekning for det overhodet. Les artikkelen vår her, inkludert hva Simonsens forklaring er.

GODE KLIMANYHETER? Kina signaliserte tidligere i dag at de kan snu en av de kinkigste konfliktene i klimaforhandlingene og enes med EU, ifølge Climate Home News. Tidligere har Kina, sammen med India og andre store utviklingsland (med dertil hørende utslipp), ment at de skal ha andre og mildere kuttregler enn rike land. Kompromisset kan gå ut på følgende: Utviklingsland får en «flexibillett» for når de må etterleve standardreglene. Det settes en «siste frist»-dato for innrullering. EU forventer at Kina er med fra start, ifølge Climate Home News’ kilder. Rike land skal hjelpe utviklingslandene med penger for å bli med. Øystatene, som ikke er spesielt interessert i å forsvinne i havet, gjør det hett for de lite kompromissorienterte: «If we come together on the basis of the emergency facing us, we can do it. Every country at this summit will have hell to pay if we don't», sa Maldivenes innflytelsesrike forhandlingsleder Mohamed Nasheed på en ressekonferanse i går. Det jobbes også beinhardt fra EU og Kina på å få ferdig reglene for transparens i kuttrapporteringen, de rike landenes forpliktelser til å betale, samt tidsrammen for kuttløftene. Politikerne må lande dette nå, det er siste dag.
APROPOS: Vi har lurt på hvordan det egentlig er for de som gjør grovarbeidet på toppmøtet, de grå klimabyråkratene. Det er en fortelling om ødelagte lesebriller, veltede vannglass og enkelte søvnløse netter.